20 Ιουλ 2013

Ο παραπάνω ύπνος μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Λος Αντζελες - Ιουλ/13. Οι άνθρωποι που τους λείπει ύπνος όλη την εβδομάδα και καταφέρνουν να κοιμηθούν δύο - τρεις ώρες παραπάνω το σαββατοκύριακο, έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. 
διαβήτης
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ενδοκρινολόγο Πίτερ Λίου του Βιοατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρίας των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το "Science", πειραματίστηκαν με 19 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι, λόγω δουλειάς, κοιμούνταν λίγο. Οι εθελοντές, με μέση ηλικία 29 ετών, επί τουλάχιστον πέντε χρόνια κοιμούνταν τα βράδια περίπου έξι ώρες, όμως τις Παρασκευές και τα Σάββατα, που δεν είχαν δουλειά το άλλο πρωί, κατάφερναν να κοιμηθούν δυόμιση ώρες παραπάνω. 

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να κοιμηθούν στο εργαστήριο για τρεις νύχτες, μερικοί από αυτούς επί δέκα ώρες χωρίς διακοπή, ενώ άλλοι με διακοπές που επέβαλαν οι επιστήμονες και, τέλος, οι υπόλοιποι κοιμούνταν τις συνήθεις έξι ώρες, όπως και στην καθημερινή ζωή τους. Όλοι έτρωγαν το ίδιο φαγητό, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση στο σάκχαρο και στην ινσουλίνη τους. Την τέταρτη μέρα, οι Αμερικανοί επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος από τους εθελοντές και υπολόγισαν την ευαισθησία του καθενός στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στον οργανισμό. 

Η χαμηλή ευαισθησία είναι πρόδρομο σημάδι για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Επίσης οι ερευνητές υπολόγισαν το επίπεδο ινσουλινοαντοχής ή ινσουλινοαντίστασης. Όπως διαπιστώθηκε, οι άνδρες που κοιμούνταν δέκα ώρες, είχαν κατά μέσο όρο 31% αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σχέση με όσους κοιμούνταν μόνο έξι ώρες. Επίσης, η ινσουλινοαντοχή των πρώτων ήταν μειωμένη, ενώ των δεύτερων αυξημένη. 

«Τα καλά νέα είναι ότι αν κανείς για μια μεγάλη περίοδο δεν κοιμάται αρκετά, αλλά κατά διαστήματα αυξάνει τις ώρες που κοιμάται, μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία του στην ινσουλίνη» και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, όπως είπε ο Λίου.


Πηγή :iatrikathemata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου