25 Ιουλ 2019

ΣΥΝΤΑΓΗ :ΑΧΛΑΔΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Υλικά

1 κιλό Αχλάδια μικρά και Άγγουρα
1 κιλό Ζάχαρη
2 Ξύλα Κανέλας
10 Μπαλάκια  Μπαχάρι
½ κ.γλ. Κουρκουμά
2 Λεμόνια
1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια από τη φλούδα τους  και τα κουκούτσια, τα οποία δεν πετάμε αλλά τα βάζουμε όλα μέσα σε ένα τουλπάνι ή υφασμάτινο σακουλάκι και το δένουμε καλά. Κόβουμε τα αχλάδια σε κομμάτια, μικρά, μεγάλα, μπαστουνάκια και  βάζουμε ένα-ενα που καθαρίζουμε, μέσα σε ένα μπολ με νερό, στο νερό έχουμε στύψει το ένα λεμόνι, για να μην μαυρίσουν!

Αφού τελειώσουμε όλα τα αχλάδια μας θα τα σουρώσουμε θα τα πλύνουμε και θα τα βάλουμε μέσα σε μία κατσαρόλα μαζί με το 1 λίτρο νερό, μέσα στο οποίο θα έχουμε στύψει το άλλο λεμόνι (χωρίς τα κουκούτσια φυσικά) και θα προσθέσουμε και τις λεμονόφλουδες και το τουλπάνι με τις φλούδες και τα κουκούτσια.
Αφήνουμε να βράσουν  μέχρι να αρχισουν να μαλακώνουν. αυτό θα το καταλάβουμε τρίποντας τα ενδιάμεσα,  με ένα πιρούνι. Με μία Τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε μόνο τα αχλάδια (αφήνουμε το τουλπάνι με τις φλούδες)  και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τώρα μέσα στο νερό που έβρασαν τα αχλάδια τη ζάχαρη την κανέλα το μπαχάρι και τον κουρκουμά και τα αφήνουμε να βράσουν 30 λεπτά!
Προσθέτουμε και τα αχλάδια και αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι μας!

Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Καλό είναι αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε το βράδυ ώστε μέχρι το επόμενο πρωί θα έχει κρυώσει και τότε βλέπουμε εάν έχει δέσει*.
Αν  δεν έχει δέσει*  θα το αφήσουμε να βράσει λίγο ακόμα.

Καλό είναι όταν θεωρήσουμε ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο να σβήσουμε τη φωτιά να αφήσουμε το γλυκό 4- 5 ώρες ώστε  να κρυώσει καλά. Αν τότε δούμε ότι έχει δέσει σωστά, μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε και να το βάλουμε μέσα σε πολύ ζεστά βάζα.
Αν δούμε ότι το γλυκό μας είναι πολύ αραιό, μπορούμε να το ξανά βράσουμε λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει, ενώ αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό και το βράζουμε λίγο ώστε να αραιώσει.

Αν για οποιοδήποτε λόγο  το γλυκό μας δεν έχει πήξει αλλά έχει βράσει αρκετά  και φοβόμαστε ότι το περισσότερο βράσιμο θα μας λιώσει, με μία τρυπητή κουτάλα θα αφαιρέσουμε το γλυκό και θα βράσουμε μόνο το σιρόπι μαζί με τα μπαχαρικά και τα  κουκούτσια.

Καλή  Επιτυχία!
Σίσυ  Μ.
Για την τοποθέτηση και αποστείρωση σε βάζα, θα βρείτε πληροφορίες ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου