Αν υπάρξουν συντρίμμια που δεν καταφέρουν να καούν, ενδεχομένως να πέσουν κάπου ανάμεσα στην Ανατολική Ασία, τον Δυτικό Ειρηνικό και την Ανταρκτική.
Ο δορυφόρος, τον οποίο οι επιστήμονες βάφτισαν «Ferrari του διαστήματος» λόγω της κομψής του εμφάνισης, αποτελεί την πρώτη αποστολή της ESA που πραγματοποιεί ανεξέλεγκτη επανείσοδο σε περισσότερο από 25 χρόνια, ενώ η πτώση του ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που έμεινε από καύσιμα.
Ο δορυφόρος του ενός τόνου βρισκόταν σε εξαιρετικά χαμηλή τροχιά, σε ύψος 224 χιλιομέτρων (το χαμηλότερο από κάθε άλλο επιστημονικό δορυφόρο) και έπρεπε να χρησιμοποιεί συνέχεια έναν ηλεκτρικό κινητήρα ώστε να παραμένει ψηλά. Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, τα αποθέματα καυσίμων εξαντλήθηκαν.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το ένα τέταρτο με ένα πέμπτο του δορυφόρου ενδεχομένως να «επιζήσει» της πύρινης πτώσης του μέσα από την ατμόσφαιρα. Το εξελιγμένο βαθμιδόμετρο του Goce -το όργανο που πραγματοποιεί τις βαρυτικές μετρήσεις- αποτελείται από σύνθετα υλικά, τα οποία ίσως αντέξουν τις καταστροφικές δυνάμεις που συνήθως αποτεφρώνουν τα παραδοσιακά στοιχεία.
Ο Goce, που εκτοξεύθηκε το 2009, διαθέτει καύσιμα και προωστήρες ώστε να κατευθύνει την καταστροφική του πτώση προς την αχανή και ακατοίκητη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, χωρίς να τίθεται κίνδυνος για ζημιές ή τραυματισμούς.
Οι στατιστικές δείχνουν πως τουλάχιστον ένα «διαστημικό σκουπίδι» μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης καθημερινά, ενώ κατά μέσο όρο ένα άθικτο και εκτός λειτουργίας διαστημικό σκάφος ή παλιός πύραυλος επιστρέφει κάθε εβδομάδα. Η τελευταία αποστολή της ESA που πραγματοποίησε ανεξέλεγκτη επανείσοδο ήταν το Isee-2 που εξερευνούσε τη μαγνητόσφαιρα και επέστρεψε στη Γη το 1987.
Πηγή: BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου