Υλικά
500 γραμ. φάβα
2 κρεμμύδια σε φέτες
1½ λίτρο νερό
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
αλάτι
2 κρεμμύδια σε φέτες
1½ λίτρο νερό
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
αλάτι
Λευκό πιπέρι
Για το γαρνίρισμα προαιρετικά
1 Μεγάλο κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
2 κ.σ. κάπαρη
1 κ.σ. ξίδι
Ελαιόλαδο
2 κ.σ. κάπαρη
1 κ.σ. ξίδι
Λιαστή ντομάτα
Εκτέλεση
Πλένουμε τη φάβα και την αφήνουμε μέσα στο νερό για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια τις σουρώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά με το ελαιόλαδο κατά προτίμηση κατσαρόλα να έχει χοντρό πάτο,(γιατί έχει αποδειχθεί ότι όταν η κατσαρόλα έχει χοντρό πάτο η φάβα κολλάει λιγότερο) και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το κλωνάρι από το θυμάρι. Προσθέτουμε
τη φάβα και ανακατεύουμε καλά ώστε να γυαλίσει….
Εδώ θα προσθέσουμε το νερό λίγο αλάτι πιπέρι, θα ανακατέψουμε πολύ καλά και θα αφήσουμε τη φάβα μας να βράσει. Μόλις πάρει βράση θα σταματήσουμε να ανακατεύουμε γιατί όσο ανακατεύουμε η φάβα μας κολλάει, και θα χαμηλώσουμε πολύ τη φωτια (στο 3 από η κουζίνα μας έχει maximum το 9 ) και θα αφήσουμε να βράζει σιγά σιγά χωρίς το καπάκι γιατί θα ξαφρίζουμε για όσο διάστημα χρειαστεί (χωρίς όμως να ανακατεύουμεμη φοβηθούμε σιγά-σιγά θα ανεβαίνει χωρίς να κολλήσει στη χαμηλή φωτιά) η φάβα μας τα κάνει να βράσει περίπου 50 λεπτά, μπορούμε λίγο να δοκιμάσουμε, προσθέτουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφαιρούμε το θυμάρι και τελειώνουμε με ένα ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ τελειώνουμε λίγη-λίγη στο μούλτι ή στο Γουδί.
Αν η φάβα μας είναι πολύ ρευστή μη φοβηθούμε γιατί όσο περνάει η ώρα σφίγγει. Αν πάλι είναι πολύ σφιχτή μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζεστό νερό.
Για το σερβίρισμα θα ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι και τη λιαστή ντομάτα αν μας αρέσει φυσικά, και θα τη βάλουμε πάνω στη φάβα που έχουμε τοποθετήσει μέσα στο πιάτο. Προσθέτουμε λίγο ξύδι αν μας αρέσει ελαιόλαδο και σερβίρουμε!
Καλή Επιτυχία !
Σίσυ Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου