4 Φεβ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 4 Φεβρουαρίου



ΙΣΙΔΩΡΟΣ, ΑΒΡΑΜΙΟΣ, ΙΩΣΗΦ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΙΑΣΙΜΟΣ, ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ, ΕΥΑΓΡΙΟΣ, ΣΙΟΣ, ΝΙΚΗΤΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΒΡΑΑΜ, ΚΥΡΙΛΛΟΣ, ΔΟΣΙΘΕΑ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Όσιος Ισίδωρος (1) ο Πηλουσιώτης
2.         Άγιος Αβράμιος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Αρβήλ της Περσίας
3.         Άγιος Ιωσήφ ο Χαλεπλής
4.         Όσιος Νικόλαος (2) ο Ομολογητής ο Στουδίτης
5.         Όσιος Ιωάννης επίσκοπος Ειρηνουπόλεως
6.         Όσιος Ιάσιμος ο Θαυματουργός
7.         Άγιος Θεόκτιστος
8.         Όσιοι Ευάγριος και Σίος εκ Γεωργίας
9.         Όσιος Νικήτας «ο εν τοις Πυθίοις»
10.       Άγιος Γεώργιος ο Πρίγκιπας
11.       Όσιοι Αβραάμ και Κόπρις
12.       Όσιος Κύριλλος ο Θαυματουργός
13.       Αγία Δοσιθέα Βασίλισσα της Ρωσίας
(1)O Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε το 360 μ.Χ.  στην Αίγυπτο και έλαβε πλούσια φιλοσοφική και θεολογική μόρφωση.  Λόγω της μόρφωσής του εργάσθηκε ως διδάσκαλος και κατηχητής στην  εκκλησία της Αλεξάνδρειας, αλλά επειδή αυτό που ζητούσε η ψυχή του ήταν η πλήρης αφοσίωση στον Κύριο, έφυγε και μετέβη σε ένα μοναστήρι στο όρος Πηλούσιο, (εξ αυτού ονομάστηκε και Πηλουσιώτης), όπου έγινε ιερέας και αργότερα ηγούμενος της μονής. Η πλούσια φιλοσοφική και θεολογική του μόρφωση ήταν και η αιτία που έγινε παντού γνωστός ως ο μοναδικός ερμηνευτής των περίπλοκων γραφικών χωρίων. Ο ίδιος έγραψε πραγματείες  και πλήθος  επιστολών, με τις οποίες όχι μόνο συμβούλευε αλλά συγχρόνως και εξηγούσε τις Γραφές. Κοιμήθηκε  ειρηνικά το 440μ.χ..

(2) O Όσιος Νικόλαος ο Ομολογητής γεννήθηκε  το  792 Μ.Χ. στη Κυδωνία της Κρήτης. Οι γονείς του ευσεβείς χριστιανοί, έστειλαν σε πολύ νεαρή ηλικία τον Νικόλαο στην Κωνσταντινούπολη στο θείο του Θεοφάνη, που ήταν μοναχός στη Μονή του Στουδίου,  για να γίνει και ο ίδιος μοναχός.  Στη μονή του Στουδίου έλαβε την φιλολογική και θεολογική του παιδεία, θεωρήθηκε μάλιστα ένας από τους μεγαλύτερους ταχυγράφους της εποχής του.  Η μονή του Στουδίου, την εποχή των μεγάλων ταραχών της  εκκλησίας μας μεταξύ των εικονομάχων και εικονολατρών, τάχτηκε ανοιχτά υπέρ των αγίων εικόνων με αποτέλεσμα να υποστούν όλοι οι μοναχοί  σκληρές διώξεις. Όταν έληξαν οι εικονομαχίες,  ο Νικόλαος εξελέγη ηγούμενος της Μονής, αλλά το 859 μ.Χ. παραιτήθηκε, για να ιδρύσει το μοναστήρι του Κονορωβίου.  Υπέστη πολλές διώξεις και δεκαετή αυτοεξορία. Κοιμήθηκε ειρηνικά στις 4 Φεβρουαρίου του 868 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου