15 Απρ 2013

Starbucks: 10 χρόνια λειτουργίας. 244 εκατ. τζίρος, oύτε 1€ φόρος!


Φωτογραφία commons.wikimedia


Στις 17 Απριλίου τα Starbucks θα γιορτάσουν τα 10 χρόνια παρουσίας της εταιρίας στην Ελλάδα και με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του καταστήματός της στην οδό Κοραή 4, κερνάει όλους ένα “απολαυστικό tall Cappuccino ή Freddo”!


Σύμφωνα με το forologoumenos.gr ο τζίρος της εταιρίας  για την περίοδο 2003-2011 είναι 244 εκατ. €, τα μικτά κέρδη είναι
174,2 εκατ. αλλά ούτε 1€ φόρο εισοδήματος!
Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, η εταιρία εμφανίζει ζημιές. Πόσες είναι η ζημιές στα χρόνια που λειτουργεί; Συνολικά έφθασαν στα 53,1 εκατ. (για την περίοδο 2003-2011).
 


Αφού επί 10 χρόνια δεν κατόρθωσαν να βγάλουν ούτε 1€ κέρδος, γιατί κάθονται στην Ελλάδα και λειτουργούν 36 καταστήματα;


Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να δώσει μόνο το Υπουργείο Οικονομικών, του οποίου οι υπηρεσίες, το 2011, έλεγξαν τις διαχειριστικές χρήσεις έως και το 2008. Αλλά κατά τα φαινόμενα, τα βρήκαν όλα “εντάξει”, αφού -όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για το έτος 2011, δεν επιβλήθηκε κάποιος αναδρομικός φόρος.Άρθρα για τη δράση της εταιρίας Starbucks στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρουν ότι, από το 1998 που ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Βρετανία, έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 3 δις λιρών και πλήρωσε φόρους μόλις 8,6 εκατ. και αυτά πιθανότατα κατά λάθος, επειδή ένας ελεγκτής δε δέχθηκε την αφαίρεση κάποιων ποσών που παρουσιάζονταν ως δαπάνες.


Πού πάνε τα κέρδη; Ένα μεγάλο μέρος των κερδών της οδηγούνται στην Ολλανδία, όπου η φορολογία είναι χαμηλότερη, ενώ ένα άλλο τμήμα των κερδών χάνεται σε χρεώσεις από θυγατρική της στην Ελβετία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου