6 Φεβ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 6 Φεβρουαρίου


ΦΩΤΙΟΣ, ΒΟΥΚΟΛΟΣ, ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΕΥΙΛΑΣΙΟΣ, ΜΑΞΙΜΟΣ, ΦΑΥΣΤΟΣ-Α, ΒΑΡΣΑΝΟΥΦΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΙΑΚΩΒΟΣ, ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΔΩΡΟΘΕΡΑ, ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ΑΜΑΝΔΡΟΣ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΟΣ, ΑΡΣΕΝΙΟΣ, ΣΑΤΟΥΡΝΙΝΟΣ, ΡΕΒΟΚΑΤΟΣ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Όσιος Βουκόλος Επίσκοπος Σμύρνης
2.         Άγιος Φώτιος (1) ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
3.         Άγιος Ιουλιανός ὁ ἐν Ἐμέσῃ
4.         Άγιοι Φαύστα, Ευϊλάσιος και Μάξιμος
5.         Άγιοι Φαύστος, Βασίλειος και Σιλουανός
6.         Όσιοι Βαρσανούφιος και Ιωάννης ο μαθητής του ο επικαλούμενος Προφήτης
7.         Όσιος Ιωάννης ὁ ἐν Λυκῷ
8.         Όσιος Ιάκωβος
9.         Όσιος Μακάριος
10.       Άγιοι Δωροθέα και Θεόφιλος οι Μάρτυρες εν Καισαρεία
11.       Άγιος Άμανδος Επίσκοπος Μάαστριχτ
12.       Άγιος Δαμασκηνός ο Ιερομάρτυρας ο Σιναΐτης
13.       Άγιος Αρτέμιος ο Ιερομάρτυρας ο Σιναΐτης
14.       Όσιος Αρσένιος ο εκ Γεωργίας
15.       Άγιοι Θεόφιλος, Σατουρνίνος και Ρεβοκάτος
(1)O Μέγας Φώτιος γεννήθηκε το 810 ή 820 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη και έζησε  οι αυτοκράτορων  Μιχαήλ (842 - 867 μ.Χ.), υιό  του Θεοφίλου, Βασίλειο  Α' τον  Μακεδόνα  (867 - 886 μ.Χ.) και τον Λέωντα  ΣΤ' το Σοφό  (886 - 912 μ.Χ.), υιό του Βασιλείου.  Οι γονείς του Άγιος Σέργιος (βλέπε 13 Μαΐου) και Ειρήνη, ήταν αρκετά πλούσιοι και φρόντισαν ώστε ο Φώτιος εκτός από την ηθική,  να λάβει  σπουδαία μόρφωση στα γράμματα και στις επιστήμες.   Από μικρή ηλικία δίδασκε γραμματική, ρητορική και φιλοσοφία σε ένα κύκλο μαθητών.
Ο Σέργιος (αδελφός του Πατριάρχου Ταρασίου (784 - 806 μ.Χ.))  και η Ειρήνη  καταδιώχθηκαν επί του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεοφίλου (829 - 842 μ.Χ.). Ο Άγιος Σέργιος διαπομπέυτηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης δεμένος από το λαιμό του στέρησαν ολόκληρη την περιουσία του και τον εξόρισαν μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του, σε έναν τόπο άνυδρο, όπου μετά από πολλες  ταλαιπωρίες πέθανε ως Ομολογητής.
Ο Φώτιος ανέλαβε ανώτατα αξιώματα και διαδέχτηκε τον Πατριάρχη Ιγνάτιο στον Πατριαρχικό θρόνο (858 μ.Χ.) αφού μέσα σε έξι μόνο ημέρες χειροτονήθηκε, διάκονος,πρεσβύτερος και επίσκοπος.  Αγωνίστηκε για την ορθοδοξία με πάθος κατά των εναντίων των Μανιχαίων, των Εικονομάχων και άλλων αιρετικών και επανέφερε στους κόλπους της Εκκλησίας πολλούς από αυτούς,  φθάνοντας ακόμα και στην καθαίρεση του πάπα Νικολάου.
Τον Σεπτέμβριο του 867 μ.Χ. ο Βασίλειος αφού δολοφόνησε τον Μιχαήλ Γ΄και έμεινε μόνος αυτοκράτορας, θυσίασε τον Φώτιο που καθαιρέθηκε αμέσως και επανήλθε στον πατριαρχικό θρόνο ο Ιγνάτιος. Ο Φώτιος εξορίστηκε στην μονή της Σκέπης στον Βόσπορο.
Το 877 (ή 878) ο Ιγνάτιος πέθανε και σε τρεις μέρες ο Φώτιος ανέβηκε και πάλι στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης.
Μετά το θάνατο του Βασιλείου Α΄ το 886 μ.Χ. ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο γιός του Λέοντας ΣΤ΄, ο οποίος απομάκρυσνε για μια ακόμα φορά τον Φώτιο από τον πατριαρχικό θρόνοκαι στην θέση του τοποθέτήσε τον  ο ανήλικο αδελφό του αυτοκράτορα Στέφανο. Ο Φώτιος εξορίστηκε,  σε κάποιοα  μονή της Αρμενίας, και τα ίχνη του χάνονται. Πιθανολογείται ότι απεβίωσε την 6 Φεβρουαρίου του 893 μ.χ.
Υπήρξε ένας από τους  μεγαλυτέρους  εκκλησιαστικούς συγγραφείς , γράφοντας πολλά έργα δογματικά, αντιρρητικά, ερμηνευτικά, ηθικά, ασκητικά, καθώς και επιστολές, ύμνους. Για όλο αυτό το εκκλησιαστικό του έργο, η εκκλησία μας τον ονόμασε «Μέγα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου