20 Δεκ 2017

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΧΟΙΡΙΝΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ένα πεντανόστιμο φαγητό πού το έτρωγαν και οι πρόγονοί μας! Οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν χρήση στη μαγειρική τους τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς!
Με τη συνταγή αυτή θα γευτείτε ένα "γκουρμέ" αρχαιοελληνικό πιάτο, γιατί οι προπροπαπουδες μας .... ήξεραν να τρώνε νόστιμα και υγιεινά!
Υλικά

1 κιλό Χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο
10 τεμάχια αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
10 τεμάχια αποξηραμένα βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
10 τεμάχια αποξηραμένα σύκα
150 gr αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
2-3 πορτοκάλια
2-3 λεμόνια
1 φλ. τσ. κρασί
Λάδι-αλάτι-πιπέρι-μπαχάρι


Εκτέλεση
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και κόβουμε το ένα πορτοκάλι και το ένα λεμόνι σε φέτες, αφού αφαιρέσουμε πρώτα τα κουκούτσια.
Στη συνέχεια πλένουμε και κόβουμε το χοιρινό σε χοντρά κομμάτια. Απατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει για λίγο.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη αλλά χαμηλή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά σοτάρουμε πολύ καλά τα κομμάτια του χοιρινού και τα κομμάτια από το πορτοκάλι και το λεμόνι μέχρι να «ροδίσουν» πολύ.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το χυμό από το άλλο πορτοκάλι και το λεμόνι μαζί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσει καλά το χοιρινό. Τότε ρίχνουμε και τα βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα και τα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα.
Θα τα αφήσουμε να πάρουν μια βράση και αφού δοκιμάσουμε αν έχει το σωστό αλάτι και νοιώθουμε το πορτοκάλι και το λεμόνι (αν όχι θα προσθέσουμε λίγο χυμό ακόμα) θα τα αδειάσουμε την κατσαρόλα σε ένα ταψί και θα τα βάλουμε σε προθερμασμένο στους 220 Co φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα και να μην έχουν πολλά υγρά.
 


Καλή Επιτυχία !

Σίσυ Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου