14 Μαΐ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 14 Μαίου 2015

ΙΣΙΔΩΡΟΣ, ΘΕΡΑΠΩΝ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΑΡΚΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΡΤΑΤΖ, ΝΙΚΗΤΑΣ, ΙΣΙΔΩΡΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΛΑΝΔΡΟΣ

 Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Ισίδωρος (1)  που μαρτύρησε στη Χίο
Άγιος Θεράπων επίσκοπος Κύπρου
Άγιος Λεόντιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων
Άγιος Αλέξανδρος που μαρτύρησε στις Κεντουκέλλες
Άγιοι Αλέξανδρος, Βάρβαρος και Ακόλουθος
Άγιος Μάρκος (2) ο Νεομάρτυρας ο Κρής που μαρτύρησε στη Σμύρνη
Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας ο Βούλγαρος ο χρυσοχόος
Άγιος Cartage Επίσκοπος Λίσμορ
Όσιος Νικήτας εκ Κιέβου
Άγιος Ισίδωρος ο Θαυματουργός ο διά Χριστόν σαλός
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Ιαροσλάβλ
Άγιος Ανδρέας ηγούμενος της μονής Ραφαήλ (Τομπόλσκ)
Άγιοι Αριστοτέλης και Λέανδρος οι μάρτυρες

(1) Ο Άγιος Ισίδωρος, γεννήθηκε από ειδωλολάτρες γονείς στην Αλεξάνδρεια. Εγινε χριστιανός ενώ ήταν ναύτης του του βασιλικού στόλου, επί εποχής αυτοκράτορα Δεκίου.
Όταν είχαν αγκυροβολήσει στη Χίο, ο Ναύαρχος Νουμέριος έμαθε ότι ήταν χριστιανός και του ζήτησε να θυσιάσει στα είδωλα πράγμα που αρνήθηκε. Τότε ο Νουμέριος έδωσε εντολή να πάει φυλακή και να βασανιστεί. Το γεγονός αυτό το έμαθε ο πατέρας του  και πήγε στη Χίο. Προσπάθησε να τον λογικέψει και να τον κάνει να θυσιάσει στα είδωλα, αλλά όταν είδε ότι αυτό ήταν αδύνατο, τον καταράστηκε και ζήτησε να τιμωρηθεί.
Ο Νουμέριος διέταξε τον αποκεφαλισμό του και να πετάξουν το λείψανό του σε μια κρημνώδη περιοχή, βάζοντας στρατιώτες να το φυλάνε.
Όμως μια νεαρή χριστιανή με το όνομα Μυρώπη (ή Μερόπη) κρυφά συνέλεξε το λείψανό του τη νύχτα και το ενταφίασε. Την επόμενη μέρα όμως ο Νουμέριος διέταξε την θανάτωση των στρατιωτών, γιατί θεώρησε ότι χρηματίστηκαν για να δώσουν το λείψανό τους στους χριστιανούς, αλλά η Μυρώπη παρουσιάστηκε και δήλωσε με παρρησία την πράξη της με αποτέλεσμα να βασανιστεί και να θανατωθεί και η ίδια.

(2) Ο Άγιος Μάρκος, αν και γεννήθηκε στην Κρήτη έμενε στη Σμύρνη, όπου από μικρό παιδί εξισλαμίστηκε βίαια από τους Τούρκους.  Μεγαλώνοντας πήγε στην Κωνσταντινούπολη και μαθήτευσε κοντά  Μελέτιο Συρίγο.  Επέστρεψε όμως στη Σμύρνη όπου δίδασκε δημόσια το Χριστιανισμό με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να βασανιστεί πολύ σκληρά. Αποκεφαλίστηκε (σύμφωνα με τον Ισουίτη Ισαάκ Α’) στις 14 Μαΐου 1643 στη Σμύρνη. στη Σμύρνη. Το  λείψανο του, το  παρέλαβαν οι χριστιανοί και το έθαψαν με τιμές στον ναό της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου