1 Αυγ 2013

Καλοκαιρινά φρούτα: Τα αγαπημένα όλων μας

Από την Κάλλια   Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
 
Το καλοκαίρι είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων ακόμα για για εκείνους από εσάς που μέσα στο χειμώνα δεν τα προτιμούσατε στη διατροφή σας. Τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν κατάλληλη επιλογή για ενδιάμεσο σνακ μεταξύ των γευμάτων και είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ συντελούν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας χωρίς να έχουν πολλές θερμίδες. Στην παρακάτω ενότητα, θα αναφερθούμε στα κυριότερα φρούτα του καλοκαιριού και τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτά.

Βερίκοκα

Αποτελλούν πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και C, καλίου και φυτικών ινών. Προτιμήστε αυτά που έχουν βαθύ κίτρινο χρώμα, χωρίς πράσινες κηλίδες. Αποθηκεύονται στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου (για 2-3 μέρες). Η θερμιδική τους αξία είναι 28kcal/100gr. 


Σύκα

Αποτελλούν άριστη πηγή φυτικών ινών και ενδείκνυνται για όσους έχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Επιλέξτε σύκα που δεν είναι ιδιαίτερα μαλακά όταν τα πιέζετε. Το χρώμα τους ποικίλει από πράσινο σε σκούρο μώβ, ανάλογα με το είδος. Φυλάγονται στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου και αποδίδουν 41kcal/100gr.  


Ροδάκινα

Συντελλούν στην πρόσληψη βιταμίνης C. Kαλό θα ήταν να διαλέγετε αρωματικά, όχι πολύ μαλακά ροδάκινα κίτρινου χρώματος, χωρίς μαύρα στίγματα. Προτιμώτερο να τα φυλάξετε στο ψυγείο. Αποδίδουν 37kcal/100gr.


Kαρπούζι

Ένα ακόμη φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες Α και C. Πολλοί το έχουν παρεξηγήσει, νομίζοντας ότι αποδίδει πολλές θερμίδες, ενώ στην πραγματικότητα τα 100γρ δίνουν μόνο 21 kcal. To περήβλημα του πρέπει να είναι μαλακό και το περιεχόμενο ‘ηχηρό’ αν το χτυπήσετε ελαφρά.  Κρατήστε το σε θερμοκρασία δωματίου και όταν κοπεί φυλάξτε το στο ψυγείο.

Νεκταρίνια

Άλλη μια καλή πηγή βιταμίνης C. Επιλέξτε αυτά που έχουν μαλακό και λείο περίλβημα και αποφύγετε τα πράσινα ή σκληρά νεκταρίνια. Για 2-3 μέρες αφήστε τα εκτός ψυγείου ενώ για περισσότερο φυλάξτε τα στο ψυγείο. Αποδίδουν 35kcal /100gr.


Πηγή :fe-mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου