4 Μαρ 2013

Πάπας της Ρώμης. Ποιος θα είναι ο επόμενος;

Ο Βενέδικτος ο 16ος παραιτήθηκε. Το Βατικανό βρίσκεται σε κατάσταση sede vacante – κενού θρόνου. 

Εν αναμονή του Κονκλάβιου και των αποτελεσμάτων του ο κόσμος μαντεύει για το ποιος μπορεί να γίνει ο επόμενος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 

Οι υποψήφιοι είναι πολλοί από διάφορες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και μη ευρωπαϊκών.
http://m.ruvr.ru/data/2013/03/01/1338807892/4h_99497103.jpg
Φωτογραφία: EPA
Υποθετικά, μπορεί να γίνει Πάπας της Ρώμης οποιοσδήποτε καθολικός, εάν είναι άνδρας και δεν δεσμεύεται με γάμο. Η αλήθεια είναι, ότι τους τελευταίους αιώνες στη θέση του ηγούμενου του Αγίου Πέτρου προτιμούν να εκλέγουν μεταξύ των καρδιναλίων.

 Έτσι, ο τελευταίος Πάπας μη καρδινάλιος είχε γίνει ο Ουρμπάν ο 6ος το 1378. Σήμερα στην Καθολική Εκκλησία υπάρχουν παραπάνω από 200 καρδινάλιοι. Οπότε, είναι σχεδόν αδύνατο να καθοριστεί ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας. Ωστόσο, υπάρχουν οι προτιμήσεις στον κόσμο. 

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η κύρια προτίμηση είναι για Ιταλό καρδινάλιο. Η εξήγηση είναι απλή: οι δύο τελευταίοι Πάπες ήταν μη Ιταλοί, και έφτασε η ώρα να επιστρέψει η εδραιωμένη για αιώνες παράδοση, δήλωσε σε συνέντευξη στον ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο επικεφαλής του εκδοτικού οίκου των Φραγκισκανών στη Μόσχα, Ιγκόρ Μπαράνοφ.

- Μεταξύ των 117 συμμετεχόντων του επερχόμενου Κονκλάβιου οι περισσότεροι από τους μισούς καρδινάλιους είναι ευρωπαίοι. Αυτοί είναι 60. Ενώ από αυτούς η πλειοψηφία είναι καρδινάλιοι από την Ιταλία.

 Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ πιθανή η εκλογή στον παπικό θρόνο μεταξύ αυτών – κατά κύριο λόγο, πρόκειται για τον Άντζελο Σκόλα. Υπήρξε πατριάρχης της Βενετίας, ενώ τώρα είναι επικεφαλής της πιο ισχυρής έδρας της Ιταλίας – του Μιλάνου. Ο Σκόλα διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και τους πολιτικούς.

 Επιπλέον, ο ίδιος είχε την πρωτοβουλία της δημιουργίας, και τώρα ηγείται της οργάνωσης, η οποία διεξάγει διάλογο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, που είναι σήμερα πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.

Όμως, η πιθανότητα του να είναι ο επόμενος Πάπας της Ρώμης μη ευρωπαίος, είναι αρκετά σημαντική. Μεταξύ αυτών, που προορίζουν για τον θρόνο του Αγίου Πέτρου, είναι δύο προερχόμενοι από την Αφρική: 

ο νιγηριανός καρδινάλιος Φράνσις Αρίνζε και ο καρδινάλιος από την Γκάνα Πίτερ Κόντβο Απίαχ Τάρκσον. 

Ο τελευταίος έχει λίγο περισσότερες πιθανότητες να καταλάβει την Αγία Έδρα. Και λόγω ηλικίας, αφού ο καρδινάλιος Φράνσις Αρίνζε έχει ήδη κλείσει τα 80 χρόνια, ενώ ο Τάρκσον είναι μόλις 64 ετών, και επειδή, επί του Βενέδικτου του 16ου ήταν πρόεδρος του Παπικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Ειρήνης.

Άλλος ένας συχνά αναφερόμενος μη ευρωπαίος είναι ο 68χρονος Καναδός Μαρκ Ουέλετ. Αυτός έχει τη φήμη του παραδοσιακού και ένθερμου αντιπάλου των εκτρώσεων, ενώ ταυτόχρονα ζητάει την αναθεώρηση του κανόνα του όρκου αγαμίας για τους καθολικούς ιερείς.
Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι εάν οι 34 γύροι ψηφοφορίας ολοκληρωθούν χωρίς αποτέλεσμα, τότε οι δύο σαφείς ηγέτες θα πρέπει να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους, και μετά από αυτό οι εκλογές συνεχίζονται. Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να καταλάβει τον θρόνο του Αγίου Πέτρου κάποιος με καταγωγή από την Ανατολική Ευρώπη, θεωρεί ο Ιγκόρ Μπαράνοφ.

- Πολλές προοπτικές έχει ο Πίτερ Έρντε – Ούγγρος καρδινάλιος, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επισκοπικής Συνόδου της Ευρώπης, μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα στην ΕΕ. Και είναι αρκετά νέος, που είναι ένα συν για την Εκκλησία.

Κατονομάζουν κι ένα ακόμα όνομα – αυτό του καρδιναλίου Ταρτσίζιο Μπερτόνε, ο οποίος είναι Καμερλένγκο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 
Εάν εκλεγεί Πάπας, τότε αυτή θα είναι η έκτη περίπτωση στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, όταν ο Καμερλένγκο καταλαμβάνει τον θρόνο του Αγίου Πέτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου