29 Ιουλ 2013

Απιστία ...μπορώ να συγχωρήσω ?

Η απιστία προκύπτει περίπου στο 70% των ζευγαριών. Το ποσοστό  είναι μεγάλο. Όλοι όσοι έχουν υπάρξει θύματα απιστίας έχουν αναρωτηθεί αν πραγματικά μπορούν να συγχωρήσουν  τον σύντροφό τους. Άραγε μπορούν; Άραγε, πρέπει;
 Η συγχώρεση μοιάζει συχνά σαν μια αφύσικη διαδικασία. Έχουμε μάθει να απαιτούμε δικαίωση στη ζωή και να επιθυμούμε την τιμωρία του κακού.  Όταν συγχωρείτε, κάνετε μια συνειδητή επιλογή να μην εκδικηθείτε, να  μην ανταποδώσετε τον πόνο – στάση άκρως μεγαλόψυχη μετά από την εμπειρία μιας απιστίας!
Συγχώρεση σημαίνει τουλάχιστον να πειστείτε κάποια στιγμή για την ειλικρίνεια της μεταμέλειας του συντρόφου σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχεστε την ίδια της πράξη. Αυτό που αποδέχεστε είναι αποκλειστικά και μόνο την παραδοχή του λάθους του.  Με άλλα λόγια, μπορείτε να συγχωρήσετε και ταυτόχρονα να νοιώθετε ότι ο σύντροφος σας ξεπέρασε τα όρια.

Συγχώρεση  σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσετε την προδοσία. Όταν συγχωρήσετε, η οργή θα παύσει να ακολουθεί την μνήμη και ο πόνος την σχέση.
Η διαδικασία της συγχώρεσης θα κυλήσει πολύ πιο αβίαστα και για τους δυο αν ο σύντροφός σας παραδεχθεί την πράξη του, δεχθεί την διακοπή της εξωσυζυγικής σχέσης, και υιοθετήσει μια γενικότερη στάση μεταμέλειας για τον πόνο που σας προκάλεσε.
Η επούλωση του τραύματος της απιστίας για πολλά ζευγάρια μοιάζει να μη είναι ποτέ οριστική. Μπορεί να γλείφετε τις πληγές σας πάρα πολλά χρόνια. Μπορεί να μην υπάρχει ποτέ εκείνη η χρονική στιγμή που θα πείτε «τώρα συγχώρεσα τα πάντα».
Η ανάμνηση του τραυματισμού σας μπορεί να πυροδοτεί  πόνο επί χρόνια. Ακόμη και αν δουλέψετε τα θέματα που σας απομάκρυναν από τον σύντροφό σας, μην περιμένετε να ξεκινήσει το κοντέρ της σχέσης πάλι από το μηδέν -  σαν να μην συνέβη τίποτα.

Ξεχάστε σε αυτό το θέμα τις θρησκευτικές σας καταβολές και πιστέψετε ότι δεν είστε  κακός άνθρωπος αν δεν μπορείτε να συγχωρήσετε ολοκληρωτικά τον σύντροφό σας.        
Συχνά, ο άπιστος σύντροφος δεν αντέχει να  χειριστεί όλο αυτόν τον καταιγισμό επιθέσεων που μπορεί να δεχθεί μετά την αποκάλυψη της αλήθειας. Μπορεί, λοιπόν, να εκβιάσει την συγχώρεση για να διακόψει το «μαρτύριό» του.  Κάποιοι από εσάς μπορεί να οδηγηθείτε σε μια βιαστική «ψευτοσυγχώρεση»  εκλογικεύοντας το τραύμα και παραμερίζοντας τα πραγματικά σας συναισθήματα («όλοι απατάνε», «εμένα θέλει πραγματικά, αφού σε εμένα επιστρέφει», κ.α.). Άλλοι μπορεί να προσφέρετε μια πρόωρη συγχώρεση ακριβώς επειδή η σας λείπει  αυτοεκτίμηση. Με άλλα λόγια, σπεύδετε να αθωώσετε αυτούς που σας κάνουν κακό γιατί δεν έχετε πειστεί ακόμη ότι δικαιούστε μια καλύτερη συμπεριφορά.

Προσοχή, όμως στις γρήγορες λύσεις! Η συγχώρεση είναι λίγο σαν την αντιβίωση:  Ποτέ δεν φτάνει μια δόση! Επομένως, μην σπεύσετε να «συγχωρήσετε» την απιστία σε μια μέρα γιατί το πιθανότερο είναι ότι απλά θα θάψετε ζωντανή την οργή, τον πόνο, την απογοήτευση. 
Η διαδικασία της επούλωσης τέτοιων τραυμάτων είναι  επίπονη και δεν διαρκεί ποτέ λιγότερο από 2 χρόνια. Ακόμη και αν σε νοιώσετε ότι έχετε συγχωρήσει, συχνά θα βλέπετε τον εαυτό σας να έχει εξάρσεις θυμού ή κλάματος.
Εάν νοιώθετε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να συγχωρήσετε, ίσως να σημαίνει ότι το μικρό παιδάκι που κρύβεται μέσα σας δεν μπορεί να συγχωρήσει κάποιον από τον παρελθόν. Όταν ήσασταν μικρό παιδάκι, ποιος σας απογοήτευσε; Ποιος σας εγκατέλειψε; Ποιος σας εξόργισε; Ποιος σας ενόχλησε τόσο που ακόμη νοιώθετε να  είστε το θύμα του; Απαντήστε με ειλικρίνεια σε αυτά τα ερωτήματα και  κλείστε τις μισοτελειωμένες υποθέσεις που έχετε με τα πρόσωπα του παρελθόντος σας.  Αν το κάνετε αυτό, η διαδικασία της συγχώρεσης του συντρόφου σας θα είναι πολύ πιο εφικτή για εσάς.
Και μην ξεχνάτε: Η συγχώρεση κάνει καλό στην υγεία! Η έρευνα πια έχει αποδείξει ότι η  καθήλωση στη μνησικακία, την οργή και τον πόνο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό.    
Λόγοι για να συγχωρήσεις ΕΣΥ τον εαυτό σου όταν ο σύντροφός σου σε έχει απατήσει
• Που τον εμπιστεύτηκα
• Που αγνόησα για αρκετό καιρό τα σημάδια της απιστίας του
• Που χρησιμοποίησα τα παιδιά
• Που ήμουν ανεπαρκής γονιός όλο αυτό το διάστημα
• Που ανέχτηκα με αφέλεια τις δικαιολογίες που μου έδινε
• Που ορισμένες στιγμές έχασα την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό μου μέσα στην προσπάθειά μου να τον κερδίσω πίσω

Δεν αξίζει να συγχωρήσετε όταν…
• Ενώ έχετε αποδείξεις, εξακολουθεί να μην παραδέχεται την απιστία
• δεν εκδηλώνει σημάδια μεταμέλειας ή συνειδητοποίησης του τραυματισμού που έχει προκαλέσει.
• Δεν κάνει καμία συνειδητή προσπάθεια να κερδίσει την συγχώρεσή σας
Δρ. Φαίδρα Λογοθέτη
 Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγή : fe-mail.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου