8 Ιουλ 2013

Φτιάξτε σπιτικά λικέρ με τα χεράκια σας !!!


Απο την  Ανθή Αγγελοπούλου
Το καλοκαιράκι είναι η κατάλληλη εποχή για να φτιάξετε σπιτικά ποτά, μαρμελάδες, πάστες και ότι άλλο θα σας χρειαστεί στην χειμωνιάτικη θαλπωρή.
Το fe-mail  ξεκινά ένα αφιέρωμα σε αυτά που θέλετε και αγαπάτε για να προσφέρετε στους αγαπημένους σας ότι πιο υγιεινό και νόστιμο φτιαγμένο με τα χεράκια σας.




Λίγη ιστορία
Η λέξη λικέρ προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν ασθένειες όπως η μαλάρια (ελονοσία), οι στομαχικές διαταραχές ακόμα και τους πόνους περιόδου οι γυναίκες.
Οι μοναχοί ήταν οι πρώτοι εφευρέτες ουσιαστικά αλλά αυτό συνέβη και σχεδόν με όλα τα ποτά.



Μερικές συνταγές

Λικέρ καφέ
  200γρ φρεσκοαλεσμένου και χοντροκομμένου καφέ
  1 μπουκάλι βότκα (περίπου 700ml)
•  600γρ. ζάχαρη
  600ml νερό
Ρίχνετε τον καφέ μέσα στην βότκα και τα αφήνετε σε ένα κλειστό βάζο 15 μέρες. Φτιάχνετε σιρόπι την ζάχαρη με το νερό και ρίχνετε μέσα στο διάλυμα και το φυλάτε 7 μέρες ακόμα. Μετά το στραγγίζετε και το βάζετε σε ένα όμορφο μπουκάλι για να το σερβίρετε.

Λικέρ καρύδι
•  1λίτρο ρακί
•  20 πράσινα καρύδια
•  ½ κιλό ζάχαρη
Αφού πλύνετε καλά τα καρύδια βάλτε τα μαζί με όλα τα υλικά μέσα σε ένα βάζο και προσθέστε 1 ξυλαράκι κανέλα. Αφήστε το 5-8 μέρες σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος και μετά θα έχετε ένα πολύ ενδιαφέρον λικεράκι.

Λικέρ φράουλα
•  500γρ. φράουλες
•  250γρ. ζάχαρη
•  250ml βότκα ή ρακί
Πλένετε τις φράουλες καλά και τις βάζετε στο βάζο. Σε κάθε στρώση με φράουλες ρίχνετε ζάχαρη. Ρίχνετε στο τέλος από πάνω το ποτό να εμποτίσει καλά τα υλικά και κλείνετε το βάζο καλά. Το αφήνετε σε φωτεινό μέρος χωρίς όμως να το χτυπάει ο ήλιος 2 μέρες και το ανακινείται τακτικά για να λιώσει η ζάχαρη. Μετά από 2 μέρες το περνάτε από τουλπάνι (ή τούλι) και το βάζετε σε μπουκάλι.

Λικέρ σταφύλι
•  750γρ. σταφύλι κατά προτίμηση ροζακί
•  3 νεροπότηρα τσίπουρο
•  1κιλό ζάχαρη
•  750ml νερό
Παίρνετε τις φλούδες από τα σταφύλια και τις αναμιγνύεται με 3 νεροπότηρα τσίπουρο και τα κλείνετε καλά σε ένα βάζο για 1 μήνα περίπου. Όταν περάσει ο καιρός φτιάχνετε τη ζάχαρη με το νερό σιρόπι και αφού κρυώσει στραγγίζετε το τσίπουρο από τις φλούδες και το αναμιγνύεται με το σιρόπι. Το βάζετε σε μπουκάλι και είναι έτοιμο.

Λικέρ μαστίχα ή βανίλια
•  1κιλό ζάχαρη
•  500ml νερό
•  1κ.γλ. ξινό
•  1κ.γλ. μαστίχα Χίου
•  2 μασούρια βανίλια
•  1φλ.καφέ κονιάκ ή τσίπουρο
Βράζετε σε βαθιά κατσαρόλα νερό και ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα ξύλινη, μόλις κοχλάσει ρίχνετε το ξινό και αφού βράσει 20 λεπτά το βγάζετε. Το αφήνετε κάπου να κρυώσει και όταν θα είναι χλιαρό ρίχτετε μέσα την μαστίχα αφού την κοπανίσετε να γίνει ψιλή ή την βανίλια. Όταν κρυώσει τελείως προσθέτετε το κονιάκ ή το τσίπουρο. Το βάζετε σε μπουκάλι και το κλείνετε καλά.

Λικέρ Τριαντάφυλλο
•  300γρ.ροδοπέταλα από τριαντάφυλλα
•  1 κιλό κονιάκ
•  1 κιλό ζάχαρη
Πλένετε προσεκτικά τα ροδοπέταλα για να μην τα διαλύσετε και τα αφήνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά. Μετά τα τρίβετε μαζί με την ζάχαρη για να γίνουν μίγμα και τα βάζετε όλα μαζί σε ένα βάζο και προσθέτετε το κονιάκ. Το κλείνετε καλά και το αφήνετε σε δροσερό μέρος περίπου 90 μέρες. Μετά το στραγγίζετε και το βάζετε σε μπουκάλι.

Λικέρ βερίκοκο
•  150 κουκούτσια από βερίκοκα
•  1 κιλό ζάχαρη
•  1 λίτρο κονιάκ
Σπάστε τα κουκούτσια και πάρτε τα μικρά αμύγδαλα που έχουν μέσα και βάλτε τα σε ένα βάζο με τη ζάχαρη και το κονιάκ. Ανακαινίστε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήστε το 60 μέρες περίπου σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος. Μετά στραγγίξετε το και βάλτε το σε μπουκάλι.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε έτοιμα λικέρ
Προτιμήστε Βενοεδικτίνη ή Αβέρνα ή Σατρόζ που φτιάχνονται αιώνες τώρα σε γαλλικά μοναστήρια.
Επίσης το γερμανικό Ζαγκρμάιστερ ή το ιταλικό Γκαλλιάνο που είναι επίσης εξαιρετικά. Όλα βασίζονται στα βότανα, τα λουλούδια και τα μπαχαρικά.


-   Φυλάξτε τα λικέρ σε δροσερό μέρος
-   Να είναι πάντα κλειστά καλά
-   Αν δεν θέλετε ζάχαρη βάλτε μέλι
-   Αν δεν θέλετε ποτά μπορείτε να βάλετε καθαρή αλκοόλη γεωργικής προέλευσης η οποία γίνετε από ζυμωμένα στέμφυλα οίνου ή ζαχαροκάλαμου.


Πηγή :fe-mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου