27 Φεβ 2015

Γιορτάζουν σήμερα Α' Χαιρετισμοί, Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 (Κινητή Εορτή)


ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ΓΕΛΑΣΙΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΘΑΛΛΕΛΑΙΟΣ, ΝΗΣΙΟΣ, ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, ΗΛΙΑΣ, ΤΙΜΟΘΕΟΣ, ΑΒΟΥΔΑΝΤΙΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ, ΚΑΛΑΝΟΣ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΣΕΒΗΡΙΑΝΟΣ, ΤΙΤΙΑΝΟΣ, ΦΟΥΡΤΟΥΝΑΤΟΣ, ΛΕΑΝΔΡΟΣ, ΤΙΤΟΣ, ΡΑΦΑΗΛ, ΦΩΤΙΟΣ
Νηστεία - Α' Χαιρετισμοί*

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

 Όσιος Προκόπιος (1) ο Δεκαπολίτης ο Ομολογητής
Άγιος Γελάσιος ο μίμος
 Όσιος Στέφανος
Όσιος Θαλλελαίος
Άγιος Νήσιος
Όσιοι Ασκληπιός (2) και Ιάκωβος
Άγιος Ηλίας ο Νεομάρτυρας ὁ ἐκ Τραπεζοῦντος
Όσιος Τιμόθεος ὁ ἐν Καισαρείᾳ
Άγιοι Αβουδάντιος, Αλέξανδρος, Αντίγονος, Καλανός, Ιανουάριος, Μακάριος,
Σεβηριανός, Τιτιανός και Φουρτουνάτος
Άγιος Λέανδρος Επίσκοπος Σεβίλλης
Όσιος Τίτος ο στρατιώτης
Όσιος Ραφαήλ Επίσκοπος Μπρούκλυν
Όσιος Τίτος ο Πρεσβύτερος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου
 Όσιος Φώτιος εκ Ρωσίας

* Χαιρετισμοί

Τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ψάλλει τους Χαιρετισμούς (κάθε Παρασκευή βράδυ.

Έτσι χωρίζουμε τους Χαιρετισμούς σε 4 κομμάτια, τα οποία λέγονται «4 στάσεις» και λέμε από ένα κομάτι κάθε Παρασκευή των χαιρετισμών, ενώ την 5η Παρασκευή λέγεται ολόκληρο το έργο.

(1) Ο Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης έζησε  τον 8ο μ.Χ. αιώνα όταν αυτοκράτορας ήταν ο  Λέων ο Γ΄ ο Ίσαυρος  (717-741 μ.Χ.) ). Από μικρή ηλικία αφοσιώθηκε στον ασκητικό βίο αλλά η πνευματική του γενναιότητα δεν του επέτρεπε να μένει μέσα στην ασφάλεια της σκήτης του και έτσι αποφάσισε να βγεί και να αγωνισθεί με ζήλο και παρρησία τις χριστιανικές αξίες.
Διακρίθηκε στον αγώνα κατά των Μονοφυσιτών καθώς και κατά των εικονομάχων.  Όμως Ο Λέων ο Ίσαυρος ήταν εικονομάχος και έτσι διέταξε την σύλληψη του Προκόπιου και τον βασανισμό του.  Δεν είναι γνωστό αν πέθανε κατά την διάρκεια του βασανισμού του γιατί ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι απεβίωσε λίγο μετά την αποφυλάκισή του.

(2) Οι Όσιοι Ασκληπιός και Ιάκωβος ήταν ασκητές  και για τον βίο τους μάθαμε από τον επίσκοπο Κύρου Θεοδώρητου. Μας πληροφορεί λοιπόν ότι και οι δύο ήταν αφοσιωμένοι στον ασκητικό βίο και συγκεκριμένα σε ερήμους της Συρίας. Ο  Ασκληπιός ήταν μαθητής του Αγίου Πολυχρονίου (βλ. 23 Φεβρουαρίου) που διακόνησε τον Όσιο Ζεβινά και  στην αρχή ασκήτευε και ο Ασκληπιός σε ένα κοινόβιο αλλά με την σύμφωνη γνώμη του ηγουμένου έφυγε και απομονώθηκε σε ένα κοντινό ερημητήριο.
Η Ιστορία του Ιάκωβου  ήταν περισσότερο ασκητική, δεδομένου ότι ήταν τόσο πολύ αφοσιωμένος στον ασκητικό βίο, που κλείστηκε σε μια σκήτη  κοντά στο χωριό Νιμουζά,  ζούσε χωρίς φως και ποτέ δεν το είδε άνθρωπος ούτε καν όταν έφτασε στα 90 του χρόνια. Πάντα συνομιλούσε μαζί τους με ένα παραπέτασμα ανάμεσα σε αυτόν και τους συνομιλητές του. Κοιμήθηκαν και οι δύο ειρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου