14 Μαΐ 2013

Σεξ στην κύηση: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η εγκυμοσύνη είναι μια μεγάλη περίοδος της ζωής μας, που κρατάει περίπου 9 μήνες. Το σώμα μας αλλάζει, αλλά μαζί του αλλάζουμε και εμείς.
Αλλάζει η ψυχολογία μας, τα γούστα μας, οι συνήθειές μας, αλλά και η σχέση μας με τον σύντροφό μας. Η ερωτική μας ζωή είναι το πρώτο «θύμα» των ορμονικών διαταραχών αυτής της περιόδου. Η ανασφάλεια για το σώμα μας, προσωπικές φοβίες αλλά και τυχόν προβλήματα στην κύηση μας απομακρύνουν από τον σύντροφό μας. Τελικά το σεξ είναι ο απαγορευμένος καρπός της εγκυμοσύνης;

Τι ισχύει από ιατρικής πλευράς;
Ανεξαρτήτως αν έχετε την επιθυμία για σεξ ή όχι, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε αν και σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη. Η κα Κουτρουμπή επισημαίνει ότι: «Το ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί θα βρει πολλές πληροφορίες  για τη σύλληψη και την έναρξη των επαφών μετά τον τοκετό, αλλά το θέμα σεξ στην κύηση δεν αναφέρεται συχνά, ίσως γιατί η κουλτούρα μας προσπαθεί να αποσυνδέσει τις μέλλουσες μητέρες από τη σεξουαλικότητά τους. Γενικά φαίνεται ότι το θέμα  σεξ στην κύηση είναι κάτι που απασχολεί το ζευγάρι, και συχνά κατά τη διάρκεια των πρώτων επισκέψεων ρωτούν γι’ αυτό». Η απάντηση είναι θετική.

Το σεξ στη διάρκεια μιας φυσιολογικής κύησης επιτρέπεται
Φυσιολογική είναι μια κύηση χαμηλού κινδύνου για αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Όμως ακόμα κι αν το σεξ επιτρέπεται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στην επιθυμία ενός ζευγαριού στα διάφορα στάδια της κύησης, ενώ πολλές γυναίκες  με δυσφορία αντιμετωπίζουν το γεγονός να έχουν επαφές καθώς το σώμα τους αλλάζει. Γενικά το σεξ δεν θεωρείται ασφαλές με κάποιον σύντροφο που το σεξουαλικό ιστορικό του είναι γνωστό ή αν αυτός πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως έρπη των γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα, χλαμύδια ή HIV, γιατί αν υπάρξει μόλυνση, μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο με σοβαρές συνέπειες γι’ αυτό.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται
Αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου στην κύηση, είναι καλύτερα να αποφεύγονται οι επαφές.
Οι πιο κοινοί παράγοντες είναι:
1) Ιστορικό αποβολών.
2) Ιστορικό προηγούμενου πρόωρου τοκετού πριν από τις 37 εβδομάδες ή σημάδια πρόωρου τοκετού, όπως συσπάσεις της μήτρας.
3) Ανεξήγητη κολπική αιμόρροια.
4) Προδρομικός πλακούντας ή χαμηλή πρόσφυση πλακούντα.
5) Ανεπάρκεια τραχήλου, μια κατάσταση όπου ο τράχηλος ανοίγει και εξαλείφεται πρόωρα, αυξάνοντας την πιθανότητα να ξεκινήσει ο τοκετός ακόμα και στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης.
6) Προβλήματα της μήτρας, όπως ινομυώματα ή δίκερος μήτρα (εκ γενετής κατάσταση, όπου η μήτρα χωρίζεται από ένα διάφραγμα ή είναι δύο ξεχωριστά τμήματα, με συνέπεια να μην έχει αρκετό χώρο για το έμβρυο και, συνήθως, να ξεκινάει πρόωρος τοκετός).
7) Πολύδιμες κυήσεις (δίδυμα ή περισσότερα έμβρυα), όπου εξ ορισμού θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
8) «Πολύτιμες» κυήσεις που προέκυψαν μετά από χρόνια προσπαθειών, φυσικά ή με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μύθος και πραγματικότητα
Πολλοί σύζυγοι φοβούνται ότι κατά τη διείσδυση του πέους αυτό μπορεί να χτυπήσει το έμβρυο. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, γιατί το έμβρυο προστατεύεται από τον αμνιακό σάκο και από τα τοιχώματα της μήτρας και τον κλειστό τράχηλο. Επίσης, οι συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του οργασμού  είναι διαφορετικές από τις ωδίνες του τοκετού. Όμως το σπέρμα περιέχει ένα  ένζυμο που μπορεί να ενεργοποιήσει την έναρξη του τοκετού, ιδιαίτερα στις τελειόμηνες κυήσεις, γι’ αυτό και πολλές φορές μετά τις 37 εβδομάδες συστήνεται στο ζευγάρι να έχει επαφές. Συνήθως, όμως, τα ζευγάρια το βρίσκουν άβολο. Οι γυναίκες γιατί τις απασχολεί περισσότερο ο επικείμενος τοκετός και η μητρότητα, και οι άνδρες γιατί αισθάνονται περίεργα με το αλλαγμένο σώμα της συντρόφου τους και γιατί φοβούνται ότι μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.

Μειωμένη επιθυμία
Η  επιθυμία για επαφές μεταβάλλεται στη διάρκεια της κύησης. Στο πρώτο τρίμηνο, η ναυτία, η κόπωση και η ευαισθησία των μαστών κάνει τις μέλλουσες μητέρες να αποφεύγουν τις επαφές. Επίσης, συχνά στο πρώτο τρίμηνο εμφανίζεται κολπική αιμόρροια στη φάση της εμφύτευσης, που τις ανησυχεί για τον κίνδυνο αποβολής και τις αποθαρρύνει από το να επιδιώκουν επαφές. Στο δεύτερο τρίμηνο τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, το σώμα δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα και ο τοκετός είναι ακόμα μακριά, γι’ αυτό η επιθυμία επανέρχεται. Όσο όμως η κύηση φτάνει προς το τέλος της, το έμβρυο που θα γεννηθεί και οι ευθύνες της μητρότητας παίζουν τον πρώτο ρόλο και το σεξ παραμερίζεται. Γενικά, πολλά ζευγάρια, αν η μεταξύ τους σχέση είναι αρμονική, έρχονται ακόμα πιο κοντά κατά τη διάρκεια της κύησης και σχεδιάζουν το μέλλον μαζί, ενώ αν υπάρχουν προβλήματα στο ζευγάρι, αυτά μεγεθύνονται κατά τη διάρκεια της κύησης και πολλοί άνδρες απομακρύνονται συναισθηματικά και σωματικά από τη σύντροφό  τους. Συμπερασματικά, κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της κύησης της γυναίκας. Πρέπει, όμως, να μπορεί να συζητάει με τον γιατρό που παρακολουθεί την κύηση και να μην αφήνει ερωτήματα αναπάντητα. Επίσης, η γυναίκα πρέπει να ειδοποιεί τον γιατρό της και να μην ντρέπεται να το συζητήσει αν μετά από μια επαφή παρατηρήσει ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως πόνο, αίμα, συσπάσεις ή αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, γιατί μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την ίδια και το έμβρυο που κυοφορεί.

Μετά τον τοκετό τι;
Τέλος, μετά τον τοκετό ξεκινάει μια περίοδος κούρασης και ευθυνών για το ζευγάρι, με το μωρό να απορροφάει τον χρόνο τους. Συνήθως οι επαφές επιτρέπεται να ξεκινάνε μετά από ένα διάστημα επούλωσης της περιοχής του περινέου αν η γυναίκα έχει γεννήσει φυσιολογικά ή της ουλής της καισαρικής, συνήθως περίπου σαράντα μέρες μετά τον τοκετό. Τότε έχουν σταματήσει και τα λόχεια, το αίμα που εμφανίζεται μετά τον τοκετό και κρατάει διαφορετικό διάστημα σε κάθε γυναίκα, ανάλογα και με το πόσο συχνά θηλάζει. Γενικά, καλό είναι να προηγείται μια επίσκεψη στον γυναικολόγο που την παρακολουθεί για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι εντάξει και μετά να ξεκινούν οι επαφές του ζευγαριού, πάντα με προσοχή στην αρχή, γιατί το πρώτο διάστημα υπάρχει ευαισθησία στην περιοχή και ο φόβος της γυναίκας ότι μπορεί να πονέσει είναι ισχυρός. Γι’ αυτό και το ζευγάρι πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί και να ξεκινάει σιγά σιγά την επιστροφή στη σεξουαλικότητα.

Άβυσσος η ψυχή της… εγκύου
Η κα Κουτρουμπή μάς εξήγησε πότε πρέπει να αποφεύγεται το σεξ και πότε επιτρέπεται, από ιατρική πλευρά. Τι γίνεται, όμως, με τη σύνθετη γυναικεία ψυχολογία; Η κα Χονδρού μάς εξηγεί: «Δεν είναι ασυνήθιστο η σεξουαλική συμπεριφορά των συντρόφων να αλλάζει στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Οι λόγοι είναι συνδυασμός οργανικών και ψυχολογικών μεταβολών. Η επιθυμία για σεξ μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από πριν, ανάλογα με τις σκέψεις και τα συναισθήματα του κάθε συντρόφου.  Άλλα ζευγάρια βιώνουν έντονη σεξουαλική ζωή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και άλλα φτάνουν μέχρι την απόλυτη αποχή. Ας δούμε λοιπόν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διάθεση για σεξ και την ερωτική ζωή του ζευγαριού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Δεν υπάρχει το άγχος της σύλληψης-αντισύλληψης
Αυτή η σκέψη μπορεί, αναμφισβήτητα, να επηρεάσει θετικά την ερωτική ζωή του ζευγαριού!  Εφόσον πλέον δεν χρειάζεται αντισύλληψη, μπορεί κανείς να εστιάσει στην απόλαυση χωρίς τη σκέψη των ‘επικίνδυνων ημερών’ ή διακοπές στη σεξουαλική πράξη.  Επιπλέον, αν προηγουμένως προγραμμάτιζε τη σύλληψη, πλέον δεν χρειάζεται να κάνει υπολογισμούς για τις γόνιμες μέρες, ούτε να αναρωτιέται αν μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Λιγότερο άγχος σημαίνει περισσότερος αυθορμητισμός και λιγότερες αναστολές. Είναι, πάντως, σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σεξ δεν είναι μόνο τρόπος αναπαραγωγής, αλλά προπάντων απόλαυση, και πως η σχέση δύο συντρόφων είναι ερωτική ακόμη κι αν έχουν αποφασίσει να γίνουν και γονείς.

Αλλαγές στο σώμα
Κάποιες γυναίκες ανησυχούν για τις αλλαγές στο σώμα τους.  Νιώθουν πως το σώμα τους παραμορφώθηκε και δεν είναι πια σέξι στα μάτια του συντρόφου. Καθώς  τα πρότυπα της εποχής μας προωθούν την εικόνα της λεπτής, δραστήριας και ευδιάθετης γυναίκας, στην περίοδο της εγκυμοσύνης δημιουργείται επιπρόσθετο άγχος, με το σώμα να βαραίνει και να αλλάζει σχήμα. Και οι άντρες ανησυχούν μήπως αλλάξουν δραματικά τα χαρακτηριστικά που προηγουμένως τους άρεσαν στη σύντροφο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατανοώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν πολλές προσωρινές αλλαγές ως μέρος αυτής της φυσικής διαδικασίας. Πολλοί άντρες, πάντως, βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστική, θηλυκή και γήινη τη νέα μας εικόνα.

Η γυναίκα ως μητέρα
Θα είναι, άραγε, το ίδιο επιθυμητή ως ερωτική σύντροφος ή αυτός ο ρόλος θα αντικατασταθεί από τον ρόλο της μητέρας;  Η γυναίκα ανησυχεί μήπως ο σύντροφος δεν μπορεί να την δει πλέον ερωτικά.  Εδώ καλό είναι να θυμόμαστε πως ακόμα κι αν ο σύντροφος δεν έχει διάθεση για σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό δεν σημαίνει ολοκληρωτική απόρριψη ή ότι δεν μας αγαπάει πια.  Εξάλλου και οι άντρες ανησυχούν μήπως η γυναίκα είναι τόσο απορροφημένη από τη νέα ζωή που πρόκειται να φέρει στον κόσμο, ώστε πια δεν ενδιαφέρεται για εκείνους.  Καλό είναι να αναρωτηθούμε μήπως εστιάζουμε υπερβολικά στην εγκυμοσύνη και το μωρό, κι έτσι ο σύντροφος νιώθει παραμελημένος. Είναι όμως σημαντικό κι εκείνος από την πλευρά του να δείχνει μεγαλύτερη τρυφερότητα και να δίνει επιβεβαίωση, καθώς η γυναίκα νιώθει περισσότερο ευάλωτη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Άγχος για την έκβαση της κύησης
Στις μέρες μας οι γυναίκες γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία. Έχουν αρκετές δραστηριότητες και χρονοδιαγράμματα, ενώ ο οικογενειακός προγραμματισμός αφήνει περιθώριο μόνο για ολιγομελείς οικογένειες. Επίσης υπάρχουν αρκετές κυήσεις με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβρύου, μπορεί να δημιουργούν το άγχος και την ανάγκη να προστατευτεί το πολύτιμο έμβρυο με κάθε τρόπο. Έτσι η σεξουαλική πράξη μπορεί να θεωρείται επικίνδυνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, αυτό είναι απλώς φοβία. Γι’ αυτό είναι καλό οι μέλλοντες γονείς να ρωτούν τον γυναικολόγο για το σεξ και να εμπιστεύονται τα δεδομένα για την πορεία της κύησης. Συνήθως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνεχιστούν οι επαφές έως και τις τελευταίες εβδομάδες.

Φόβος ότι το έμβρυο ‘καταλαβαίνει’
Ειδικά όταν αρχίζει να κινείται και να κλοτσάει, μπορεί οι μέλλοντες γονείς να νιώθουν σαν να υπάρχει κάποιος παρατηρητής στη σεξουαλική πράξη.  Ή μπορεί να φοβούνται μην το τραυματίσουν. Επίσης η παρουσία του μας υπενθυμίζει τον γονεϊκό ρόλο που μπορεί να αναστέλλει την ερωτική διάθεση ή και τον οργασμό.  Στην πραγματικότητα όμως αυτές είναι δικές μας σκέψεις. Το μωρό είναι καλά προστατευμένο και δεν ενοχλείται από τη διείσδυση. Οι σύντροφοι μπορούν να επιλέξουν άλλες στάσεις αν οι ίδιοι ενοχλούνται από τις κινήσεις του μωρού, αλλά και να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους σεξουαλικής ικανοποίησης χωρίς διείσδυση. Δεν χρειάζεται να νιώθουν ενοχές, απογοήτευση ή θυμό αν δεν νιώθουν άνετα σε σχέση με τη σεξουαλική πράξη. Η εγκυμοσύνη δεν κρατάει για πάντα! Στη διάρκειά της, όμως, είναι σημαντικό να σεβόμαστε και να συζητάμε τα άγχη και τις ανασφάλειες του συντρόφου.


Συναισθηματικές μεταβολές
Οι ορμονικές μεταβολές, οι αλλαγές στο σώμα, οι αλλαγές στους ρόλους και τις δραστηριότητες, οι νέες υποχρεώσεις και η τήρηση διαδικασιών είναι λογικό να προκαλούν ανάμΕικτα συναισθήματα και μεταπτώσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρηθεί αμείωτη η ερωτική διάθεση και δραστηριότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θετική ψυχολογία φέρνει πιο κοντά το ζευγάρι.  Καλό είναι να θυμόμαστε πως η θετική αξιολόγηση του εαυτού μας, η υποστήριξη από τους οικείους και η αποδοχή της νέας κατάστασης, καθώς και η καλή επικοινωνία με τον σύντροφο λειτουργούν προστατευτικά και μας επηρεάζουν λιγότερο οι τυχόν συναισθηματικές μεταβολές.


Τι κάνουμε λοιπόν αν…
- Υπάρχει αυξημένη επιθυμία; Συνήθως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εκτός αν για ιατρικούς λόγους επιβάλλεται προσοχή.  Το συζητάμε με τον γιατρό μας και απολαμβάνουμε την ανανεωμένη επαφή με τον σύντροφό μας.
- Υπάρχει μειωμένη επιθυμία ή υπάρχει διαφορά στην επιθυμία ανάμεσα στους συντρόφους; Συζητάμε, στηρίζουμε, επιβεβαιώνουμε, αποδεχόμαστε, βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους ερωτικής έκφρασης και επικοινωνίας και… περιμένουμε!

Σε κάθε περίπτωση, το μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων και η σωματική επαφή θα βελτιώσει τη σχέση του ζευγαριού και θα μας προετοιμάσει για τον νέο μας ρόλο»!


Πηγή : fe-mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου