19 Ιουλ 2013

Ντοματοπιπεριές λαδερές με κουκουνάρι και σταφίδα


Μπορούμε να πασπαλίσουμε τις ντοματοπιπεριές, αφού τις λαδώσουμε, με λίγη ζάχαρη και τριμμένη φρυγανιά. Εναλλακτικά, στο τέλος του ψησίματος πασπαλίζουμε με τρίμματα φέτας ή κεφαλοτύρι. Και τα δύο έχουν τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.

Υλικά

    5 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
    5 πιπεριές
    1 κολοκύθι τριμμένο
    1 μελιτζάνα τριμμένη
    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    1 κούπα ρύζι καρολίνα
    1½ κούπα ελαιόλαδο
    1 ματσάκι μαϊντανό
    1 ματσάκι δυόσμο
    1/3 κούπας κουκουνάρι
    1/3 κούπας σταφίδα μαύρη
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    3 τριμμένες ντομάτες


Εκτέλεση

Αφαιρούμε μια φέτα (καπάκι) από το πάνω μέρος της ντομάτας και αδειάζουμε την ψίχα της σε μπολ, φροντίζοντας να μείνει τόση σάρκα πάνω στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν στη συνέχεια. Κόβουμε μία φέτα από το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες. Αλέθουμε στο μπλέντερ την ψίχα της ντομάτας. Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι και την τριμμμένη μελιτζάνα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος τους. Προσθέτουμε το ρύζι, τις πολτοποιημένες ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε 1 κούπα νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 5΄-6΄. Η γέμιση πρέπει να είναι αραιή (νερουλή). Τέλος προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα μυρωδικά.
Γεμίζουμε τις ντοματοπιπεριές κατά τα 3/4 φροντίζοντας κάθε λαχανικό να έχει και ζουμάκι μέσα του. Σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και αραδιάζουμε σε ταψί τις ντοματοπιπεριές τη μία κοντά στην άλλη. Σε ένα μπολ βάζουμε τις 3 τριμμένες ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 κούπα) και τα ανακατεύουμε. Τα αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα γεμιστά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα και 15΄. Αφού περάσει το πρώτο μισάωρο ξεσκεπάζουμε το φαγητό να ξεροψηθούν τα γεμιστά και να μείνουν με το λάδι τους. Σερβίρουμε πάντα με φέτα ή ξινομυζήθρα.

Μερίδες 4
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 75 λεπτά

Πηγή :fe-mail.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου