23 Ιαν 2013

Κουλούρια Θεσσαλονίκης (καταπληκτικά!)

Φτιάξτε αυτά τα κουλούρια και θα με θυμάστε !
 

 
Υλικά 

500 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 9 γρ

1 φλιτζάνι του καφέ ηλιέλαιο

1 φλιτζάνι του καφέ γάλα εβαπορέ

50 γρ σουσάμι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Νερό

 

Εκτέλεση 

Βάζουμε μέσα σε ένα κατσαρόλι το λάδι το γάλα και τόσο νερό ώστε να έχουμε όλα μαζί γύρω στα 300 γραμμάρια.

Ζεσταίνουμε το μείγμα αλλά να μην καίει, ώστε να μπορούμε να το δουλέψουμε.

Σε ένα φλιτζανάκι  βάζουμε το αλάτι ρίχνουμε λίγο από το  ζεστό μείγμα ώστε να διαλυθεί.

Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαγιά και ρίχνουμε  το μείγμα αλλά κρατάμε λίγο να το ρίξουμε αν χρειαστεί στο τέλος.

Διαλύουμε την μαγιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και μόλις κάνουμε λίγο χυλό ρίχνουμε και το μείγμα αλατιού.

Συνεχίζουμε μέχρι να προσθέσουμε όλο το αλεύρι. Αν η ζύμη είναι σφιχτή προσθέτουμε και το λίγο μείγμα που έχουμε φυλάξει, γιατί πρέπει να έχουμε μια ζύμη λεία και εύπλαστη που πιθανόν να κολάι κατά το ζύμωμα λίγο στα χέρια μας.  

Αφήνουμε τη ζύμη για πέντε λεπτά και λαδώνουμε ένα ταψί με ηλιέλαιο . Με τα λαδωμένα χέρια μας ξαναζυμώνουμε πάλι για 2-3 λεπτά το ζυμάρι μας.

Πλάθουμε  τα κουλούρια. Μέσα σε ένα πιάτο βάζουμε το σουσάμι και βάζουμε ένα – ένα κουλούρι που πλάθουμε πιέζοντας το ώστε να κολλήσει το σουσάμι πάνω και στη συνέχεια τα βάζουμε μέσα στο ταψί. Τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και  πάνω βάζουμε κάτι μάλλινο ώστε να ζεσταθούν τα κουλούρια μας και να φουσκώσουν.

Μόλις φουσκώσουν και διπλασιαστούν, τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 25 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο.
Ελέγχουμε πριν τα βγάλουμε ώστε να έχουν ροδίσει πάνω και κάτω.

Καλή Επιτυχία!

Σίσυ

 

ΥΓ: Επειδή τα κουλούρια που θα φτιάξετε θα είναι περίπου 10 και στρογγυλά δεν χωράνε παραπάνω από 2-3 στο ταψί μια λύση είναι να κάνετε δύο ταψιά ένα με 3 στρογγυλά και το υπόλοιπο ζυμάρι να το κάνετε μπαστουνάκια σαν τα κριτσίνια, έτσι θα τα ψήσετε όλα μαζί απλά εναλλάσσοντας στα 10 λεπτά το πάνω με το κάτω ταψί ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου