11 Σεπ 2013

Η τέλεια μακαρονάδα

Τα ζυμαρικά είναι ένα οικονομικό, απλό και υγιεινό γεύμα. Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές με ζυμαρικά σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και περιλαμβάνονται σε άπειρες παρασκευές, από σούπες μέχρι κρύες σαλάτες και παρασκευές φούρνου.

Τα βρασμένα ζυμαρικά σερβίρονται με μια μεγάλη ποικιλία από σάλτσες.

Μια ωραία μακαρονάδα που συνοδεύεται από ένα καλό κρασί και μια περιποιημένη σαλάτα θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη σαν οικοδέσποινα σε κάθε περίσταση.
 

Ωστόσο υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά για να κάνουμε αυτό το τόσο απλό και τόσο συνηθισμένο υλικό πραγματική απόλαυση.

Αγοράζουμε και αποθηκεύουμε ζυμαρικά.
Τα ξηρά ζυμαρικά τα βρίσκετε σε κάθε σούπερ μάρκετ, μπακάλικο, ακόμα και στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς. Όπως είπαμε υπάρχουν αμέτρητα είδη, μεγέθη και σχέδια για να διαλέξετε. Τα ξηρά ζυμαρικά είναι έτοιμα για μαγείρεμα και πολλές φορές πάνω στη συσκευασία του θα βρείτε εύκολες συνταγές και προτάσεις σερβιρίσματος.


Τα ξηρά ζυμαρικά είναι φτιαγμένα συνήθως από σκληρό αλεύρι σιταριού, νερό και αλάτι και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. 


Είναι διαδεδομένα και κάθε οικογένεια τα εντάσσει στο μενού της κάθε εβδομάδας. Φυλάξτε τα σε ένα σκιερό και ξηρό μέρος για να διατηρηθούν περισσότερο. Το ιδανικό είναι μέσα σε κουτί που κλείνει με καπάκι.
Τα ξηρά ζυμαρικά φουσκώνουν όταν βράζουν, έτσι μισό κιλό βγάζει 4 μεγαλούτσικες μερίδες.
 

Το εμπόριο υπάρχουν επίσης φρέσκα ζυμαρικά. Είναι παρασκευασμένα με αυγά και περισσότερο νερό απ’ ότι τα ξηρά. Αν αγοράσετε φρέσκα ζυμαρικά, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο και καταναλώστε τα μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες. 

Καθώς είναι πιο μαλακά από τα ξηρά ζυμαρικά χρειάζονται το μισό χρόνο για να μαγειρευτούν και δεν φουσκώνουν τόσο πολύ όσο τα ξηρά. Έτσι για 4 μερίδες θα χρειαστείτε γύρω στα 750 γραμμάρια φρέσκων ζυμαρικών.


 
Τα ξηρά ζυμαρικά χρειάζονται 8-15 λεπτά βράσιμο. Τα φρέσκα ζυμαρικά χρειάζονται 2 - 4 λεπτά βράσιμο.
 
Πως γίνεται η τέλεια μακαρονάδα
Χρησιμοποιήστε μεγάλη κατσαρόλα. 
Για κάθε μισό κιλό μακαρόνια, χρειάζονται περίπου 2-2,5 λίτρα νερό. Αν το νερό δεν είναι αρκετό ώστε τα ζυμαρικά να κινούνται μέσα σ’ αυτό καθώς βράζουν, θα κολλήσουν και θα λασπώσουν.  
Βράστε το νερό πριν βάλετε τα μακαρόνια. 
Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας αλάτι μόλις το νερό αρχίσει να βράζει και βάλτε τα ζυμαρικά μέσα στο νερό όλα μαζί για να βράσουν ομοιόμορφα.    
Το νερό πρέπει να βράζει συνέχεια. 
Όταν θα ρίξετε μέσα τα μακαρόνια, ο βρασμός θα σταματήσει. Βάλτε λοιπόν το καπάκι στην κατσαρόλα και μόλις ξαναρχίσει να βράζει το νερό ξεσκεπάστε, χαμηλώστε το μάτι της κουζίνας και φροντίστε να βράζει συνέχεια χωρίς να ξεχυλίζει. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε συχνά τα ζυμαρικά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.     Όταν βράσουν τα ζυμαρικά, στραγγίξτε τα καλά. 
Κουνήστε το σουρωτήρι ώστε να φύγει εντελώς το νερό. Αμέσως μόλις τα στραγγίξετε, βάλτε τα σε ένα μπολ, και προσθέστε τους τη σάλτσα, το βούτυρο ή το λάδι και σερβίρετέ τα αμέσως.

Αν δεν προλάβατε και τα ζυμαρικά σας παραέβρασαν λίγο, ρίχτε τους πάνω στο σουρωτήρι κρύο νερό από την βρύση. Θα τα κάνει να «σφίξουν» λίγο και ίσως σώσετε την συνταγή σας. Προσοχή: το συγκεκριμένο κόλπο πιάνει μόνο αν σας ξέφυγε το βράσιμο 1-2 λεπτά.

Ζυμαρικά και σάλτσες
Κάθε σχέδιο και σχήμα είναι κατάλληλο για διαφορετικές σάλτσες και παρασκευές. Ας δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα σχήματα με τις προτεινόμενες σάλτσες:
   Κανελόνια και λαζάνια. Κατάλληλα για τον φούρνο με σάλτσες με βάση την ντομάτα ή την κρέμα γάλατος.
   Σπαγγέτι και λινγκουίνι. Ιδανικά για σάλτσες πέστο και ντομάτα, σάλτσες κρέατος και θαλασσινά.
    Φουσίλι. Κατάλληλα για σάλτσες πέστο και θαλασσινά.
    Κονσίλι (κοχυλάκια), ριγκατόνι και πένες. Ιδανικά για ρευστές σάλτσες, σάλτσες κρέατος και σάλτσες με βάση την κρέμα γάλακτος. Κατάλληλα επίσης για σαλάτες ζυμαρικών.  
    Φαρφάλες. Ιδανικά για να σερβιριστούν σκέτα με λάδι και τριμμένο τυρί. Κατάλληλα και για σαλάτες ζυμαρικών.

Τελειοποιώντας τις ικανότητές σας στην παρασκευή συνταγών με ζυμαρικά, θα ανακαλύψετε ότι οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.
Αφήστε λοιπόν την φαντασία σας να δημιουργήσει μια μακαρονάδα, που θα μείνει αξέχαστη !

 Πηγή :fe-mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου