8 Ιουλ 2013

100 βιασμοί στην... αθέατη πλευρά της Ταχρίρ


Είναι η σκοτεινή πλευρά των διαδηλώσεων και ένα μόνιμο πρόβλημα στην κοινωνία της χώρας του Νείλου που όλοι γνωρίζουν και καμία ηγεσία δεν προτίθεται να αλλάξει.

Οι μαρτυρίες γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμού στην περιοχή της Ταχρίρ προκαλούν παγκόσμιο σοκ.

Πίσω από τις διαμαρτυρίες εναντίον του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις εκδηλώσεις ξέφρενου ενθουσιασμού στην πλατεία Ταχρίρ που ακολούθησαν το στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκονται ιστορίες φρίκης με θύματα γυναίκες, που σοκάρουν την παγκόσμια κοινή γνώμη, και έναν βαθύ -και σκόπιμο- συμβολισμό για τη θέση τους στην «παλιά» και «νέα» Αίγυπτο.

Πρώτα έγινε γνωστός την περασμένη εβδομάδα ο βιασμός της 22χρονης Ολλανδής δημοσιογράφου που θύμισε εποχές Αραβικής Άνοιξης, όταν η δημοσιογράφος Σάρα Λόγκαν είχε κακοποιηθεί από ομάδα ανδρών. 

Τώρα τον γύρο του κόσμου έκαναν τα συγκλονιστικά στοιχεία της οργάνωσης Human Rights Watch, που κάνουν λόγο για περίπου 100 θύματα βιασμού - γυναίκες στο σύνολό τους- μέσα στις 4 ημέρες των μαζικών διαδηλώσεων. 

«Μου άρπαξαν τα πόδια και με αναποδογύρισαν. Τότε σήκωσαν τα πόδια μου και με βίασαν όπως αυτοί ήθελαν», δήλωσε σοκαρισμένη από την τραυματική εμπειρία της η Γιασμίν ελ Μπαραμαγουάι.

Άλλη μία γυναίκα που κατέγραφε με την κάμερα της σκηνικά βιαιότητας στην Ταχρίρ και στη συνέχεια κακοποιήθηκε, η Αΐντα αλ Κασίφ, αφηγήθηκε στην HRW: 

«Πριν ξεκινήσω να καταγράφω με την κάμερα, ήδη μπροστά μου πραγματοποιούνταν 3 επιθέσεις. Ακούγαμε τις κραυγές, αλλά δεν υπήρχαν αρκετοί εθελοντές για να σώσουν τα κορίτσια, κάποιοι μάλιστα είχαν χτυπηθεί από άλλους και αιμορραγούσαν». 

Εκτός από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς, τους φρικτούς βιασμούς καταδίκασαν και τα Ηνωμένα Έθνη. Η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών σε διαδηλώσεις και πολιτικές συγκεντρώσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην Αίγυπτο και έχει οδηγήσει στη γέννηση πολυάριθμων πρωτοβουλιών από ακτιβιστές που παραδίδουν μαθήματα αυτοάμυνας στις γυναίκες και τους δίνουν τη δυνατότητα μέσα από ειδικές ιστοσελίδες να κατονομάζουν τους βιαστές τους, ενώ οργανώσεις όπως η «Operation Anti-Sexual Harassment» έχουν αναλάβει την καταγραφή των κρουσμάτων.

Οι βιαστές της Ολλανδής δημοσιογράφου, όπως μετέδωσε Αιγύπτια συνάδελφός της, αυτοαποκλήθηκαν «επαναστάτες» και, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι γυναίκες που πέφτουν θύματά τους είναι οι αποδέκτες ενός ξεκάθαρου πολιτικού μηνύματος: η θέση σας είναι στο σπίτι και όχι στη δημόσια σφαίρα. Όταν μάλιστα τα θύματα είναι ξένες δημοσιογράφοι, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο γρήγορα μεταδίδεται ένα τέτοιο μήνυμα.

Βιασμοί έχουν καταγραφεί με θύτες και άνδρες του στρατού και της αστυνομίας, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι με την άνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εξουσία, οι οποίοι παρουσίαζαν τον Μουμπάρακ ως φορέα δυτικών αξιών, όπως η ισότητα των φύλων, υποβαθμίστηκαν οι ΜΚΟ που αγωνίζονταν για να κάνουν ευκολότερη τη διαδικασία διαζυγίου και δικαιότερο το κληρονομικό δίκαιο και πλήθυναν τα φαινόμενα κακοποίησης γυναικών.

100 βιασμοί στην... αθέατη πλευρά της Ταχρίρ
Παρόλο που επισήμως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ποτέ δεν θα ασπάζονταν την άποψη του σαλαφιστή ιερέα Αχμαντ Μαχμούντ Αμπντουλάχ, ότι οι γυναίκες που διαδηλώνουν στην Ταχρίρ «είναι ξεδιάντροπες και θέλουν να βιαστούν», διατήρησαν αποδυναμωμένο τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. 

Μόνο 8 έδρες από τις 498 του ισλαμοκρατούμενου κοινοβουλίου καταλαμβάνονται από γυναίκες και μόνο το 7% της συντακτικής συνέλευσης. Στο Σύνταγμα μάλιστα γίνεται αναφορά στις γυναίκες μόνο στο πλαίσιο της οικογένειας, ως μητέρες και αδερφές, και όχι στη δημόσια σφαίρα και την εργασία.

Τα στοιχεία για την κόλαση που βιώνουν οι γυναίκες στην πολυπληθέστερη χώρα της αφρικανικής ηπείρου είναι συγκλονιστικά και τα θύματα βιασμού δεν πηγαίνουν ποτέ ούτε στο νοσοκομείο ούτε στην αστυνομία, όπου αντιμετωπίζονται ως ιερόδουλες. 

Περσινή έρευνα της UNICEF έδειξε ότι το 91% των γυναικών στην Αίγυπτο 15-49 ετών αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή, ενώ η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του ΟΗΕ ανέφερε τον περασμένο Μάιο ότι το 99,3% των γυναικών στη χώρα έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης.


Πηγή spirospero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου