14 Αυγ 2013

Εργαλεία των Νεάντερταλ χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα, έρχονται να ανατρέψουν τη θεωρία που ήθελε τους Νεάντερταλ να έχουν μάθει την κατασκευή εργαλείων από τους προγόνους του ανθρώπου.

Επιστήμονες ανακάλυψαν σε προϊστορικές τοποθεσίες στη νοτιοδυτική Γαλλία εργαλεία από μακρόστενα και εύκαμπτα πλευρικά οστά ελαφιών ή ταράνδων, μήκους 20 έως 40 εκατοστών και ηλικίας περίπου 41.000 έως 51.000 ετών. Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνταν για το τρίψιμο και το γυάλισμα άλλων πιο μαλακών υλικών όπως των δερμάτων ζώων, ώστε αυτά να γίνουν πιο ανθεκτικά, αδιάβροχα και στιλπνά.

Το πιο εντυπωσιακό είναι όμως, ότι παρόμοια εργαλεία λείανσης χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για την κατεργασία των δερμάτων, ακόμα και από διάσημους οίκους, για τσάντες και άλλα δερμάτινα είδη πολυτελείας.

Έτσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, οι πρόγονοι του ανθρώπου να έμαθαν την κατασκευή αυτών των εργαλείων από τους Νεάντερταλ, οι ικανότητες των οποίων είχαν υποτιμηθεί στο παρελθόν.

Οι Νεάντερταλ, είδος συγγενικό με τους Homo sapiens, είχαν μεγάλους εγκεφάλους και πολύπλοκες κοινωνίες. Ζούσαν σε μια τεράστια έκταση από την Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ασία, ώσπου εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς πριν από περίπου 35.000 χρόνια, όταν πια οι δικοί μας πρόγονοι άρχισαν να κατακτούν τον κόσμο, έχοντας κάνει την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια.

Τα διάφορα εργαλεία που έχουν ανακαλυφθεί σε τοποθεσίες των Νεάντερταλ, έχουν αποτελέσει αφορμή διαφωνίας στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας, σχετικά με το κατά πόσον αποτελούν πρωτότυπες κατασκευές ή αντιγραφές μετά τις επαφές με τους προγόνους των ανθρώπων.

Ωστόσο, οι Νεάντερταλ δεν ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που έφτιαξαν τέτοια οστέινα εργαλεία, καθώς στην Αφρική έχουν βρεθεί παρόμοια εργαλεία που είναι ακόμα παλαιότερα και θεωρούνται έργο των προγόνων του σύγχρονου ανθρώπου. Στην Ευρώπη όμως δεν έχουν βρεθεί αρχαιότερα οστέινα εργαλεία από αυτά των Νεάντερταλ.





Πηγή newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου