31 Ιουλ 2013

Πόσο σημαντική είναι η μητρότητα σε μια γυναίκα;

Πόσο σημαντική είναι η μητρότητα σε μια γυναίκα;
Aν και είναι αλήθεια πως η γυναίκα έχει ταυτιστεί με την γονιμότητα και τη μητρότητα δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση στην παραπάνω ερώτηση.

Θάνος Ασκητής: Πώς αλλάζει η ζωή μιας γυναίκας όταν γίνεται μητέρα 
Κάποιες γυναίκες θεωρούν τη μητρότητα τον κυριότερο στόχο της ζωής τους και αισθάνονται πληρότητα και απόλυτη ευτυχία , βιώνοντας αυτόν τον ρόλο. Από την άλλη πλευρά, για κάποιες άλλες ο ρόλος της μητέρας δεν είναι προτεραιότητα αλλά μία κατάσταση στην οποία προσαρμόζονται ευχάριστα, χωρίς να βλέπουν τη μητρότητα ως σκοπό ζωής.

Μία άλλη μερίδα γυναικών φαίνεται ότι δεν βάζει τη μητρότητα ως προτεραιότητα . Η επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση φαίνεται να παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη ζωή τους, γεγονός που φαίνεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας όπου η σύγχρονη γυναίκα μένει έγκυος για πρώτη φορά.

Η μητρότητα είναι ένα γεγονός που φέρνει αναμφισβήτητα πολλές και σημαντικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας. Το πώς θα βιώσει η ίδια το ρόλο αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η σχέση της με το σύζυγο-σύντροφο της, τις συνθήκες της ζωής της, την ηλικία της κ.α.
 
Πώς μπορεί να αλλάξει η μητρότητα τη ζωή μιας γυναίκας;
Η αλήθεια είναι ότι η ζωή μιας γυναίκας που γίνεται μητέρα αρχίζει να αλλάζει από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα πρώτα συμπτώματα (ναυτίες, αδιαθεσίες), οι αλλαγές στο σώμα της, καθώς και η αλλαγή της διάθεσης της κατά την εγκυμοσύνη ανοίγουν έναν νέο κύκλο ζωής για εκείνην.
Η στενή σχέση μητέρας - παιδιού και η προσοχή που χρειάζεται να του δίνει όταν είναι νεογέννητο μπορεί να ακούγεται κάτι το αυτονόητο. Παρόλα αυτά η νέα μητέρα, έχοντας βιώσει όλα τα δύσκολα στάδια που εμπεριέχει η εγκυμοσύνη σε βιολογικό και ψυχολογικό επίπεδο, νιώθει συχνά μελαγχολικά μετά τη γέννα και δεν αισθάνεται τη χαρά που πίστευε ότι θα της φέρει ο ερχομός του παιδιού της. Κάθε νέα μητέρα πρέπει να γνωρίζει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν χρειάζεται να την οδηγούν σε ενοχές. Το περιβάλλον της είναι σημαντικό να δείξει κατανόηση και να είναι υποστηρικτικό, κυρίως ο σύντροφος και πατέρας του παιδιού της.

Η μειωμένη διάθεση που μπορεί να έχει μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη ή τη λοχεία δεν πρέπει να συγχέεται με την επιλοχία κατάθλιψη που συχνά παρουσιάζεται στις νέες μητέρες. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικό να υπάρχει παρέμβαση ειδικού ψυχικής υγείας.
 
Πώς προσαρμόζεται η γυναίκα στις αλλαγές που φέρνει η μητρότητα στη ζωή της;
Η μητρότητα είναι ένα καθοριστικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας. Η μετάβαση σε αυτό έχει μια βασική ιδιαιτερότητα αντίθετα με άλλα στάδια στη ζωή της όπως είναι η επισημοποίηση μιας σχέσης. Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι η απόλυτη δέσμευση. Μια παντρεμένη γυναίκα μπορεί να επιλέξει κάποια δεδομένη στιγμή να σταματήσει να είναι παντρεμένη, μια μητέρα δεν μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο.

Η φροντίδα του παιδιού γίνεται προτεραιότητα 24 ώρες το 24ωρο και η σχέση της με το σύζυγο αλλάζει εκ των πραγμάτων. Καλούνται πλέον και οι δύο να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες και δεδομένα. Ο ερχομός του παιδιού είναι ένα ευτυχές γεγονός που φέρνει πολλές αλλαγές. Η μητέρα κοιμάται λιγότερες ώρες, πρέπει να προσέχει τη διατροφή της και να φροντίζει το μωρό με αφοσίωση. Με το πέρασμα των χρόνων και όσο το παιδί μεγαλώνει οι ευθύνες και οι απαιτήσεις αλλάζουν, καλείται λοιπόν σε κάθε φάση της ζωής του παιδιού να προσαρμοστεί στις διαφορετικές ανάγκες του. Το γεγονός αυτό δεν αλλάζει μόνο τις προτεραιότητες της αλλά και την ίδια. Είναι αδιαμφισβήτητο βέβαια ότι αλλαγές που φέρνει παρά τις δυσκολίες που μπορεί να εμπεριέχουν, μπορούν να οδηγήσουν τη γυναίκα σε μία ψυχική πληρότητα και ισορροπία.

Πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός και τι αντίκτυπο έχει στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;
Για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του βρέφους, η αποκλειστική τροφή του πρέπει να είναι το γάλα. Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και γι 'αυτό θεωρείται αναντικατάστατο.

Το όφελος του θηλασμού για την ψυχολογική ανάπτυξη του βρέφους είναι επίσης μεγάλο . Το παιδί που θηλάζει δέχεται άμεσα την αγάπη, τη στοργή, αποκτά αίσθημα ασφάλειας και όλα τα απαραίτητα εφόδια που το βοηθούν να χτίσει και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. 

Ο μαστός αποτελεί για το νεογέννητο το πρωταρχικό σημείο αναφοράς για να βρει την θέση του στο περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννιέται. Όταν ο θηλασμός δεν υφίσταται, το νεογέννητο αρχίζει να βιώνει πολύ περισσότερο συνθήκες έλλειψης, εξάρτησης και φόβου. Τα πλεονεκτήματα για τις μητέρες που θηλάζουν είναι πολλά, καθώς έχει φανεί ότι έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αναπτύσσουν γρηγορότερα δεσμό με το μωρό τους, εγκαταλείπουν τα μωρά τους σπανιότερα.

Η περίοδος όμως του θηλασμού διαταράσσει και την ισορροπία που υπήρχε μέχρι πρότινος στο ζευγάρι, καθώς ο άνδρας έρχεται πια σε δεύτερο ρόλο στη ζωή της γυναίκας. Ενώ η σεξουαλικότητα της, που την πρώτη περίοδο είχε μειωθεί, σιγά-σιγά επανέρχεται, οι ώρες που αφιερώνει στο νεογέννητο παιδί μπορεί να δημιουργήσουν την αίσθηση του παραγκωνισμού στον άνδρα, ο οποίος πρέπει με τη σειρά του να δείξει υπομονή και ανοχή στην νέα αυτή κατάσταση.

Στείλτε τις απορίες σας στον Θάνο Ασκητή και την του ομάδα εδώ

Πηγή: mothersblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου