27 Φεβ 2017

Γιορτάζουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017


ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ, ΓΟΡΓΟΝΙΑ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΜΩΥΣΗΣ, ΑΝΤΙΟΧΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΝΟΣ, ΖΕΒΙΝΑΣ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ, ΚΛΗΜΗΣ, ΘΕΗ, ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Νηστεία - Καθαρά Δευτέρα
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Πολύκαρπος (1) Επίσκοπος Σμύρνης
Αγία Γοργονία, (2) αδελφή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου
Άγιοι Ιωάννης, Μωυσής, Αντίοχος και Αντωνίνος
Όσιοι Ζεβινάς, Πολυχρόνιος, Δαμιανός και Μωυσής
Άγιος Κλήμης
Αγία Θεή
Όσιος Δαμιανός ο Εσφιγμενίτης
Όσιος Ιωάννης ο Θεριστής
Άγιοι Εβδομήντα Τρεις Μάρτυρες
Οσίος Πολύκαρπος του Μπρυάνσκ
Όσιος Μωυσής εκ Ρωσίας
Όσιοι Σπυρίδων και Νικόδημος «οι εν τω σπηλαίω»

* Καθαρά Δευτέρα ή Καθαρή Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα είανι η Δευτέρα μετά την Κυριακή της Αποκρέως και από αυτήν την ημέρα ξεκινάει η  περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής, με μια νηστεία που κρατάει 40 ημέρες. Σημαίνει καθαρίζω ψυχή και σώμα και το το τέλος των Απόκρεων.
Είναι Αργία και μέρα νηστείας για τους Χριστιανούς και οι 40 ημέρες, ορίστηκαν για να μας θυμίζουν τις 40 ημέρες του Χριστού στην έρημο.
Έθιμο την ημέρα αυτή είναι η κατανάλωση αντί για ψωμί της λαγάνας (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.
Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.

(1) Ο άγιος Πολύκαρπος γεννήθηκε γύρω στο 80 μ.Χ.. από χριστιανούς γονείς τον  Παγκράτιο και την Θεοδώρα.  Οι γονείς του είχαν φυλακιστεί ως χριστιανοί . Έτσι ο Πολύκαρπος γαλουχήθηκε με τα χριστιανικά ιδεώδη. Βαπτίστηκε χριστιανός σε νεαρή ηλικία και μαζί με τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο (βλ. 20 Δεκεμβρίου) υπήρξε μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Διακρίθηκε για την μεγάλη αφοσίωση στον λόγο του Κυρίου και έτσι ο επίσκοπος Σμύρνης Άγιος Βουκόλος  (βλ. 6 Φεβρουαρίου), λίγο πριν  κοιμηθεί τον χειροτόνησε επίσκοπο Σμύρνης. Ως επίσκοπος επιτέλεσε με αφοσίωση τα επισκοπικά του καθήκοντα και διακρίθηκε για την μεγάλη του σωφροσύνη, την αυστηρότητα του ήθους του και την ολόψυχη αφοσίωση στη διδασκαλία του Ευαγγελίου.
Ο Άγιος Ειρηναίος (βλ. 23Αυγούστου) έγραψε για τον Άγιο Πολύκαρπο, ότι μετέστρεψε πολλούς από τις αιρέσεις του Βαλεντίνου και του Μαρκίωνος στην Εκκλησία του Θεού.
Επίσης η εκκλησία μας οφείλει στον Άγιο Πολύκαρπο για την καθιέρωση ενιαίας ημερομηνίας για τον εορτασμό του Πάσχα.  Πριν από τις ημέρες του Αγίου Πολυκάρπου, οι Εκκλησίες της Μικράς Ασίας γιόρταζαν  το Άγιο Πάσχα στις 14 του μήνα Νισσάν, όποια ημέρα και αν τύχαινε αυτό. Οι άλλες Εκκλησίες δεν γιόρταζαν καθόλου το Πάσχα,  και τους αρκούσε στον εβδομαδιαίο κατά Κυριακή εορτασμό της Αναστάσεως, τονίζοντας ασφαλώς περισσότερο τον εορτασμό της πρώτης Κυριακής μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Ηη Εκκλησία της Ρώμης τηρούσε αυστηρή στάση έναντι των Μικρασιατών και ο Άγιος Πολύκαρπος μετέβη  στη Ρώμη, για να διευθετήσει όχι μόνο αυτό το ζήτημα,  άλλα και άλλα δευτερεύοντα θέματα, με τον Επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο (βλ. 17 Απριλίου).
Επιστρέφοντας από τη Ρώμη συνέχισε την πλούσια χριστινική δράση του, αν και βρισκόταν σε προχωρημένη ηλικία.  Αυτή η δράση του, προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών (είχαν ήδη αρχίσει οι διωγμοί των χριστιανών επί αυτοκράτορα Πίου) και ο  ανθύπατος Στάτιος Κοδράτος, οδήγησε στον μαρτυρικό θάνατο μια ομάδα πιστών χριστιανών στην Σμύρνη, μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο Κόιντος, ο οποίος τελικά δείλιασε και θυσίασε στα είδωλα για να σωθεί.  Εξοργισμένος ο ειδωλολατρικός όχλος ζήτησε τη σύληψη του Άγίου Πολυκάρπου, ο ποίος τότε βρισκόταν  σε κάποιο αγρόκτημα. Τελικά  συνελήφθη το  στις 23 Φεβρουαρίου 167 μ.Χ. και οδηγήθηκε ενώπιον του αστυνόμος Ηρώδης. Ο αστυνόμος Ηρώδης και ο πατέρας του Νικήτας, στην αρχή προσπάθησαν να τον πείσουν να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Άγιος όμως παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του στον Κύριοι και έτσι καταδικάστηκε  σε θάνατο δια της πυράς, αλλά επειδή η φωτιά που άναψαν για την εκτέλεσή του, έκανε αψίδα και προστάτευσε τον Άγιο, ένας στρατιώτης τον εκτέλεσε δια του ξίφους, χαρίζοντάς του τον στέφανον του μαρτυρίου.

(2) Η Αγία Γοργονία, γεννηθηκε σε οικογένεια ευσεβών χριστιανών και Αγίων. Πατέρας της ήταν ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός (βλ. 1 Ιανουαρίου), ενώ τα αδέλφια της ήταν ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός ο Θεολόγος  (βλ. 25Ιανουαρίου)   και ο Καισάριος Ναζιανζηνός . Μητέρα της ήταν η Αγία Νόννα (βλ. 5 Αυγούστου). Οι γονείς της φρόντισαν από μικρή ηλικία για την χριστιανική ανατροφή της. Παντρεύτηκε τον Αλύπιο ο οποιός ήταν ένας ισχυρός άνδρας της Πισιδίας και απέκτησε πέντε παιδιά. Δύο αγόρια, τα οποία αφιερώθηκαν στον Θεό, και τρεις κόρες, την Αλυπιανή, την Ευγενία και τη Νόννα. Δυστυχώς όμως μία όμως αρρώστια την έστειλε σε σχετικά μικρή ηλικία να συναντήσει τον Κύριο το  370 μ.Χ., σε ηλικία 38 ετών.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 23 Φεβρουαρίου και η Καθολική στις 9 Δεκεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου