7 Νοε 2013

Πετρέλαιο – Φυσικό αέριο: τι έδειξαν οι έρευνες της PGS σε Ιόνιο και Κρήτη


Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα; Εταιρείες-κολοσσοί στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
petrelaio-aerio-apotelesmata-ereunes
Τα πρώτα συμπεράσματα των σεισμικών ερευνών της σχετικά με πιθανά κοιτάσματα πετρελαιου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα παρουσίασε η νορβηγική εταιρεία PGS, στο πλαίσιο του συνεδρίου APPEX Regional 2013, που διοργανώθηκε από την Αμερικανική Ένωση Γεωλόγων, για πρώτη φορά, στην Αθήνα. 

Στο συνέδριο συμμετείχαν 40 μεγάλες εταιρείες της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, από τις αμερικανικές Exxon Mobil και Cevron μέχρι τη ρωσική Gazprom, την ιταλική ENI και τη γερμανική EON, στοιχείο ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνει η διεθνής πετρελαϊκή αγορά για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. 

Η νορβηγική εταιρεία, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις που έγιναν, διαπιστώνει γεωλογικές αναλογίες ανάμεσα στην υποθαλάσσια περιοχή του Β.Ιονίου και περιοχών της Ιταλίας και της Αλβανίας, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η PGS, που διεξήγαγε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, κάνει λόγο για «διαφοροποιημένα γεωλογικά χαρακτηριστικά του ελληνικού υπεδάφους και αντίστοιχη ποικιλία πιθανού πετρελαϊκού δυναμικού». 

Επισημαίνει ακόμη ότι το κοίτασμα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί στο Κατάκολο (από το 1981) αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης συστήματος υδρογονανθράκων στη δυτική Πελοπόννησο, ενώ η περιοχή νότια της Κρήτης παραμένει ανεξερεύνητη. 

Τα στοιχεία που συνέλεξε η PGS από τις σεισμικές έρευνες βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.
Θα ακολουθήσει στα μέσα της χρονιάς η προκήρυξη διαγωνισμών («γύρος παραχωρήσεων») για την παραχώρηση περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνες

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε ότι «το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στον μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στις εταιρίες που συμμετείχαν στο συνέδριο, να επενδύσουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι σύμφωνο με τους κοινοτικούς κανονισμούς και τα στάνταρτ της πετρελαϊκής βιομηχανίας και ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί των επενδυτών κατά τη διάρκεια των συμβάσεων. Αντίθετα, η φορολογία των επιχειρήσεων μπορεί μόνο να μειωθεί και όχι να αυξηθεί, τόνισε.
«Η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό τόπο για επενδύσεις με σταθερό και σύγχρονο πλαίσιο και καλεί τις εταιρείες να επενδύσουν με σεβασμό στο περιβάλλον», ανέφερε ο υπουργός.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γ.Κωστόπουλος, ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο ότι τα ΕΛΠΕ θα συμμετάσχουν στον γύρο παραχωρήσεων, σε κοινοπραξία με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου