13 Μαρ 2015

Γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 - Γ' Χαιρετισμοί (Κινητή Εορτή)


ΠΟΥΠΛΙΟΣ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΣ, ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ, ΑΒΟΒΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΦΡΟΝΤΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΕΥΦΡΑΣΙΑ, ΜΑΡΙΟΣ, ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ, ΛΕΑΝΔΡΟΣ, ΥΠΟΜΟΝΗ
Νηστεία - Γ' Χαιρετισμοί*

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα
 
    Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων (1) του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού,
    Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως
    Άγιος Πούπλιος, Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Αθηνών
    Άγιοι Αφρικανός, Πούπλιος και Τερέντιος οι Μάρτυρες
    Άγιος Αβίβος από την Ερμούπολη
    Άγιοι Αλέξανδρος και Διονύσιος οι βασιλικοί Μάρτυρες
    Άγιοι Φρόντων και Φρόνιμος
    Αγία Χριστίνα η εν Περσία
    Οσία Ευφρασία
    Άγιος Μάριος επίσκοπος Σεβαστείας
    Άγιος Θεόκτιστος ο Οσιομάρτυρας
    Άγιος Λέανδρος (Ισπανός)
    Οσία Υπομονή

* Γ' Χαιρετισμοί
Τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ψάλλει τους Χαιρετισμούς (κάθε Παρασκευή βράδυ.
Έτσι χωρίζουμε τους Χαιρετισμούς σε 4 κομμάτια, τα οποία λέγονται «4 στάσεις» και λέμε από ένα κομάτι κάθε Παρασκευή των χαιρετισμών, ενώ την 5η Παρασκευή λέγεται ολόκληρο το έργο.
 
(1) Ο Άγιος Νικηφόρος, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί εποχής αυτοκράτορα Κωνσταντίνου  του Κοπρωνύμου. Οι γονείς του Θεόδωρος και Ευδοκία, είχαν ευγενική καταγωγή και ο ίδιος ο Νικηφόρος ήταν απογραφέας των βασιλικών διαταγμάτων. Την εποχή όμως των εικονομαχιών καταγγέλθηκε ως εικονολάτρης και έτσι όχι μόνο μαστιγώθηκε αλλά και εξορίστηκε αρχικά σε ένα φρούριο στην Μύλλασα  και στη συνέχεια στη Νίκαια. Μετά  τον θάνατο του Ταράσιου ανέρχεται στον πατριαρχικό θρόνο το Πάσχα του 806 μ.Χ. μέχρι το 815 μ.Χ. όπου απομακρύνεται  όταν εν τω μεταξύ έχει ανέβει στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Λέοντας ο Ε΄ ο εικονομάχος και να εξοριστεί για 13 χρόνια σε ένα μοναστήρι. Επανήλθε μετά το θάνατο του Λέοντα του Ε΄και ενώ στον αυτοκρατορικό θρόνο έχει ανέλθη ο Μιχαήλ Α΄.  Ξαναεξορίστηκε όμως γιατί ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Α΄ δεν του επέτρεπε να ανακινήσει θέμα εικόνων.
Κοιμήθηκε ειρηνικά στις 2 Ιουνίουν του 828 μ.Χ. σε ηλικία 70 ετών, αλλά η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του στις 13 Μαρτίου όπου έγινε και η μεταφορά του σεπτού του λειψάνου στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου