30 Αυγ 2013

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 ½ - 3 φλιτζάνια ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
150 γραμ. Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα  και καβουρντισμένα ή ανάλογη ποσότητα καρυδιού
50 γραμ. Κουκουνάρι 
ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι ανάλογα με τη γεύση που προτιμάτε. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύσμα με λωρίδες από τη φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού.   
2 κουταλάκια κανέλα και λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

*Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μόλις δέσουν τα υλικά αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά και το  αφήνετε να κρυώσει. 

* Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε λίγο –λίγο το σιμιγδάλι να καβουρντιστεί. Ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πάρει το χρώμα που επιθυμείτε( από ανοικτό έως σκούρο καφέ).


* Προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και την κανέλα  και ανακατεύετε. 


*  Ρίχνετε το σιρόπι -που έχει κρυώσει- και συνεχίζεται το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι από το σιμιγδάλι.


* Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε το χαλβά να «ηρεμήσει»  για 15-20 λεπτά.


* Αδειάζετε τον χαλβά σε φόρμα πιέζοντας το μείγμα με ξύλινη κουτάλα ώστε να πάρει ο χαλβάς το σχήμα της φόρμας.


*Μετά από λίγο αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με την κανέλα.

Πηγή :fe-mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου