Ζει στα απομακρυσμένα βουνά της Κεντρικής Αφρικής, ωστόσο ο μικρός γορίλλας της φωτογραφίας έμοιαζε να ποζάρει στο φακό των επισκεπτών στο Εθνικό Πάρκο Virunga της Ρουάντα.
Χωρίς σημάδια φόβου, ο μικρός έδωσε ολόκληρη παράσταση ακροβατικών μπροστά στα μάτια βιολόγων και πεζοπόρων που επισκέπτονταν τον Πάρκο.
Πιθανώς βέβαια στο αίσθημα ασφάλειας να έπαιζε καθοριστικό ρόλο η παρουσία του πατέρα του Guhonda, ο οποίος πιστεύεται πως είναι ο γηραιότερος και βαρύτερος γορίλας στον κόσμο- άλλωστε μόλις δύο πληθυσμοί έχουν απομείνει σε όλο τον κόσμο. Ο άνθρωπος αποτελεί για το είδος αυτό- που αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης- διαρκή απειλή.
«Μόλις σήκωσα τη φωτογραφική μηχανή άρχισε να ακροβατικά μπροστά μου», δήλωσε ο 39χρονος φωτογράφος Peter Stanley στη Daily Mail. «Έκανε και τη χαρακτηριστική επίδειξη δύναμης που βλέπουμε στις ταινίες, χτυπώντας το στέρνο του».
«Υπήρξε μια στιγμή που ένιωσα καρδιοχτύπι, όταν ο Guhonda στράφηκε στην ομάδα μας και άρχισε να σπάει μπαμπού, ήταν σαφές πως ήθελε να μας προειδοποιήσει- σε φιλικό τόνο- πως ήμασταν οι επισκέπτες στο δικό του χώρο» , πρόσθεσε.
«Δεν ένιωσα ακριβώς πως κινδύνευα, ένιωσα σίγουρα δέος μπροστά στην ταχύτητα, τη δύναμη και την ομορφιά αυτού του είδους», συμπλήρωσε.
Παρά τη χαρούμενη εικόνα, τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ελάχιστοι εναπομείναντες πληθυσμοί ήταν επίσης εμφανείς: οι επισκέπτες είδαν ένα θηλυκό να κρατά αγκαλιά το μικρό της με το ένα χέρι, καθώς το άλλο είχε κοπεί. Της το είχαν ακρωτηριάσει όταν πιάστηκε σε παγίδα λαθροθήρων…
Εκτός από τη λαθροθηρία, οι γορίλες απειλούνται με εξαφάνιση και λόγω της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος από τον άνθρωπο- όπως με την αποψίλωση των δασών- , λόγω του παράνομου εμπορίου ζώντων ζώων αλλά και μελών τους- ως τροπαίων- αλλά και λόγω της λαθροθηρίας για το… κρέας τους.
Το 1981 ο πληθυσμός τους αριθμούσε μόλις 280 άτομα αλλά χάρη στις προσπάθειες πολλών πλευρών, φτάνει σήμερα τους 980 γορίλες.
Δείτε τις φωτογραφίες
Πηγή newsbeast
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου