10 Φεβ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 10 Φεβρουαρίου



ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΖΗΝΩΝ, ΒΑΠΤΟΣ, ΕΝΝΑΘΑ, ΟΥΑΛΕΝΤΙΝΑ, ΠΑΥΛΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΑΝΝΑ, ΠΡΟΧΟΡΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΛΟΓΓΙΝΟΣ
Επιτρέπονται όλες οι τροφές
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Άγιος Χαράλαμπος (1) ο Ιερομάρτυρας
2.         Όσιος Ζήνων (2) προστάτης Άγιος των Ταχυδρόμων
3.         Άγιοι Βάπτος και Πορφύριος
4.         Άγιες Τρεις Γυναίκες
5.         Άγιοι Ενναθά, Ουαλεντίνα και Παύλος
6.         Άγιος Αναστάσιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων
7.         Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Αρεοβίνδου
8.         Οσία Άννα η Πριγκίπισσα
9.         Όσιος Πρόχορος εκ Ρωσίας
10.       Άγιος Βασίλειος Αρχιεπίσκοπος Νόβγκοροντ της Ρωσίας
11.       Άγιος Ιωάννης ο Φιλόσοφος
12.       Όσιος Λογγίνος ο Ερημίτης
13.       Άγιοι Πάντες Ιεράρχες εν Νόβγκοροντ της Ρωσίας
14.       Ανάμνηση Θαύματος απαλλαγής νήσου Ζακύνθου εκ της πανώλης
15.       Διήγηση περί υπακοής στους γονείς και σεβασμού της ιερής Λειτουργίας
(1)O Άγιος Χαράλαμπος ή Άγιος Χαραλάμπης, γεννήθηκε το 90 μ.Χ. στο χωριό  Μαγνησία κοντά στο σημερινό χωριό «Μηλιές» και  έζησε επί εποχής αυτοκράτορα Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.).  Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί και φρόντισαν ώστε ο Χαράλαμπος να λάβει χριστιανική παιδεία.  Έτσι αφιερώθηκε στην  υπηρεσία του Χριστού και έγινε ιερέας το 130 μ.Χ.  Το 198 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Σεβήρος εξαπέλυσε σκληρό διωγμό εναντίων των χριστιανών και ο έπαρχος Λουκιανός μεταξύ αυτών που συνέλαβε  ήταν και ο Χαράλαμπος.
Ζήτησε από τον Άγιο να θυσιάσει στα είδωλα και επειδή αρνήθηκε τότε διέταξε τον άγριο βασανισμό του.  Μάλιστα συμμετείχε και ο ίδιος ο Λουκιανός γδέρνοντας τον Άγιο Χαράλαμπο με σιδερένια νύχια για να τον κάνει να λυγίσει. Όμως ο Άγιος Χαράλαμπος παρέμενε ακλόνητος στην πίστη του και η μεγάλη καρτερία του σε όλα τα βασανιστήρια που υπέστη, έκανε πολλούς ειδωλολάτρες να πιστέψουν στον Κύριο.  Λέγεται μάλιστα ότι τα χε΄ρια του έπαρχου κόπηκαν όταν εγδερνε με τα σιδερένια νύχια τον Άγιο, αλλά ο Άγιος προσευχήθηκε στον Κύριο και τα χέρια του αποκαταστάθηκαν. Φοβησμένος τότε ο έπαρχος τον άφησε ελεύθερο, αλλά ο ίδιος ο Σέβηρος αργότερα τον ξανασυνέλαβε και διέταξε τον αποκεφαλισμό του  το 202 μ.Χ. σε ηλικία 113 ετών.

(2) Ο Όσιος Ζήνωνας είναι ο προστάτης Άγιος των Ταχυδρόμων. Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 10 Φεβρουαρίου.

O Όσιος Ζήνων καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και έζησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα επί αυτοκράτορα Ουάλη ή Ουαλέρη  (364 - 374 μ.Χ.).  Οι γονείς του ήταν πλούσιου αλλά ευσεβείς χριστιανοί και έδωσαν στον Ζήνωνα την σωστή χριστιανική ανατροφή και παιδεία. Ο Ζήνωνας ήταν διακοσμητής της αλληλογραφίας του αυτοκράτορα Ουάλη και παρόλο που  Ουάλης ήταν υποστηριχτής του Αρείου ο Ζήνων ήταν αφοσιωμένος στην ορθοδοξία και δεν δίσταζε να εκφράζει  δημόσια τις απόψεις του.  Μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα Ουάλη,  κατέφυγε σε ένα ησυχαστήριο πάνω στα βουνά της Αντιόχειας και εκεί βρήκε ένα μεγάλο τάφο (αυτό ήταν συνιθισμένο στο βουνό της Αντιόχειας), μπήκε μέσα και καθάριζε την ψυχή του φορόντας μόνο ένα τριμμένο ράσο και τρεφόταν με λίγο ψωμί πού του έφερνε κάθε δύο ημέρες κάποιος φίλος του. Κοιμόταν πάνω σε χορτάρια που τα έκανε στρώμα πάνω σε πέτρες. Σε εκείνη την περιοχή ζούσαν και άλλοι ερημίτες εκεί και προσεύχονταν  αλλά  και μελετούσαν τις γραφές.  Ο Όσιος Ζήνων κατέβαινε στην Αντιόχεια όπου δίδασκε τον λόγο του Κυρίου.
Όταν οι Ίσαυροι επέδραμαν σε εκείνο τον  τόπο, σκότωσαν πολλούς ασκητές, αλλά ο Ζήνων με την προσευχή τους τύφλωσε, με αποτέλεσμα να μη βλέπουν την πόρτα του κελιού του.
 Έτσι έλαβε χάρη από το Θεό και σε βαθιά γεράματα παρέδωσε τη δίκαια και άγια ψυχή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου