16 Απρ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 16 Απριλίου 2015



ΑΓΑΠΗ, ΜΙΧΑΗΛ, ΕΙΡΗΝΗ,ΧΙΟΝΙΑ, ΦΗΛΙΞ, ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟΣ, ΣΕΠΤΙΝΟΣ, ΛΕΩΝΙΔΗΣ, ΧΑΡΙΣΣΑ, ΝΙΚΗ, ΓΑΛΗΝΗ, ΚΑΛΛΙΔΑ,  ΝΟΥΝΕΧΙΑ, ΓΑΛΗΝΗ, ΘΕΟΔΩΡΑ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΑΓΑΘΩΝ, ΕΥΤΥΧΙΑ, ΚΑΣΙΑ, ΦΙΛΙΠΠΑ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Επιτρέπονται όλες οι τροφές
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής * (κινητή εορτή, εορτάζεται την Πέμπτη της Διακαινησίμου)
    Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία
    Άγιος Μιχαήλ ο Βουρλιώτης (1)
    Άγιοι Φήλιξ ο επίσκοπος, Ιανουάριος ο πρεσβύτερος, Φορτουνάτος και
    Σεπτεμίνος
    Άγιος Λεωνίδης και οι Αγίες Χάρισσα, Νίκη, Γαλήνη, Καλλίδα, Νουνεχία,
    Βασίλισσα και Θεοδώρα
    Αγία Ειρήνη
    Άγιος Χριστόφορος ο Οσιομάρτυρας
    Άγιοι Αγάθων, Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα οι Ομολογητές
    Οσία Θεοδώρα η πριγκίπισσα
    Άγιος Ιωάννης ο διά Χριστόν σαλός
    Άγιος Αμβρόσιος ο Ομολογητής Πατριάρχης Γεωργίας
    Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γεθσημανή εν Ρωσία
    Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Ταμπώφ εν Ρωσία
    Άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής
    Σύναξη της Παναγίας της Καμαριώτισσας στην Σαμοθράκη

 (*) Ο Άγιος Μιχαήλ ο Μαυροειδής (Παρισινός κώδικας)  ή Μαυρουδής, έζησε τον 16ον μ.χ αιώνα στην Αδριανούπολη. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια η οποία έδωσε στον Μιχαήλ πλούσια φιλολογική και θεολογική μόρφωση. Έτσι μεγαλώνοντας ο Μιχαήλ ήταν ένας επιφανής άρχοντας της Αδριανούπολης. Όμως φανατικοί Τούρκοι τον συκοφάντησαν στον δικαστή, ότι ενώ ασπάστηκε το Ισλάμ περιφρονούσε το Θεό τους.  Ο δικαστής τον κάλεσε μίλησε μαζί του και ο Μιχαήλ τον έπεισε ότι αυτό είναι μια κοινή συκοφαντία και ουδέποτε ασπάστηκε το Ισλάμ. Έτσι ο δικαστής τον άφησε ελεύθερο αλλά οι κατήγοροί του δεν σταμάτησαν εκεί, πήγαν στον Σουλτάνο και με ψεύδη έπεισαν τον Σουλτάνο και εξέδωσε μια εντολή, ή να επιστρέψει στο Ισλάμ ή να θανατωθεί δια της πυράς. Με αυτό το φιρμάνι στο χέρι οι κατήγοροι του, επέστρεψαν στην Αδριανούπολη, το πήγαν στον δικαστή και τον υποχρέωσαν να εκτελέσει την εντολή του Σουλτάνου. Ο δικαστής μη μπορώντας να αγνοήσει πλέον την εντολή αυτή κάλεσε και πάλι τον Μιχαήλ και του ζήτησε να ασπαστεί το Ισλάμ για να γλυτώσει τον θάνατο. Ο Μιχαήλ όμως αρνήθηκε και έτσι ο δικαστής διέταξε τον αποκεφαλισμό του στις 17 Φεβρουαρίου  προς το τέλος του 15ου αιώνα πιθανόν το 1490 μ.Χ. Το τίμιο λείψανό του κάηκε στην πυρά έτσι έλαβε τον αμάραντο στέφανον του μαρτυρίου.
-Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τον βίο του Αγίου Μιχαήλ Μαυρουδή ή Μαυροειδή. Κατά μία εκδοχή είναι ο ίδιος Άγιος που εμφανίζεται να έχει γεννηθεί σε ένα χωριό των Αγράφων την Γράνιτσα όπου οι γονείς του φέρονται να είναι δύο ευσεβείς χριστιανοί ο Δημήτριος και η Στατήρα. Ως Μαυρουδής εμφανίζεται μετά τον θάνατο του πατέρα του στην Θεσσαλονίκη όπου έγινε αρτοποιός. Στην εκδοχή που ονομάζεται Μαυρουδής φαίνεται ότι προσπαθεί να προσηλυτίσει ένα τουρκόπουλο και έτσι οδηγείται στον δικαστή όπου αφού δεν απαρνείται την πίστη του στον Κύριοι, αποκεφαλίζεται και το σώμα του καίγεται στην πυρά στη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαρτίου 1547 μ.Χ. ή 1544 μ.Χ. ημέρα Πέμπτη και ώρα ενάτη, στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Υπαπαντής του Σωτήρος.
Ως Μιχαήλ Μαυρουδής εορτάζεται στις 10 Μαρτίου και   ως Μιχαήλ Μαυροειδής εορτάζεται στις 17 Φεβρουαρίου. Ο Άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής εορτάζεται και  την Πέμπτη της Διακαινησίμου.
Μια νεώτερη έρευνα δείχνει ότι πρόκειται περί δύο διαφορετικών αγίων.


 (1) Ο άγιος Μιχαήλ, από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, πήγε στη Σμύρνη  όπου εργάστηκε ως χαλκουργός.  Εξισλαμίσθηκε στα 18 του χρόνια από κάποιο τούρκο καφεπώλη και στη συνέχεια πήγε υπάλληλος στο κατάστημά του. Έφυγε όμως όταν την ανάσταση το βράδυ άκουγε το «Χριστός Ανέστη» γιατί κατάλαβε το λάθος του. Την επόμενη ημέρα συνελήφθη και οδηγήθηκε τον κριτή ο οποίος προσπάθησε να τον μεταπείσει αλλά μάταια. Έτσι φυλακίστηκε και γι` αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο. Αποκεφαλίστηκε το 1772 και το ιερό λείψανό του ρίχθηκε στη θάλασσα. Το περισυνέλεξαν όμως κάποιοι ευσεβείς χριστιανοί βαφείς και το έθαψαν με τιμές στον Ι. Ν. Αγ. Φωτεινής Σμύρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου