10 Απρ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 10 Απριλίου 2015ΑΦΡΙΚΑΝΟΣ,ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΜΑΞΙΜΟΣ, ΠΟΜΠΗΙΟΣ, ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ, ΟΛΔΑ, ΙΑΚΩΒΟΣ, ΔΗΜΟΣ, ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Νηστεία
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου *

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Γρηγόριος (1)Ε' Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Άγιοι Αφρικανός, Θεόδωρος, Μάξιμος, Πομπήιος, Τερέντιος και άλλοι
Προφήτιδα Ολδά
Άγιος Χρύσανθος ο Ξενοφωντινός ο Νεομάρτυρας
Άγιος Μιλτιάδης πάπας Ρώμης
Οσία Αναστασία ηγουμένη του Ούγκλιχ
Άγιοι Μάρτυρες οι εν Καμπτακούια της Γεωργίας μαρτυρήσαντες
 Μεγάλη  Παρασκευή
Την Μεγάλη Παρασκευή, ο Ιησούς οδηγείται από τον  Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Ο Πόντιος Πιλάτος μετά από ανάκριση και παρόλο που αποφανθεί ότι ήταν αθώος, είπε μάλιστα την περίφημη  φράση «νίπτω τας χείρας μου»  για να μην δυσαρεστήσει τους Ιουδαίους καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο.
Παραδίδεται μετά από το μαστίγωμα που του επεβλήθη στους στρατιώτες για να οδηγηθεί στον σταυρό.
Οι στρατιώτες του φορούν ένα κόκκινο χιτώνα και ένα αγκάθινο στεφάνι και τον χλευάζουν !
Ανεβαίνει τον δρόμο του Γολγοθά κουβαλώντας τον σταυρό του μαρτυρίου και σταυρώνεται ανάμεσα σε δύο ληστές.
Όταν διψάει οι στρατιώτες του δίνουν να πιεί ξύδι ανακατεμένο με χολή. Την ενάτη ώρα,  λέει την τελευταία Του λέξη: «Τετέλεσται» και  εκπνέει!
Λέγεται ότι την ώρα εκείνη έγινε μεγάλος σεισμός!
Μετά τη δύση του ηλίου,  ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, καθώς και  δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το Ιερό σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, τοποθετώντας  στο στόμιο του, ένα  μεγάλο λίθο.

(1) Ο  Ιερομάρτυρας Γρηγόριος γεννήθηκε  από χριστιανούς γονείς, στη Δημητσάνα της Αρκαδίας.  Το 1767μ.χ. πήγε  στη Σμύρνη, όπου βρισκόταν ο θείος του  Μελέτιος.  Παρακολούθησε μαθήματα στην Ευαγγελική σχολή και μαθήματα φιλοσοφικής στη Πάτμο από τον Δανιήλ το κεραμέα. Στη συνέχεια πήγε στη Μονή Στροφάδων όπου έγινε μοναχός  και χειροτονήθηκε αρχιδιάκονος από τον Προκόπιο,  Μητροπολίτη Σμύρνης. Επέστρεψε στη Δημητσάνα όταν είχε γίνει πρεσβύτερος. Στις 19 Αυγούστου 1785 μ.Χ. εκλέχθηκε Οικουμενικός Πατριάρχης. Και έμεινε μέχρι το Δεκέμβριο του 1798 οπότε καθαιρέθηκε  και εξορίστηκε στο Άγιος Όρος. Επέστρεψε το 1818 μ.Χ. στο πατριαρχείο όπου παρέμεινε μέχρι τις 10 Απριλίου 1821 μ.χ. ημέρα του Πάσχα όταν οι τούρκοι τον κρέμασαν στην Πύλη του πατριαρχείου. Το δε λείψανό του ευρίσκεται στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου