29 Ιαν 2013

Ο Κτηνίατρος συμβουλεύει !

Δέκα συμβουλές που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας πριν αποφασίσουμε να αποκτήσουμε σκύλο.


 
 



Με τη βοήθεια του κτηνιάτρου Σωτ. Μπαξεβανάκη θα προσπαθήσουμε να σαςβοηθήσουμε όλους εσάς που θέλετε να αποκτήσετε ένα σκύλο μικρό ή μεγάλο.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέποντας ένα ζώο να τους κοιτά στα μάτια… εκφράζουν την επιθυμία να αποκτήσουν και οι ίδιοι ένα τέτοιο ζώο και δει ένα σκύλο» μας λέει ο κτηνίατρος κος Σωτ. Μπαξεβανάκης,  «δυστυχώς όμως νομίζουν ότι το ζωάκι είναι απλά ένα χαριτωμένο παιχνίδι.
  Ένα  ζώο στο σπίτι είναι πολύ μεγάλη ευθύνη.

Για το λόγο αυτό θα σας δώσω δέκα συμβουλές ελπίζοντας ότι θα βοηθήσω, όσο πιο πολύ μπορώ,  να μειωθούν τα αδέσποτα, που υπάρχουν εξ αιτίας της ανευθυνότητας κάποιων οι οποίοι κουράζονται και τα εγκαταλείπουν αβοήθητα στους δρόμους».
1.      Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να δεις τον εαυτό σου μαζί  με το σκυλάκι σου για τα επόμενα 10-15 χρόνια! Αν αυτό δεν σε δυσαρεστήσει τότε μπορείς να πας στον δεύτερο κανόνα.

2.      Το σκυλάκι σου θα είναι το επιπλέον μέλος της οικογένειας σου, που  εκτός από την αγάπη σου, θέλει και την ανάλογη φροντίδα, γιατί εξαρτάται μόνο από εσένα και επειδή δεν μπορεί να μιλήσει, θα πρέπει να προλάβετε εσείς τις επιθυμίες του.

Αν  νομίζετε ότι έχετε την υπομονή τότε μπορείτε να προχωρήσετε.


3.       Αν δεν έχετε μεγάλο χώρο - όπως πχ κήπο – τότε είναι καλύτερα να αποκτήστε ένα σκύλο μικρού ή  μέτριου μεγέθους. Διαλέξτε το σκυλάκι σας από κουταβάκι και καλό θα είναι να μην πάρετε αυτό που συμπαθήσετε περισσότερο κοιτώντας τα ματάκια του, αλλά να εξετάσετε εκτός από την «συμπάθεια» που είναι απαραίτητη,  να είναι ζωηρό, να μην είναι το πιο αδύνατο από τα αδελφάκια του, να είναι η μυτούλα του υγρή και τα ματάκια του καθαρά!

Αυτά φυσικά αν έχετε την επιλογή να το κάνετε, γιατί στην περίπτωση που πάρετε ένα αδέσποτο, τότε πριν το βάλετε στο σπίτι σας θα πρέπει να συμβουλευτείτε κτηνίατρο, γιατί ενδέχεται να έχει ασθένειες που πιθανόν να σας δημιουργήσουν πρόβλημα που δεν θα το αντέχετε να το αντιμετωπίσετε, αφού μάλιστα θα μείνει αρκετά χρόνια μαζί σας.



      4.      Όλα καλά λοιπόν και είσαστε έτοιμοι να αποκτήσετε το σκυλάκι σας, αλλά δεν ξέρετε τι να διαλέξετε. Εδώ θα πρέπει να συζητήσετε με τον κτηνίατρο που θα σας πει τις ιδιαιτερότητες του κάθε ζώου πχ  ζώα με μακρύ τρίχωμα, θέλουν καθημερινό βούρτσισμα, μεγαλόσωμα ζώα μακρινές βόλτες κτλ.



       5.      Αποκτήσατε λοιπόν σκυλάκι! Να σας ζήσει!  Όπως όμως θα κάνατε και με το παιδάκι σας το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στον κτηνίατρό σας, για έλεγχο της υγείας του, γιατί μπορεί να έχει κάποια ασθένεια, την οποία εσείς σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσετε να δείτε. Εκτός από  αυτό θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες  για την καθαριότητά του, την διατροφή του και το τι να προσέξετε στην συμπεριφορά του!





      6.      Η τροφή, η καθαριότητα και η βόλτα θα πρέπει να σας γίνει ρουτίνα σε καθημερινή βάσει. Πλένουμε τα μπολ του κάθε μέρα και του βάζουμε τόση τροφή όση  μας έχει συστήσει ο κτηνίατρός μας και όχι όση ποσότητα  θα διαβάσουμε στην ετικέτα της κάθε συσκευασίας.

Αν θέλουμε να του μαγειρεύουμε και εδώ ο κτηνίατρος θα σας βοηθήσει στην προετοιμασία μιας ισορροπημένης διατροφής.



      7.      Την ώρα της βόλτας  θα πρέπει να διαλέγεις μέρη που θα μπορεί να τρέξει και να κάνει ελεύθερα πιπί του, γιατί έτσι θα γυρίσει σπίτι κουρασμένο και ήρεμο.

Να ξέρετε ότι το κρύο δεν  πρέπει να σας είναι εμπόδιο για να κάνετε την βόλτα σας και θα ωφελήσει και τους δύο σας.



      8.      Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο, είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του ζώου και δεν πρέπει να παραμελούνται. Να γίνονται τα εμβόλια του κανονικά. Μην κρίνετε ποτέ εσείς αν το σκυλάκι σας παρόλο που είναι κακόκεφο δεν έχει τίποτα, καλό είναι να το βλέπει ο γιατρός του, γιατί πιθανόν να έχει κάτι σοβαρό που η αμέλειά σας μπορεί να το κάνει μη αναστρέψιμο!



      9.      Αν μένετε σε διαμέρισμα και το σκυλάκι σας θα  μένει μόνο του αρκετές ώρες, αυτό  είναι ένα πρόβλημα και θα πρέπει να φροντίσετε να απασχολείται αυτές τις ώρες με διάφορα παιχνίδια ώστε να μην νοιώθει ανία. Μπορείτε επίσης να του βάζετε μουσική ή TV αν του αρέσει ώστε να μην νοιώθει μοναξιά και σας κάνει ζημιές.



      10.   Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, στείλτε το σκυλάκι σας για εκπαίδευση αν όχι  μπορείτε και εσείς να το κάνετε με την βοήθεια ειδικών ή βιβλίων και όπλα την αγάπη και την  επιμονή σας.



Ευχαριστούμε πολύ γιατρέ και ελπίζουμε να μας δώσετε και στο μέλλον συμβουλές που θα βοηθήσουν τους φίλους μας.

«Ευχαριστώ και εγώ θα είμαι στη  διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση και εύχομαι καλή επιτυχία στο blog σας»



Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να βοηθήσουν τους φίλους μας !

Σίσυ



ΥΓ: Αν κάποιος αναγνώστης θέλει να υποβάλλει κάποια ερώτηση στο γιατρό μπορεί να γράψει στα σχόλια του άρθρου στο blog μας  και θα φροντίσουμε να έχουμε απάντηση την οποία θα δημοσιεύσουμε στη σελίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου