Υλικά
2 κιλά Μούσμουλα
1600 γρ. Ζάχαρη
2 Λεμόνια
3 Βανίλιες ή λίγα φύλλα αρμπαρόριζας
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μούσμουλα πολύ καλά αφαιρώντας όλα τα κοτσάνια. Βάζουμε μία λεκάνη στην οποία θα στυψουμε το ένα λεμόνι. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι θα αφαιρέσουμε όλα τα κουκούτσια και τις φλουδες και ένα ένα θα το ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη με το νερό και το λεμόνι για να μη μαυρίσει.
Για να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, κόβουμε λίγο πάνω και λίγο κάτω από το μούσμουλο και σπρώχνουμε τα κουκούτσια τα οποία γλιστράνε αν είναι ώριμα. Εναλλακτικά μπορούμε αν θέλουμε να χαράζουμε κατά μήκος το μούσμουλο, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το καθαρίζουμε εσωτερικά προσέχοντας να μην αφαιρέσουμε τη σάρκα του.
Αν θέλουμε μπορούμε να μην αφαιρέσουμε και τις φλούδες από τα μούσμουλα θα χρειαστούν πολύ περισσοτερο χρόνο κατά το βράσιμο του γλυκού μας και το γλυκό μας θα γίνει πιο σκληρο.
Πλένουμε τα μούσμουλα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για ένα πεντάλεπτο ώστε να στραγγίξουν. Στη συνέχεια θα πάρουμε μία μεγάλη κατσαρόλα θα ρίξουμε λίγη από τη ζάχαρη, λίγα μούσμουλα, ζάχαρη, μούσμουλα... σε στρώσεις!
Θα αφήσουμε στην άκρη την κατσαρόλα για 4-5 ώρες.
Μετά από 4-5 ώρες & ΑΦΟΥ ΈΧΕΙ ΛΙΏΣΕΙ Η ΖΆΧΑΡΗ, θα βάλουμε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και θα βράσουμε τα μούσμουλα για 20 λεπτά, αν ειναι πολυ οριμα λιγοτερο.. ανάλογα με το μέγεθος, την ωριμότητα και αν είναι Με ή χωρίς τη φλούδα τους.
Τον χρόνο του μετράμε από τη στιγμή που αρχίζουν να βράζουν.
Εγω ξεφλουδισμενα τα βραζω για 20 λεπτα, αφηνω να κρυωσουν αρκετες ωρες...και τα ξαναβραζω αλλα 20 λεπτα.
Ειναι ετοιμα οταν γινουν "διαφανα".
Ελέγχουμε αν έχει δέσει το σιρόπι, (δεν θα προσθέσουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν πολλούς χυμούς), αν δούμε ότι έχει δέσει προσθέτουμε τις βανίλιες ή την αρμπαρόριζα, το χυμό από το δεύτερο λεμόνι (για να μην ζαχαρώσει το γλυκό μας) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά!
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μερικές ώρες και αν δούμε αφού έχει κρυώσει ότι το δέσιμο που έχει, μας είναι αρκετό, τότε το ζεσταίνουμε και γεμίζουμε τα βάζα μας.
Αν όμως δούμε ότι δεν έχει δέσει αρκετά, μπορούμε να το ξαναβάλουμε και να το βράσουμε άλλα 5-10 λεπτά το πολύ για να μη λιώσει, αν θεωρούμε ότι το γλυκό μας έχει βράσει αρκετά απλά το σιρόπι μας δεν έχει θέση τότε μπορούμε με μία Τρυπητή κουτάλα να αφαιρέσουμε τα μούσμουλα και να δέσουμε μόνο του το σιρόπι και μετά να τα ενώσουμε.
Καλή επιτυχία!
Σίσσυ Μ.
ΥΓ:
2 κιλά Μούσμουλα
1600 γρ. Ζάχαρη
2 Λεμόνια
3 Βανίλιες ή λίγα φύλλα αρμπαρόριζας
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μούσμουλα πολύ καλά αφαιρώντας όλα τα κοτσάνια. Βάζουμε μία λεκάνη στην οποία θα στυψουμε το ένα λεμόνι. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι θα αφαιρέσουμε όλα τα κουκούτσια και τις φλουδες και ένα ένα θα το ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη με το νερό και το λεμόνι για να μη μαυρίσει.
Για να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, κόβουμε λίγο πάνω και λίγο κάτω από το μούσμουλο και σπρώχνουμε τα κουκούτσια τα οποία γλιστράνε αν είναι ώριμα. Εναλλακτικά μπορούμε αν θέλουμε να χαράζουμε κατά μήκος το μούσμουλο, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το καθαρίζουμε εσωτερικά προσέχοντας να μην αφαιρέσουμε τη σάρκα του.
Αν θέλουμε μπορούμε να μην αφαιρέσουμε και τις φλούδες από τα μούσμουλα θα χρειαστούν πολύ περισσοτερο χρόνο κατά το βράσιμο του γλυκού μας και το γλυκό μας θα γίνει πιο σκληρο.
Πλένουμε τα μούσμουλα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για ένα πεντάλεπτο ώστε να στραγγίξουν. Στη συνέχεια θα πάρουμε μία μεγάλη κατσαρόλα θα ρίξουμε λίγη από τη ζάχαρη, λίγα μούσμουλα, ζάχαρη, μούσμουλα... σε στρώσεις!
Θα αφήσουμε στην άκρη την κατσαρόλα για 4-5 ώρες.
Μετά από 4-5 ώρες & ΑΦΟΥ ΈΧΕΙ ΛΙΏΣΕΙ Η ΖΆΧΑΡΗ, θα βάλουμε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και θα βράσουμε τα μούσμουλα για 20 λεπτά, αν ειναι πολυ οριμα λιγοτερο.. ανάλογα με το μέγεθος, την ωριμότητα και αν είναι Με ή χωρίς τη φλούδα τους.
Τον χρόνο του μετράμε από τη στιγμή που αρχίζουν να βράζουν.
Εγω ξεφλουδισμενα τα βραζω για 20 λεπτα, αφηνω να κρυωσουν αρκετες ωρες...και τα ξαναβραζω αλλα 20 λεπτα.
Ειναι ετοιμα οταν γινουν "διαφανα".
Ελέγχουμε αν έχει δέσει το σιρόπι, (δεν θα προσθέσουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν πολλούς χυμούς), αν δούμε ότι έχει δέσει προσθέτουμε τις βανίλιες ή την αρμπαρόριζα, το χυμό από το δεύτερο λεμόνι (για να μην ζαχαρώσει το γλυκό μας) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά!
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μερικές ώρες και αν δούμε αφού έχει κρυώσει ότι το δέσιμο που έχει, μας είναι αρκετό, τότε το ζεσταίνουμε και γεμίζουμε τα βάζα μας.
Αν όμως δούμε ότι δεν έχει δέσει αρκετά, μπορούμε να το ξαναβάλουμε και να το βράσουμε άλλα 5-10 λεπτά το πολύ για να μη λιώσει, αν θεωρούμε ότι το γλυκό μας έχει βράσει αρκετά απλά το σιρόπι μας δεν έχει θέση τότε μπορούμε με μία Τρυπητή κουτάλα να αφαιρέσουμε τα μούσμουλα και να δέσουμε μόνο του το σιρόπι και μετά να τα ενώσουμε.
Καλή επιτυχία!
Σίσσυ Μ.
ΥΓ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου