Ένα
θαυματουργό φυτό, πολύ γνωστό από την
αρχαιότητα, το οποίο χρησιμοποιούσαν εκτός από τις φαρμακευτικές του ιδιότητες
και σε διάφορες θρησκευτικές τελετές, σε στολισμούς κτιρίων, αλλά και ως
θυμίαμα, λόγω της ιδιαίτερης μυρωδιάς του.
Είναι
ένα φυτό που καλλιεργείται σχεδόν παντού, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Οι
μέλισσες το προτιμούν και παράγουν ευωδιαστό μέλι.
Περιέχει
τανίνη και αιθέριο έλαιο το οποίο εξάγεται με απόσταξη.
Είναι
αντισηπτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό.
Βοηθάει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, στην έκκριση πεπτικών υγρών και χολής. Κάνει καλό στις ημικρανίες, στις πληγές και ρευματισμούς.
Βοηθάει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, στην έκκριση πεπτικών υγρών και χολής. Κάνει καλό στις ημικρανίες, στις πληγές και ρευματισμούς.
Στην
Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν βάμμα δεντρολίβανου για απολυμαντικό στις πληγές
και ως αφέψημα βοηθάει στις λοιμώξεις του λαιμού.
Ένα
καλό παρασκεύασμα είναι 2 κουταλάκια δεντρολίβανο να τα βάλετε για δέκα λεπτά
σε ένα ποτήρι βραστό νερό μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σουρώνετε και
κάνετε γαργάρες σε περίπτωση πονόλαιμου και στους διάφορους ερεθισμούς
του στόματος καθώς και για το βήχα.
Πως παρασκευάζουμε τα διάφορα βάμματα
Το
βάμμα είναι ένα φυτικό απόσταγμα μέσα σε αλκοόλ και για να το παρασκευάσουμε θα
χρειαστούμε ένα σκεύος γυάλινο το οποίο καλό θα είναι να κλείνει αεροστεγώς και
το οποίο θα το ζεματίσουμε σε βραστό νερό για απολύμανση.
Στη
συνέχεια θα το γεμίσουμε με το φυτό που θέλουμε (άνθη, κλαδάκια ακόμα και ρίζες)
και θα ρίξουμε μέσα οινόπνευμα 45-50 βαθμών ή ένα αλκοολούχο ποτό, όπως βότκα
ή τσίπουρο.
Κλείνουμε
το βάζο μας καλά και το αφήνουμε για 30 ημέρες σε σκιερό και δροσερό μέρος.
Στη
συνέχεια το σουρώνουμε και το βάμμα μας είναι έτοιμο για χρήση.
Α/Μ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου