Υλικά για ταψί 40αρι !
½ kg αλεύρι,* για όλες τις χρήσεις
1 ½ κουταλιές της σούπας βούτυρο (ή ελαιόλαδο)
½ φλιτζανάκι καφέ γάλα
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
⅓ Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 Φακελάκι ξηρή μαγιά.
1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό περίπου
Εκτέλεση
Ζεσταίνομαι πρώτα το νερό.
Μέσα σε ένα μπολ βαζουμε λίγο από το χλιαρό νερό, την μαγιά, λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η Μαγιά. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη και περιμένουμε τουλάχιστον ένα πεντάλεπτο μέχρις ότου να αρχίσουν αναπτύσσονται μύκητες ώστε να γίνει η μαγιά μας.
Όσο αναπτύσσονται οι μύκητες….. η Μαγιά αλλάζει όψη…. τότε ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός. Τότε προσθέτουμε το αλάτι, γιατί δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο ή ελαιόλαδο, το ξίδι και συνεχίζουμε με όλα μας τα υλικά νερό, αλεύρι, λάδι και ξύδι, μέχρις ότου, να φτιάξουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι!
Το επόμενο βήμα είναι να φτιάξουμε μια μπάλα, την οποία θα σκεπάσουμε με μια μεμβράνη και πάνω στην οποία θα βάλουμε μια πετσέτα και θα την αφήσουμε τουλάχιστον 1 h να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε μέγεθος!
Στη συνέχεια θα πάρουμε το ταψί μας το οποίο θα πας πασπαλήσουμε με λίγο καλαμποκάλευρο, ώστε να γίνει τραγανή η ζύμη της πίτσας και θα βάλουμε την μπάλα της ζύμης στο κέντρο.
Αφού απλώσουμε καλά το ζυμάρι, (όχι με πλάστη αλλά με τα χέρια μας) βάζουμε λίγο ελαιόλαδο επάνω και πάνω στο ελαιόλαδο θα βάλουμε ελάχιστη σάλτσα ντομάτας και θα την απλώσουμε.
Αν μας αρέσει η ρίγανη, εδώ μπορούμε να προσθέσουμε λίγη.
Αυτό είναι το βασικό στρώσιμο της πίτσας!
Εδώ επάνω μπορούμε να βάλουμε όποια συστατικά θέλουμε παραδείγματος χάριν Ζαμπόν, τυρί κίτρινο, φέτα, μπέικον, λουκάνικα, μανιτάρια, Πιπεριές κτλ
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 225 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω - κάτω, στο κάτω μέρος του φούρνου (τελευταία σχάρα) για 30 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο.
Καλό είναι να ελέγχουμε κατά διαστήματα, χωρίς όμως να ανοίγουμε την πόρτα της κουζίνας και αν έχει πάρει χρώμα από επάνω να βάλουμε αλουμινόχαρτο.
Σε κουζινες που εχουν λειτουργια πίτσας θα πρέπει να βαλουμε θερμοκρασια 200 C και το ταψί στην κατω σκάλα για να ψηθεί σωστά.
Στα 30 λεπτά θα έχει ψηθεί και θα την κατεβάσουμε στο κάτω μέρος ( να ακουμπάει στον πάτο της κουζίνας) και θα την αφήσουμε 7-8 λεπτά για να γίνει τραγανή και κάτω!!
Σε κουζινες που εχουν λειτουργια πίτσας θα πρέπει να βαλουμε θερμοκρασια 200 C και το ταψί στην κατω σκάλα για να ψηθεί σωστά.
Στα 30 λεπτά θα έχει ψηθεί και θα την κατεβάσουμε στο κάτω μέρος ( να ακουμπάει στον πάτο της κουζίνας) και θα την αφήσουμε 7-8 λεπτά για να γίνει τραγανή και κάτω!!
Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.
* με Αλεύρι τυπου 00 Αγίου Γεωργίου γίνετε ακόμα καλύτερη!
ΥΓ: Σάλτσα ντομάτας:
Τρίβουμε στον τρίφτη δύο ώριμες Ντομάτες, επειδή οι ντομάτες έχουν πολλά υγρά καλό θα είναι να τις σουρώσουμε πολύ καλά και να προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και να ανακατέψουμε πολύ καλά. Αν μας αρέσει μπορούμε να βάλουμε και λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο Βασιλικό!
Καλό είναι Όταν φτιάξουμε τη ζύμη αμέσως να φτιάξουμε τη σάλτσα ντομάτας και να την αφήσουμε στο σουρωτήρι ώστε να βγάλει όλα τα υγρά της και να μείνει μόνο η ντομάτα. Μη φοβηθούμε οι δύο ντομάτες φτάνουν, απλά πάνω στη ζύμη, θα πρέπει να είναι όσο πιο στεγνή …. γίνεται η σάλτσα γιά να μην λασπώσει η πίτσα μας!!!!
Καλό είναι Όταν φτιάξουμε τη ζύμη αμέσως να φτιάξουμε τη σάλτσα ντομάτας και να την αφήσουμε στο σουρωτήρι ώστε να βγάλει όλα τα υγρά της και να μείνει μόνο η ντομάτα. Μη φοβηθούμε οι δύο ντομάτες φτάνουν, απλά πάνω στη ζύμη, θα πρέπει να είναι όσο πιο στεγνή …. γίνεται η σάλτσα γιά να μην λασπώσει η πίτσα μας!!!!
Ενδεικτικά για τη γέμιση θα χρειαστείτε :
700 γρ τυρί Εμενταλ ή Γκουντα ή όποιο άλλο τυρί που λειώνει της αρεσκείας μας
8-10 φέτες γαλοπούλα
100 gr Μπέικον γαλοπούλας
150 gr Φέτα
Μισή πιπεριά
Καμιά 10αρια μανιτάρια φέτες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου