22 Απρ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 22 Απριλίου 2014

ΡΑΦΑΗΛ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΕΙΡΗΝΗ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΝΑΘΑΝΑΗΛ, ΝΕΑΡΧΟΣ, ΓΑΙΟΣ, ΒΙΚΤΩΡΙΝΟΣ, ΑΝΑΝΙΑΣ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΠΛΑΤΩΝ

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιοι Ραφαήλ (1) , Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς
Όσιος Θεόδωρος (2) ο Συκεώτης επίσκοπος Αναστασιουπόλεως
Άγιος Ναθαναήλ (3) ο Απόστολος
Άγιος Νέαρχος
Άγιος Γάιος Επίσκοπος Ρώμης
Άγιος Βικτωρινός ο Μάρτυρας
Όσιος Ανανίας εκ Μαλλών Κρήτης
Άγιος Γρηγόριος Γραβανός ο Νισύριος
Άγιος Πλάτων ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Μπάνια Λούκα
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ιβηριτίσσης
Άγιοι Εκατόν εβδομήντα εννιά Οσιομάρτυρες οι εν τη μονή Νταού Πεντέλης μαρτυρήσαντες
Άγιοι Χριστόδουλος και Αναστασία και οι συν αυτοίς Νεομάρτυρες
Ανάμνηση θαύματος Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης
Σύναξη της Παναγίας Κακαβιώτισσας στην Λήμνο
Σύναξη της Παναγίας της Τρικουκιώτισσας
Σύναξη της Παναγίας της Ποδίθου (ή Ποδύθου) στην Κύπρο
Σύναξη της Παναγίας της Ασίνου στην Κύπρο
Σύναξη της Παναγίας Κουτσουριώτισσας στην Ερατεινή Φωκίδος

(1) Κινητή εορτή  με βάση το Πάσχα. Εορτάζουν  2 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα. Ο Αγιος Ραφαήλ γεννήθηκε το 1410μχ στην Ιθάκη και ονομαζόταν Γεώργιος Λάσκαρης. Γονείς του ήταν ο Διονύσιος και η Μαρία. Ήταν  Αξιωματικός του βυζαντινού στρατού και φαίνετε ότι προσχώρησε στον ασκητικό βίο στα 35 του χρόνια ενώ βρισκόταν στο στρατό.  Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και διετέλεσε και ιερές στον Άγιο Δημήτριο Λουμπαδιάρη στην Αθήνα.  Πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης τον βρήκε μαζί με τον Νικόλαο στην Θράκη και από εκεί μετέβησαν στην Μυτιλήνη στο μοναστήρι των Καρυών.
Στις 9 Απρίλιου  του 1453, εισέβαλλαν οι Τούρκοι στο μοναστήρι (που είχαν καταφύγει κάτοικοι του νησιού για να διασωθούν) και ο Άγιος Ραφαήλ μαζί με τον Νικόλαο και την Ειρήνη κόρη του Βασιλείου προεστού της πόλης Θέρμης και άλλους χριστιανούς και μοναχούς, σφαγιάστηκαν και παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο. Λέγετε ότι ο Άγιος Ραφαήλ εσύρθη από τα μαλλιά και τη γενειάδα, μετά τον κρέμασαν, τον τρύπησαν τον έκαιγαν και του πριόνισαν το στόμα.

Ο  Άγιος Νικόλας γεννήθηκε στους Ραγούς της Μηδίας της Μικράς Ασίας, αλλά μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, όπου και γνώρισε τον Άγιο Ραφαήλ. Ο Νικόλαος εχάρη μοναχός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος. Ο Άγιος Νικόλαος πέθανε μετά από βασανισμούς, από ανακοπή καρδιάς, δεμένος σε ένα δένδρο μετά την επιδρομή των Τούρκων στη μονή που βρισκόταν μαζί τον Άγιο Ραφαήλ και άλλους.
Ο τάφος και το λείψανο του Αγίου Νικολάου ανακαλύφθηκε στις 13 Ιουνίου 1960 μ.Χ.

Η Αγία Ειρήνη νεάνιδα, θυγατέρα του Βασιλείου, προεστού της Θέρμης. Βρέθηκε στο μοναστήρι μαζί τον Άγιο Ραφαήλ και Νικόλαο. Οι Τούρκοι της απέκοψαν το ένα χέρι και ακολούθως την έβαλαν σε ένα πιθάρι και κατέκαυσαν την αγνή αυτή παρθένο, υπό τα βλέμματα των δύστυχων γονέων της.
Με τους Αγίους μαρτύρησαν: O πατέρας της Αγίας Ειρήνης, Βασίλειος, η σύζυγός του Μαρία, το μόλις πέντε ετών παιδί τους Ραφαήλ, η ανεψιά τους Ελένη, ο δάσκαλος Θεόδωρος και ο ιατρός Αλέξανδρος. Tα οστά τους   βρέθηκαν κοντά αλλά σε ξεχωριστούς τάφους από των Αγίων.
Έπειτα από θαυματουργικές υποδείξεις των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, έγινε γνωστό το σημείο που βρίσκονται σήμερα τα λειψάνων τους και εκεί υπάρχουν ακόμα και σήμερα οι τάφοι τους.


(2) Ο Όσιος Θεόδωρος, καταγόταν  από τη Συκεώνα της Γαλατίας και έζησε επί εποχής αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Νόθος μίας νεαρής Μαρίας και κάποιου βασιλικού ταχυδρόμου με το όνομα Κοσμά ο οποίος τον εγκατέλειψε. Αντίθετα η μητέρα του αφοσιώθηκε με όλη της την ψυχή στην ανατροφή του παιδιού της. Έγινε σε νεαρή ηλικία μοναχός, αργότερα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και μετέπειτα Επίσκοπος Αναστασιουπόλεως.
Φαίνετε ότι είχε λάβει από τον Πανάγαθο Θεό το χάρισμα να απαλλάσσει από τα ακάθαρτα πνεύματα. Κοιμήθηκε  ειρηνικά.

(3) Ο Άγιος Ναθαναήλ, από την Κανά της Γαλιλαία. ήταν αγαπητός φίλος του Αποστόλου Φιλίππου και ένας από τους 12 Αποστόλους του Χριστού.  Ακολούθησε τον Χριστό και μετά την μετά την ανάληψη του Κυρίου ο Ναθαναήλ επιδόθηκε στη αποστολή της διάδοσης του Ευαγγελίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου