18 Ιουλ 2013

Κούρεμα καταθέσεων: πώς συνδέονται με τα “δώρα” του Σόιμπλε

Τι κρύβουν τα δώρα που φέρνει με την επίσκεψη του στην Αθήνα ο κ. Σόιμπλε; Πώς συνδέονται με ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων;
Με χέρια γεμάτα “δώρα” παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση την έλευση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα, αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο πιο σύνθετη. 

Ο λόγος είναι ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (τα 11 δισ. ευρώ που λείπουν για το διάστημα 2014-2015) με χρήματα που έχουν “περισσέψει από τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών τα οποία βρίσκονται σήμερα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ΤΧΣ διαθέτει 13 δισ. ευρώ τα οποία αποτελούν ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας, σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν νέα πρόσθετα κεφάλαια στο μέλλον για να καλύψουν πιθανές απώλειες από κόκκινα δάνεια που συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της ύφεσης. 

Επομένως και με βάση τη νέα στρατηγική που έχει υιοθετηθεί στην Ε.Ε. εάν τα 13 δισ. ευρώ του ΤΧΣ απορροφηθούν για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του κρατικού προϋπολογισμού, οι όποιες νέες ανάγκες για τραπεζικά κεφάλαια (αν υπάρξουν) θα πρέπει να καλυφθούν με bail in (“διάσωση εκ των έσω”) δηλαδή με “κούρεμα” κατά σειρά των μετόχων, των ομολογιούχων και στη συνέχεια των ανασφάλιστων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ). 

Το κατά πόσον θα χρειαστούν νέα κεφάλαια θα φανεί με τα νέα stress tests που θα ξεκινήσει η Τράπεζα της Ελλάδος το Σεπτέμβριο και θα εξαρτηθεί και από το ύψος των κεφαλαίων που διαθέτει η κάθε τράπεζα μετά την πρόσφατη ανακεφαλαίωση (κάποιες έχουν ήδη αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια, περισσότερα κάποιες έχουν λιγότερα).
Το “κλειδί” για τη γερμανική πλευρά είναι ότι εάν το χρηματοδοτικό κενό καλυφθεί με τα χρήματα του ΤΧΣ δεν θα χρειαστεί νέα έγκριση βοήθειας προς την Ελλάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. 

Βέβαια, επισήμως, η γερμανική πλευρά έσπευσε να διαψεύσει ακόμα και την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού ενώ η Κομισιόν το υπολογίζει σε πολύ μικρότερα μεγέθη. Ωστόσο, την ύπαρξή του επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία η πλευρά του ΔΝΤ το οποίο θέλει να πιέσει την Γερμανία.
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για χορήγηση περαιτέρω βοήθειας σε άλλες χωρες είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να εγκριθεί και ένα καθαρό νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο, η Γερμανία προωθεί ένα άλλο σχέδιο, το οποίο προβλέπει την μεγάλη επιμήκυνσή του στο μέλλον (γίνεται λόγος για 30 χρόνια) με μείωση επιτοκίων. 


Πηγή: fimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου