8 Μαρ 2013

Μόνιμη παγωνιά – Το χρονικό της γεωλογικής ιστορίας της Γης

Ρώσοι εξερευνητές των πόλων μελετούν την ιστορία της Γης χιλιάδων ετών. 

Στο ρωσικό σταθμό «Προγκρές» στην Ανταρκτική ολοκλήρωσε την εργασία μία ομάδα ερευνητών της μόνιμης παγωνιάς. Τα μέλη της ομάδας πραγματοποίησαν γεωτρήσεις στις λεγόμενες «οάσεις» - εκτάσεις στεριάς χωρίς πάγο – σε βάθος 15 μέτρων. 

http://m.ruvr.ru/data/2013/03/06/1341404956/4RIA-186988-Preview.jpgΤα ιζηματογενή πετρώματα συσσωρεύονταν στις «οάσεις» επί χιλιετίες, οπότε αυτές οι περιοχές της Ανταρκτικής μπορούν να θεωρηθούν ως η «εγκυκλοπαίδεια» της γεωλογικής ιστορίας της Γης.

Σχεδόν ολόκληρος ο Νότιος Πόλος είναι καλυμμένος με πάγο πάχους μέχρι τέσσερα χιλιόμετρα, και μόνο ένα τοις εκατό της έκτασής της καταλαμβάνουν οι «οάσεις». Πρώτοι στον κόσμο άρχισαν να τις μελετούν οι Ρώσοι. Η γεώτρηση γινόταν με μικρή φορητή συσκευή με πυρηνοληψία – δείγματα πετρώματος από το φρέαρ γεώτρησης.

 Όσο βαθύτερα γίνεται η γεώτρηση, τόσο πιο αρχαίο το γεωλογικό χρονικό. Στην τομή του πετρώματος έχει καταγραφεί η ιστορία της «όασης» τουλάχιστον 40000 ετών. Στη συνέχεια στα εργαστήρια θα γίνουν χημικές, ισοτοπικές και ραδιενεργού άνθρακα αναλύσεις. Αυτές οι αναλύσεις θα βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου αλλαγής του κλίματος, πως εμφανίζονταν και υποχωρούσαν οι παγετώνες, πως άλλαζε η στάθμη της θάλασσας.
Εντός του φρέατος γεώτρησης κατεβάζουν μερικούς αισθητήρες. 

Στη διάρκεια ολόκληρου του έτους μία ειδική συσκευή θα καταγράφει τη θερμοκρασία στα διάφορα βάθη. Στα οκτώ χρόνια εργασίας στην Ανταρκτική οι επιστήμονες δημιούργησαν ολόκληρο δίκτυο παρακολούθησης των παγωμένων πετρωμάτων του Νότιου Ημισφαιρίου. 

Θερμομετρικά φρεάτια ήδη υπάρχουν στους ρωσικούς σταθμούς Λενινγκράντσκαγια, Ρούσκαγια, Μπελλινσγκάουζεν, Νοβολαζαρέβσκαγια. 

Τώρα τέτοιο υπάρχει και στο Προγκρές. Ένας από τους στόχους της μελέτης της παγωνιάς είναι η εκτίμηση, πως η παγωνιά αντιδρά στη θέρμανση του κλίματος.

Μέρος των εξορυγμένων δειγμάτων πετρώματος θα βρεθεί στα χέρια μικροβιολόγων, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αναβιώσουν τα βακτήρια, που πάγωσαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Επειδή η παγωνιά της Ανταρκτικής είναι η πιο αρχαία και η πιο κρύα, οι μικροοργανισμοί εκεί είναι οι πιο αρχαίοι στη Γη.

Εάν βρεθεί, ότι στην Ανταρκτική υπάρχει ζωή σε πετρώματα ηλικίας 30 εκατομμυρίων ετών, αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν να ανακαλύψουν ζωή «σε παγωμένη μορφή» στα παγωμένα πετρώματα του Άρη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Ανταρκτική είναι το καλύτερο ανάλογο των εξωγήινων οικοσυστημάτων. Οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν εκεί, στο μέλλον θα χρησιμεύσουν στη μελέτη των δειγμάτων πετρώματος της Σελήνης και του Άρη. Σήμερα τα μοναδικά δείγματα πετρώματος της Ανταρκτικής βρίσκονται σε καταψύκτες στο πλοίο «Ακαντέμικ Φιόντοροφ». Τα δείγματα αυτά ήδη είναι καθ’ οδόν προς τα εργαστήρια της ηπειρωτικής γης.

ΠΗΓΗ :greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου