1 Νοε 2013

Για την τεμπελιά φταίει το DNA


Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν γονίδια τα οποία είναι υπεύθυνα για την έλλειψη άσκησης.
Perierga.gr - Για την τεμπελιά φταίει το DNA
Εάν γυμνάζεστε μόνο στον καναπέ πατώντας τα κουμπιά στο χειριστήριο της τηλεόρασης, τότε ίσως δεν φταίτε εσείς αλλά το DNA σας. Την επίσημη και επιστημονικώς βασιζόμενη αυτή δικαιολογία στους απανταχού …τεμπέληδες προσφέρει μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στον Καναδά η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μετά από πειράματα σε ποντίκια στους μυς των οποίων αποσιώπησαν δύο γονίδια καίριας σημασίας για την άσκηση. Είδαν ότι τα πειραματόζωα στα οποία είχε γίνει παρέμβαση δεν είχαν τις ίδιες επιδόσεις στη …γυμναστική με τα υπόλοιπα συνομήλικά τους ζώα.

Το ένζυμο της γυμναστικής
Τα γονίδια που αποσιώπησαν οι ειδικοί ελέγχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται AMPK (AMP-activated protein kinase) και ενεργοποιείται όταν γυμναζόμαστε.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Γκρέγκορι Στάινμπεργκ «τα ποντίκια λατρεύουν το τρέξιμο. Μετά την παρέμβασή μας στα γονίδια των μυών τους, ενώ τα φυσιολογικά πειραματόζωα ήταν σε θέση να τρέχουν για πολλή ώρα, εκείνα που εμφάνιζαν έλλειψη των γονιδίων διένυαν πολύ μικρότερες αποστάσεις. Μέσα σε δευτερόλεπτα ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε ποια ποντίκια φέρουν τα γονίδια ΑΜΡΚ και ποια όχι».

Μείωση των μιτοχονδρίων
Αναλύσεις έδειξαν ότι τα ζώα που παρουσίαζαν έλλειψη των γονιδίων ΑΜΡΚ εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα μιτοχονδρίων (πρόκειται για τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων). Παράλληλα οι μύες τους είχαν μειωμένη ικανότητα αξιοποίησης της γλυκόζης κατά την άσκηση.

«Αποσιωπώντας τα γονίδια ΑΜΡΚ ανακαλύψαμε ότι αποτελούν τους ρυθμιστές – «κλειδιά» των μιτοχονδρίων. Όταν ασκούμαστε αυξάνεται η παραγωγή μιτοχονδρίων στους μυς ενώ αντιθέτως όταν δεν είμαστε δραστήριοι ο αριθμός των μιτοχονδρίων μας μειώνεται» είπε ο καθηγητής Στάινμπεργκ και προσέθεσε ότι η έλλειψη άσκησης δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. «Ο αριθμός των μιτοχονδρίων στους μυς πέφτει και το γεγονός αυτό με τη σειρά του καθιστά δύσκολο το να ξεκινήσει κάποιος άσκηση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά άτομα για τα οποία η άσκηση είναι δύσκολη, όπως οι παχύσαρκοι, οι ασθενείς με άσθμα καθώς και όσοι παρουσιάζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα. 

Πηγή : perierga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου