Μπορεί να νιώθεις άβολα να μιλήσεις στο παιδί σου και ειδικά στην κόρη σου για το sex. Είναι όμως πολύ σημαντικό τόσο για τη σχέση σου μαζί του, όσο και γι’ αυτό το ίδιο το παιδί, να καταφέρετε να συζητήσετε αυτό το θέμα με φυσικότητα και ειλικρίνεια.
Οι γονείς και ιδιαίτερα η μάνα προς την κόρη, είναι η πιο κατάλληλη, για να μιλήσει, για την ερωτική πράξη, την εγκυμοσύνη και το έλεγχο των γεννήσεων.
Το να μιλήσεις με την κόρη σου για το sex, σίγουρα είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που οφείλεις να κάνεις με το παιδί σου. Αλλά στις μέρες μας πια, μάλλον είναι ανόητο να θεωρείς ότι οι περισσότερες νεαρές κοπέλες απέχουν απ’ αυτό. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν 70% των παιδιών του Λυκείου έρχονται σε σεξουαλική επαφή και φυσικά οι κίνδυνοι τόσο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μιας εφήβου ή και προ-εφήβου, όσο και η μάστιγα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, μας υποχρεώνουν να καλλιεργήσουμε έγκαιρα μια ανοικτή γραμμή εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με το παιδί μας.
Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα παιδιά, στην προεφηβική ή στην εφηβική ηλικία, έχουν κάποια ενημέρωση από φίλους, φίλες ή άλλες ανεξέλεγκτες πηγές. Είναι λάθος όμως να μην συζητάει ο γονιός αυτό το τόσο σημαντικό θέμα μαζί τους και να μην προσπαθεί να σταθεί πλάι τους.
Πότε πρέπει να αρχίσει η συζήτηση ;
Πολλές μητέρες, μπορεί να μην ξέρουν πότε είναι η κατάλληλη εποχή, για να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση.Οι ειδικοί θεωρούν, ότι οι πρώτες αναφορές θα πρέπει να γίνουν με φυσικότητα. Όταν το παιδί σου συναντήσει μια έγκυο και ρωτήσει, προσπάθησε να του μιλήσεις με απλά και κατανοητά λόγια. Παραδείγματος χάριν, όταν ήμουν έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, η πεντάχρονη τότε κόρη μου με ρώτησε πώς θα βγει το μωρό. Άνετα, της απάντησα, ότι θα έβγαινε από το ειδικό κανάλι γέννησης που έχουν οι γυναίκες στο σώμα τους. Το σκέφθηκε για λίγο και μετά συνέχισε το παιχνίδι της. Έτσι και πολύ απλά, είχε μπει η πρώτη βάση συζήτησης.
Το κλειδί σίγουρα της επιτυχίας, είναι να μπει η συζήτηση σ’ ένα πλαίσιο. Φυσικά και δεν είναι αναγκαία η παρουσία ενός τρίτου, όπως για παράδειγμα ενός ειδικού, στη συζήτηση με το παιδί. Η παρουσία κάποιου ξένου, το πιθανότερο που μπορεί να προσφέρει, είναι να κάνει το παιδί να νιώσει άβολα κι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλειστεί στον εαυτό του.
Πιστεύω, ότι η μητέρα πρέπει να αρχίσει να μιλάει για τη σεξουαλικότητα με την κόρη της, από την στιγμή της γέννησης, με απλό και φιλικό τρόπο, χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα τις αντιδράσεις και την συμπεριφορά των ζώων στη γειτονιά ή οπουδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί από μια ερώτηση του παιδιού.
Πολύ περισσότερο, όταν προχωράει η εφηβεία και τα σημάδια της αλλαγής είναι έντονα στο παιδικό κορμί, είναι μια ευκαιρία για να το ενημερώσεις, να το πλησιάσεις περισσότερο και να του μιλήσεις για τις διαπροσωπικές σχέσεις και το sex.
Εξήγησε, πως θα πρέπει να είναι το sex
Πιστεύω, ότι αντί να κάνεις την κόρη σου να φοβηθεί το sex, με τις απειλές της εγκυμοσύνης και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, είναι προτιμότερο να της εξηγήσεις τους λόγους για τους οποίους είναι καλό να είναι προσεκτική και να μην βιαστεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή.Έτσι λοιπόν, όταν κρίνεις ότι έφθασε η στιγμή για να της μιλήσεις για την σεξουαλική πράξη, εξήγησέ της, ότι πρώτα θα πρέπει να προηγηθεί ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για να γνωριστεί με το αγόρι της και μετά να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Αυτό προϋποθέτει, ότι ένα νεαρό κορίτσι για να γίνει ώριμο, θα πρέπει να περάσει μέσα από μια ώριμη σχέση, πράγμα δυστυχώς δύσκολο σε ηλικίες κάτω των 18 χρόνων. Και δεύτερον και βασικότερο, εξήγησέ της ότι το sex δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και αγάπη, γιατί τα νεαρά άτομα συχνά δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τις έννοιες ερωτική πράξη και έρωτας.
Νομίζω, ότι υπάρχουν κάποιοι βασικοί λόγοι, τους οποίους θα πρέπει να αναλύσεις κυρίως στην κόρη σου και να της προτείνεις να μην βιαστεί :
1. Η σχέση ανάμεσα σε δυο νέους ανθρώπους, είναι κάτι πολύ σημαντικό και για να έχει προοπτική χρειάζεται διορατικότητα και συναισθηματική κατανόηση. Εάν την επιβαρύνετε και με το sex, αυτό μπορεί να μην επιτρέψει σ’ ένα παιδί κάτω από τα 18, για να κάνει τις σωστές επιλογές.
2. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, δεν έχει ολοκληρωτικά αναπτυχθεί μέχρι την ηλικία των 21 χρόνων. Έτσι, είναι δύσκολο να γίνουν οι σωστές επιλογές για το sex, εάν το μέρος του εγκεφάλου σας που σας βοηθά να καταλάβετε τις συνέπειες, την αιτία και τα αποτέλεσμα δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί.
3. Τα έντονα ερεθίσματα που μπορεί να έχει ένας νέος άνθρωπος, εξαιτίας των ορμονών του, είναι κάτι φυσιολογικό. Αλλά εάν η συμπεριφορά του καθοδηγείται μόνο απ’ αυτά, μπορεί αυτό να είναι η αιτία που θ’ αλλάξει ολόκληρη την πορεία της ζωής σου.
Είμαι σίγουρη, ότι η νεανική ανωριμότητα των παιδιών, δεν θα τ’ αφήσει ν’ αποδεχθούν τις απόψεις σου. Όμως εσύ - με ήπιο και φιλικό τρόπο - θα πρέπει να τους περάσεις - όσο γίνεται πιο βαθιά - αυτά τα μηνύματα.
Βοήθησε το παιδί σου ν’ ανοιχτεί
Οι περισσότεροι έφηβοι, διαφωνούν με τους γονείς τους σε πολλά θέματα.Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, ιδιαίτερα εάν το παιδί νιώθει άβολα να μιλήσει για το sex και για τις συνέπειές του.
Προβάλει λοιπόν το ερώτημα, πώς μπορώ να κάνω την κόρη μου να ανοιχτεί και να συζητήσει γι’ αυτά ;
Κατ’ αρχήν ξέφυγε από τα πρωτόκολλα συμπεριφοράς κι άφησε τα πράγματα να συμβούν φυσικά. Μπορείς για παράδειγμα να ξεκινήσεις μια συζήτηση, εξαιτίας μιας ταινίας που είδατε στο σινεμά ή από μια είδηση στην τηλεόραση, που αφορούσε την αύξηση των περιπτώσεων εγκυμοσύνης σε νεαρές κοπέλες. Μπορείτε ακόμη να μιλήσετε για την ζωή μιας νεαρής celebrity, για το πώς ξεκίνησε η σχέση της και πως τελικά εξελίχθηκε. Προσπάθησε να αξιοποιήσεις κάθε ευκαιρία που θα σου παρουσιαστεί.
Σ’ αυτές τις συζητήσεις, είναι καλό να είσαι όσο μπορείς πιο χαλαρή και να μην έχεις το συνηθισμένο ύφος που αποπνέει καθωσπρεπισμό και διδαχή. Άφησε το παιδί σου να σου μιλήσει ελεύθερα για όλα αυτά που σκέπτεται, γιατί έτσι θα καταλάβεις και τι νιώθει πραγματικά.
Συζήτηση για την αντισύλληψη
Υπάρχει δυστυχώς η αίσθηση, ότι μιλώντας στο παιδί μας για τους τρόπους αντισύλληψης, στην ουσία του ανάβουμε το πράσινο φως για να προχωρήσει στην ερωτική πράξη.Κατά τη γνώμη μου όμως, το να μιλάς σ’ ένα παιδί, για το πώς θ’ αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, στην ουσία καταφέρνεις κάτι πιο σημαντικό, να το ενημερώσεις !
Πες της την αλήθεια, για τις επιλογές που μπορεί να έχει. Μην θεωρήσεις, ότι μιλώντας για τον έλεγχο των γεννήσεων, αυτό θα προκαλέσει επιπολαιότητα. Ακριβώς το αντίθετο. Θα το κάνει πιο προσεκτικό.
Και κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Όταν μιλάς με την κόρη σου, τόνισε τη σημασία της υγείας της και του μέλλοντός της. Πάντα φιλικά, ανθρώπινα και με διάθεση κατανόησης. Εάν το καταφέρεις, να είσαι βέβαιη ότι έχεις πολλές πιθανότητες η κόρη σου να σε καταλάβει κι ότι όταν θ’ αποφασίσει να έρθει σε σεξουαλική επαφή, θα νιώθει άνετα για να έρθει να σου εκμυστηρευτεί τις ερωτήσεις ή τις ανησυχίες της, ακόμα κι αν εσύ δεν συμφωνείς απαραίτητα με την απόφασή της.
Πηγή : fe-mail
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου