Λαχταριστά και ζεστά κρουασάν με μερέντα
Υλικά
Για 2-4 άτομα
Για τη ζύμη
70 γραμμάρια ζάχαρη
1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
250 γραμμάρια βούτυρο μαργαρίνη
1 κρόκο αυγού μαζί με 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη για το άλειμμα
15 γραμμάρια ξερή μαγιά
250 γραμμάρια χλιαρό γάλα
500 γραμμάρια αλεύρι δυνατό
Για την κρέμα
20 γραμμάρια κορν φλάουρ
70 γραμμάρια ζάχαρη
1 κρόκος αβγού
20 ml ρούμι
400 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
50 γραμμάρια αμυγδαλόσκονη
300 γραμμάρια μερέντα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και 60 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνουν χυλός και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5' να διογκωθεί το μείγμα. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη με τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα μαγιάς γάλακτος. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε να γίνει ένα ζυμάρι.
Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40' να διογκωθεί.
Έπειτα βάζουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο ή τραπέζι και την ανοίγουμε λίγο με έναν πλάστη σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Σκορπίζουμε πάνω κομματάκια από το βούτυρο, περίπου το 1/3 του βουτύρου, και διπλώνουμε στα τρία. Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη, σκορπίζουμε κι άλλα κομματάκια και ξαναδιπλώνουμε στα τρία.
Ανοίγουμε πάλι φύλλο, σκορπίζουμε και τα τελευταία κομματάκια, ξαναδιπλώνουμε και ξανανοίγουμε φύλλο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο καλά στη ζύμη. Διπλώνουμε πάλι και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αν θέλουμε τη βάζου με στο ψυγείο σκεπασμένη και την επομένη μέρα τη χρησιμοποιούμε.
Για την κρέμα
Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει καλά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε τον κρόκο αυγού και αφού απορροφηθεί ρίχνουμε λίγο λίγο το ρούμι. Τέλος ρίχνουμε το κορν φλάουρ και την αμυγδαλόσκονη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε και διπλώνουμε τη ζύμη σε φύλλο 3 φορές. Στο τέλος την ανοίγουμε σε 1 φύλλο και κόβουμε οριζόντιες λωρίδες. Τις κόβουμε σε ζίγκ ζαγκ και σχηματίζουμε φαρδιά σχετικά μεγάλα τρίγωνα και τοποθετούμε από μια κουταλιά της σούπας μερέντα. Τυλίγουμε κάθε τρίγωνο από τη βάση προς την κορυφή τραβώντας το ελαφρά μια και είναι ελαστικό και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Εκεί τα κάνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Ανακατεύουμε τον κρόκο με τη ζάχαρη και αλείφουμε τα κρουασάν. Ρίχνουμε λίγο αμύγδαλο φιλέ και φουρνίζουμε. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά.
Έπειτα τα ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Τα κόβουμε στα 2 μέχρι τέλος, γεμίζουμε με κρέμα και καπακώνουμε. Ξαναφουρνίζουμε για 3 λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και τα τρώμε χλιαρά ή και κρύα, αφού πασπαλίσουμε με ελάχιστη άχνη.
Σερβίρουμε με καφέ καπουτσίνο!
Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά
Πηγή : fe-mail
Υλικά
Για 2-4 άτομα
Για τη ζύμη
70 γραμμάρια ζάχαρη
1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
250 γραμμάρια βούτυρο μαργαρίνη
1 κρόκο αυγού μαζί με 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη για το άλειμμα
15 γραμμάρια ξερή μαγιά
250 γραμμάρια χλιαρό γάλα
500 γραμμάρια αλεύρι δυνατό
Για την κρέμα
20 γραμμάρια κορν φλάουρ
70 γραμμάρια ζάχαρη
1 κρόκος αβγού
20 ml ρούμι
400 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
50 γραμμάρια αμυγδαλόσκονη
300 γραμμάρια μερέντα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και 60 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνουν χυλός και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5' να διογκωθεί το μείγμα. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη με τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα μαγιάς γάλακτος. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε να γίνει ένα ζυμάρι.
Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40' να διογκωθεί.
Έπειτα βάζουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο ή τραπέζι και την ανοίγουμε λίγο με έναν πλάστη σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Σκορπίζουμε πάνω κομματάκια από το βούτυρο, περίπου το 1/3 του βουτύρου, και διπλώνουμε στα τρία. Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη, σκορπίζουμε κι άλλα κομματάκια και ξαναδιπλώνουμε στα τρία.
Ανοίγουμε πάλι φύλλο, σκορπίζουμε και τα τελευταία κομματάκια, ξαναδιπλώνουμε και ξανανοίγουμε φύλλο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο καλά στη ζύμη. Διπλώνουμε πάλι και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αν θέλουμε τη βάζου με στο ψυγείο σκεπασμένη και την επομένη μέρα τη χρησιμοποιούμε.
Για την κρέμα
Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει καλά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε τον κρόκο αυγού και αφού απορροφηθεί ρίχνουμε λίγο λίγο το ρούμι. Τέλος ρίχνουμε το κορν φλάουρ και την αμυγδαλόσκονη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε και διπλώνουμε τη ζύμη σε φύλλο 3 φορές. Στο τέλος την ανοίγουμε σε 1 φύλλο και κόβουμε οριζόντιες λωρίδες. Τις κόβουμε σε ζίγκ ζαγκ και σχηματίζουμε φαρδιά σχετικά μεγάλα τρίγωνα και τοποθετούμε από μια κουταλιά της σούπας μερέντα. Τυλίγουμε κάθε τρίγωνο από τη βάση προς την κορυφή τραβώντας το ελαφρά μια και είναι ελαστικό και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Εκεί τα κάνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Ανακατεύουμε τον κρόκο με τη ζάχαρη και αλείφουμε τα κρουασάν. Ρίχνουμε λίγο αμύγδαλο φιλέ και φουρνίζουμε. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά.
Έπειτα τα ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Τα κόβουμε στα 2 μέχρι τέλος, γεμίζουμε με κρέμα και καπακώνουμε. Ξαναφουρνίζουμε για 3 λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και τα τρώμε χλιαρά ή και κρύα, αφού πασπαλίσουμε με ελάχιστη άχνη.
Σερβίρουμε με καφέ καπουτσίνο!
Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά
Πηγή : fe-mail
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου