19 Ιουν 2014

Γνωρίστε τον Ταΰγετο, ένα βουνό με μεγάλη Ιστορία!



ΤΑΥΓΕΤΟΣ ή «πενταδάκτυλος» (βυζαντινή περίοδο) λόγω των πέντε κορυφών του ή «Ζυγός του Μελιγού», από το σλαβικό φύλο των Μελιγγών που κατοικούσε εκεί ή κατά τα χρόνια του 1821 «Αγιολιάς ο μακρυνός» λόγω του μεγάλου μήκους του ή «βουνό της Μάνης» από του ναυτικούς μας.


Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νομούς της Μεσσηνίας και της Λακωνίας και σε δύο πρωτεύουσες όπως η Καλαμάτα (ή Φαρρές κατά την αρχαιότητα) και Σπάρτη.





Ιστορία Ταϋγέτου



Ο Ταΰγετος  πήρε την ονομασία του από την  Νύμφη Ταϋγέτη,  μια από τις 7 κόρες (Ατλαντίδες ή Πλειάδες)  του Άτλαντα και της Πλειόνης.   Η Ταϋγέτη την οποία η θεά Άρτεμις  μεταμόρφωσε σε ελάφι για να γλιτώσει από τις ερωτικές επιθέσεις του Δία.   Όμως δεν τα κατάφερε και ζευγάρωσε με το Δία και  απόκτησε  ένα γιό τον οποίο ονόμασε Λακεδαίμονα. Αυτός ήταν που έδωσε προς τιμήν της μητέρας του, στο βουνό το όνομα Ταΰγετος.



Η οροσειρά του Ταΰγετου έχει μήκος 115 Km, μέγιστο πλάτος 30 Km,  έκταση 2.500 τετραγωνικά Km και  η ψηλότερη κορυφή του «Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας», έχει ύψος 2.407 μ. και βρίσκεται στο ανώτερο μέρος της τοποθεσίας, που με το όνομα "Πυραμίδα" (λόγω σχήματος) ή "ταλετόν" (πιθανόν από τις τελετές που λάμβαναν χώρα).


Για αυτήν την πυραμίδα πολλοί υποστηρίζουν, χωρίς όμως επιστημονική τεκμηρίωση ότι είναι ένα τεχνητό μνημείο το οποίο κατασκευάστηκε το 3.500 – 2.000 π.Χ. 
 


Η πρώτη πυραμίδα σχηματίζεται ψηλά στον ουρανό λίγο πριν ανατείλει ο Ήλιος,  όπου εμφανίζεται  ένα ισόπλευρο τρίγωνο, οι ακτίνες του οποίου διαθλώμενες πίσω από τον Πάρνωνα, σε υψόμετρο 2407 μ. σχηματίζουν ψηλά το είδωλό τη.
Πολλοί λένε ότι δείχνει τις Πλειάδες (μιας και η Ταϋγέτη ήταν Πλειάδα).

Η δεύτερη σκιά της Πυραμίδας,  εμφανίζεται πάλι τις ώρες της ανατολής αλλά είναι πολύ εντυπωσιακή η σκιά, γιατί « βουτάει στα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου».

Η τρίτη σκιά της Πυραμίδας,  εμφανίζεται το Ηλιοβασίλεμα και  «πέφτει στον Λακωνικό κάμπο».



Όπως και να έχει πάντως, υπήρξε λατρευτικός χώρος από την αρχαιότητα όπου όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας, γίνονταν λατρευτικές τελετές και θυσίες λευκών αλόγων (ηλιακό σύμβολο), αλλά και στα νεώτερα χρόνια,  εκεί κτίστηκε  ναός προς τιμή, του Προφήτη Ηλία. Ο ναός αυτός υπάρχει μέχρι και σήμερα  (χωρίς σκεπή) με πέτρινα καθίσματα,  που κάθε χρόνο όμως, λειτουργεί στις 19 Ιουλίου παραμονή της εορτής του Προφήτη Ηλία, όπου συρρέουν πολλοί πιστοί.



Στη βάση της Πυραμίδας,  ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος μας πληροφορεί,  ότι υπάρχει ένα βάραθρο 8 μέτρων και ενισχύει έτσι,  τις διάφορες «θεωρίες  Συνωμοσίας»,  όπως ότι είναι «Ενεργειακή  Πύλη»,  σύμφωνα με τους Πυθαγόριους.



Από την αυτήν την κορυφή αυτή του Ταϋγέτου, μπορεί κανείς να δει από την Μεγαλόπολη έως το Ταίναρο, από την Σπάρτη έως την Καλαμάτα και από την Κορώνη μέχρι την Ελαφόνησο.



Στο υψόμετρο του Ταϋγέτου φυτρώνουν, έλατα, πεύκα, βελανιδιές, κουτσουπιές, σφεντάμια, καστανιές, καρυδιές, πολλά σπάνια λουλούδια, όπως ορχιδέες, καμπανούλες, κυκλάμινα, αγριοπανσέδες  κτλ,  σπάνιοι θάμνοι,  όπως τα 1200 περίπου είδη φτέρης και πολλά αρωματικά φυτά,  όπως η ευωδιαστή  ρίγανη του Ταϋγέτου, το περίφημο τσάι του βουνού κτλ.

Το χειμώνα καλύπτεται από χιόνια.


Δείτε το video με την σκιά του Ταυγέτου κατά την Ανατολή του Ήλιου, να σχηματίζει μια ολοφάνερη Πυραμίδα !

Α/Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου