Υλικά (για δύο μεγάλες Λαγάνες)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
Λίγο σουσάμι
600 γρ. Περίπου χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το νερό αλλά χωρίς να κάψει. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με το σύρμα και ρίχνουμε λίγο αλεύρι ώστε να γίνει χυλός.
Σκεπάζουμε το μπολ μας και το αφήνουμε για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια θα προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι. Από το νερό καλό είναι να κρατήσουμε λίγο και να το ρίξουμε στο τέλος.
Ζυμώνουμε απαλά και θα κάνουμε μία μαλακιά και εύπλαστη ζύμη. Δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακιά ώστε να κολλάει στα χέρια μας, αλλά ούτε πολύ σκληρή ώστε να δυσκολευόμαστε να ζυμώσουμε…. απλά πρέπει να είναι αφράτη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας, με μία καθαρή πετσέτα και θα την αφήσουμε για 20 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια θα λαδώσουμε καλά δύο ταψιά. Χωρίζουμε το ζυμάρι στη μέση και με τα χέρια μας θα το ανοίξουμε ώστε να σχηματιστεί η λαγάνα μας (περίπου όπως φτιάχνουμε την πίτσα).
Θα σκεπάσουμε τα ταψιά μας με μία καθαρή πετσέτα και θα τα αφήσουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη. Τότε
θα ανοίξουμε τρύπες με τα χέρια μας, θα αλείψουμε με ένα πινέλο, την επιφάνεια της κάθε λαγάνας με λίγο ζαχαρόνερο ( μισό φλ. Χλιαρό νερό 1 κ.σ. ζάχαρη)και θα προσθέσουμε το σουσάμι.
Θα τις αφήσουμε πάλι να ξεκουραστούν.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στον αέρα στους 170 βαθμούς. Αν τις βάλουμε μαζί στον ίδιο φούρνο θα πρέπει να αλλάξουμε τα ταψιά στα 15 λεπτά το πάνω να το βάλουμε κάτω και το κάτω επάνω.
Καλή Σαρακοστή!
Καλή Επιτυχία !
Σίσσυ Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου