Υλικά
1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 ½ - 3 φλιτζάνια ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
150 γραμ. Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρντισμένα ή ανάλογη ποσότητα καρυδιού
50 γραμ. Κουκουνάρι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή
λεμόνι ανάλογα με τη γεύση που προτιμάτε. Επίσης μπορείτε να
αντικαταστήσετε το ξύσμα με λωρίδες από τη φλούδα πορτοκαλιού ή
λεμονιού.
2 κουταλάκια κανέλα και λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
*Ετοιμάζετε το σιρόπι
βράζοντας σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και το ξύσμα
πορτοκαλιού. Μόλις δέσουν τα υλικά αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά και
το αφήνετε να κρυώσει.
* Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε λίγο –λίγο το σιμιγδάλι να καβουρντιστεί. Ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πάρει το χρώμα που επιθυμείτε( από ανοικτό έως σκούρο καφέ).
* Προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και την κανέλα και ανακατεύετε.
* Ρίχνετε το σιρόπι -που έχει κρυώσει- και συνεχίζεται το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι από το σιμιγδάλι.
* Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε το χαλβά να «ηρεμήσει» για 15-20 λεπτά.
* Αδειάζετε τον χαλβά σε φόρμα πιέζοντας το μείγμα με ξύλινη κουτάλα ώστε να πάρει ο χαλβάς το σχήμα της φόρμας.
*Μετά από λίγο αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με την κανέλα.
* Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε λίγο –λίγο το σιμιγδάλι να καβουρντιστεί. Ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πάρει το χρώμα που επιθυμείτε( από ανοικτό έως σκούρο καφέ).
* Προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και την κανέλα και ανακατεύετε.
* Ρίχνετε το σιρόπι -που έχει κρυώσει- και συνεχίζεται το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι από το σιμιγδάλι.
* Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε το χαλβά να «ηρεμήσει» για 15-20 λεπτά.
* Αδειάζετε τον χαλβά σε φόρμα πιέζοντας το μείγμα με ξύλινη κουτάλα ώστε να πάρει ο χαλβάς το σχήμα της φόρμας.
*Μετά από λίγο αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με την κανέλα.
Πηγή :fe-mail
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου