30 Ιαν 2019

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΔΙΠΛΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΕΣ της Αμαλίας

Οι καλύτερες δίπλες που έχω φάει είναι της φίλης μου της Αμαλίας και δεν το λέω επειδή την αγαπώ πολύ ή για να την κολακέψω, αλλά είναι η πραγματικότητα!
Μία δίπλα για να είναι καλή, θα πρέπει να συνδυάζει τρία χαρακτηριστικά:
  1. Καλό ψήσιμο και μέλωμα
  2. Τρυφερή και τραγανή με φουσκάλες
  3. Να μη μυρίζει αυγό!!!!
Τι να πω λοιπόν έχει και αυτά και άλλα πολλά! Η γεύση και άρωμα!
Οι δίπλες είναι το γλυκό της Χαράς,  το φτιάχνουμε πάντα σε κάποια επιτυχία,  σε γάμο, σε γέννα, σε βάπτιση, σε απόκτηση πτυχίου ή σε οποιαδήποτε τέλος πάντων περιπτώση,  της ζωής μας που έχουμε χαρά για κάτι….
Οι δίπλες έχουν  πάρει το όνομά αυτό,  γιατί θέλουμε με το γλυκό αυτό  να διπλώσει η χαρά μας !!!!
Παραδοσιακές διπλές φτιάχνει και η φίλη μου η Αμαλία και πήρα την συνταγή!!
Με τα υλικά αυτά θα σας βγουν περίπου 60 κομμάτια!

Υλικά για τη ζύμη

10 Αυγά (καθε 10 αυγά 3 κ.σ. ζάχαρη & 3 κ.σ. ουζο 3 βανίλιες & 1 ½ κ.σ. Ξυδι)
1  κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( Αγίου Γεωργίου)
3  κ.σ. Ζάχαρη
3 Βανίλιες
3  κ.σ. Ούζο ( το ούζο το ξύδι και τις βανίλιες τα βάζουμε για να μην μυρίζουν οι διπλές μας έντονα με τη μυρωδιά των  αυγων)
1 ½ κ.σ. Ξύδι
½  κ.γλ. αλάτι
3  κ.σ. ελαιόλαδο
300 γρ καρύδια τριμμένα
½ κ.γλ. κανέλα για τα καρύδια
1 φακελάκι Νισεστέ



Υλικά για το σιρόπι
½  κιλό ζάχαρη
2 ½ ποτήρια νερό
1  κιλό μέλι
1 κ.γλ. Λέμονι


Υλικά για το τηγάνισμα
1-2 λίτρα καλαμποκέλαιο


Εκτέλεση για τη ζύμη
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ όσο πιο πολύ μπορούμε ώστε να γίνει μία ρευστή κρέμα.
Όταν τα αυγά μας είναι έτοιμα προσθέτουμε μέσα τις βανίλιες το ούζο το ξύδι το αλάτι και τα χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα ώστε να ενωθούν όλα μαζί.
Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά δεν βιαζόμαστε και τα ρίξουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται  μέχρις ότου να κάνουμε μία ζύμη που να μπορεί να πλάθεται!
Εδώ τώρα θα προσθέσουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο θα ζυμώσουμε για λίγο μέχρις ότου να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια θα ανοίξουμε φύλλα ή θα την περάσουμε από το ειδικό μηχάνημα που βγάζει φυλλαράκια και στις δύο όμως περιπτώσεις για το άνοιγμα των φύλλων, καλό είναι να χρησιμοποιούμε νισεστέ.
Τα φύλλα τα κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια διαστάσεων περίπου 12 Χ 20 εκατοστά. Ένα-ένα κομμάτι το τοποθετούμε πάνω σε μία καθαρή πετσέτα επειδή θα έχουμε πρόβλημα χώρου τα σκεπάζουμε πάλι με μία καθαρή πετσέτα και ξανά τοποθετούμε τα επόμενα φύλλα από πάνω.  Με αυτό τον τρόπο θα τα έχουμε κάπου κοντά μας ώστε να μπορούμε να τα παίρνουμε και να τα τηγανίζουμε!

Για το τηγάνισμα.

Βάζουμε το καλαμποκέλαιο σε ένα χαμηλό και φαρδύ σκεύος σε δυνατή (9) φωτιά και θα το αφήσουμε να κάψει. Τότε  χαμηλώνουμε στο (7) και αρχίζουμε το τηγάνισμα.
Για να τηγανίζουμε τις δίπλες θα πρέπει να έχουμε δύο μεγάλες πηρούνες στα χέρια μας ή το ειδικό πιρούνι αυτό που έχει τις τρεις μακριές βελόνες στην άκρη. Αυτή η τσιμπίδα  είναι ειδική γιατί τις δίπλες γιατί μπορούμε να πιάσουμε το φύλλο και να το τυλίξουμε. Με τη βοήθεια της άλλης πιρούνας θα τα καταφέρνουμε μία χαρά!

Δεν τις αφήνουμε να ψηθούν πολύ  για να μην καούν!
Μία μία δίπλα που τηγανίζουμε,  τη βάζουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει από τα λάδια και στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε μία λεκάνη στην οποία θα έχουμε βάλει από κάτω λαδόκολλα ή απορροφητικό χαρτί.
Αφού τηγανίσουμε όλες τις διπλές μας θα πρέπει να της μελώσουμε.

Εκτέλεση για το σιρόπι.

Έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι από πριν γιατί θα πρέπει να έχει δέσει και να μην είναι καυτό!
Βάζουμε τη ζάχαρη και τα 2 από τα 2½  ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν ενώ ξαφρίζουμε και αφού αρχίσει να δένει λίγο το σιρόπι προσθέτουμε το μέλι. το μισό ποτήρι από το νερό το κρατάμε το ζεσταίνουμε λίγο ώστε να αραιώσουμε λίγο το μέλι και να μην μας μείνει περισσότερο μέσα στο βάζο….
Το μέλι δεν κάνει να βράσει πολύ γιατί θα καταστραφεί η μυρωδιά του και η γεύση του! έτσι μόλις ρίξουμε το μέλι προσθέτουμε λίγο λεμόνι τα πήγαμε να πάρει μία βράση και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφού αφήσουμε να πέσει η θερμοκρασία πρέπει να είναι ζεστό το σωστό να μπορεί το χέρι μας να το δεχτεί!
Βάζουμε μία μία τηγανισμένη δίπλα μέσα στο σιρόπι, προσοχή όμως δεν πρέπει να καίει την ξαναβάζουμε μέσα σε στραγγιστήρι για να μην μείνει όλο το μέλι πάνω... και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
Μία μία σειρά που τελειώνει την πασπαλίζουμε με καρύδια στα οποία μέσα θα έχουμε βάλει και μισή κουταλιά του γλυκού κανέλα.
Οι διπλές μας είναι έτοιμες!
Οι διπλές προορίζονται για χαρούμενα γεγονότα οπότε
αν θέλουμε να τις διπλώσουμε με σελοφάν, θα πρέπει να τις αφήσουμε να κρυώσουν τελείως και μετά να τις διπλώσουμε,  φυσικά μία-μία!

Καλή Επιτυχία!
Σίσυ. Μ

Περισσότερα »

28 Ιαν 2019

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ (24 ΤΕΜ.)


Υλικά
750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (Λάπα)
1 ½ κούπα τσαγιού κουάκερ
100γρ. Χυμό ντομάτας
1 Αυγό
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι Μέτριο τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι κοφτό
½ κ.γλ. Ρίγανη
Πιπέρι
Μπαχάρι τριμμένο
½ κ.γλ. Κίμινο τριμμένο

Υλικά για τη σάλτσα

400γρ. Χυμό ντομάτας
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι Μέτριο τριμμένο
1 κ.γλ. αλάτι κοφτό
Πιπέρι
Μπαχάρι τριμμένο
½ κ.γλ. Κίμινο τριμμένο
Ελαιόλαδο


Εκτέλεση για τα σουτζουκάκια
Τοποθετούμε τον κιμά μέσα σε ένα μπολ και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε πολύ καλά κάνουμε μία μπάλα με τον κιμά και και τον τοποθετούμε μέσα σε ένα τάπερ το οποίο σκεπάζουμε καλά και το βάζουμε μέσα στο ψυγείο. Πρέπει να το αφήσουμε τουλάχιστον δύο ώρες (για να δέσουν μεταξύ τους τα αρώματα), αλλά θα γίνουν πολύ καλύτερα εάν αυτό το έχουμε κάνει από την προηγούμενη ημέρα!
Αφού ο κιμάς μας έχει ξεκουραστεί… θα αρχίσουμε να πλάθουμε τα σουτζουκάκια βάζοντας τα χέρια μας ελαιόλαδο για να τα πλάσουμε πιο εύκολα.
Για το κάθε σουτζουκάκι θα χρειαστούμε περίπου 30γρ. οπότε  θα βγάλουμε περίπου 24 κομμάτια!
Τα σουτζουκάκια θα τα πλάσουμε ώστε να μοιάζουν με μπαστουνάκια ή κριτσίνια τα οποία θα έχουν πάχος περίπου όσο το δάχτυλό μας και μήκος 10-12 εκατοστά. Μη μας φοβίζει το μήκος γιατί θα μαζέψουν. Ένα-ένα που πλάθουμε το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι στο οποίο θα έχουμε  κάνει επάλειψη με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια, το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς πολύ κενό ανάμεσα, γιατί έτσι κι αλλιώς θα μαζέψουν!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.

Αφού βάλουμε στο φούρνο τα σουτζουκάκια να ψηθούν ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας.

Εκτέλεση για τη σάλτσα

Τοποθετούμε  μία κατσαρόλα στη φωτιά μέσα στην οποία έχουμε βάλει λίγο ελαιόλαδο.  Αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί ακόμα και το αλάτι.
Αφού έχει ροδίσει πλέον το κρεμμύδι μας, προσθέτουμε λίγη από τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε. Αφού πάρει μία βράση, ξαναρίχνουμε λίγη ακόμα ντομάτα. Αφήνουμε πάλι να πάρει μία βράση και προσθέτουμε όλη την υπόλοιπη ντομάτα. την ντομάτα την προσθέτουμε σιγά-σιγά για να γίνει κόκκινη σάλτσα μας και να μη σκουρύνει.
Αφού πάρει βράση όλη η σάλτσα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νεράκι και το μαϊντανό.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για ένα τέταρτο περίπου.
Δοκιμάζουμε αν είναι νόστιμη μήπως χρειάζεται λίγο αλάτι ακόμα και αν είναι εντάξει με αυτήν στη μισή ώρα που θα έχουν ψηθεί εν τω μεταξύ τα σουτζουκάκια μας θα περιχύσουμε τα σουτζουκάκια και θα τα αφήσουμε πάλι μέσα στο φούρνο για ένα δεκάλεπτο περίπου.
Τα σουτζουκάκια μας θα δούμε αν είναι έτοιμα εφόσον έχουν απορροφήσει μέρος της σάλτσας και έχουν ψηθεί λίγο από πάνω.
Εφόσον όλα είναι εντάξει τα αφαιρούμε και τα σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες, πουρέ, βραστό ρύζι ή ακόμη και λαχανικά!

Καλή Επιτυχία!

Σίσσυ Μ.

ΥΓ: Αν σερβίρουμε με βραστό ρύζι θα υπολογίσουμε 50 γρ. Ρύζι για κάθε μερίδα.
Περισσότερα »

27 Ιαν 2019

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Το περγαμόντο είναι ο καρπός του αειθαλές δέντρου Περγαμοντιά (Citrus bergamia) ή αλλιώς Κίτρον και ανήκει στα εσπεριδοειδή. Το μέγεθος του καρπού του είναι σχετικά μικρό και με φύλλωμα που ποικίλλει σε σχήμα. αυτό όμως που το κάνει ξεχωριστό είναι το άρωμά του και το γεγονός ότι μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό γλυκό όπως και υπέροχο λικέρ!!!
Για να κάνουμε το γλυκό θα χρειαστούμε:
Υλικά
1 κιλό Περγαμόντο (φλούδες)
1 ½ κιλό Ζάχαρη
3 φλιτζάνια τσαγιού  νερό
1 λεμόνι

Εκτέλεση
Το πρώτο που θα κάνουμε θα είναι να πλύνουμε καλά τα περγαμόντα και μετά να τα σκουπίσουμε.
Με ένα ψιλό τρίφτη θα τρίψουμε την φλούδα.

(Το ξύσμα που θα αφαιρέσουμε δεν το πετάμε και έχουμε δύο τρόπους με τους οποίους θα μπορούμε να το φυλάξουμε και να το χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά ή φαγητά.
Ο ένας τρόπος είναι να το βάλουμε μέσα σε ένα βάζο μέσα στο οποίο θα προσθέσουμε ελαιόλαδο και το φυλάμε στη συντήρηση του ψυγείου.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να το απλώσουμε πάνω σε μία λαδόκολλα, να το καταψύξουμε και μετά να το βάλουμε σε ένα σακουλάκι, το οποίο φυσικά θα το αφήσουμε στην κατάψυξη και θα το χρησιμοποιούμε όποτε το χρειαζόμαστε.)

Να συνεχίσουμε τώρα στην παρασκευή του γλυκού μας!
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το πάνω και το κάτω μέρος του περγαμόντου. Στη συνέχεια χαράζουμε στα τέσσερα κομμάτια τη φλούδα και και την αφαιρούμε, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή  κουταλιού (εμένα με βολεύει περισσότερο το κουτάλι γιατί δεν καταστρέφει τις φλούδες ).
Αν θέλουμε τα κομμάτια του περγαμόντου να είναι μεγάλα τυλίγουμε ένα ένα κομμάτι της φλούδας και το στερεώνουμε με μία οδοντογλυφίδα. Αν θέλουμε να είναι μικρότερα τα τέσσερα κομμάτια τα κάνουμε 8 τα τυλίγουμε και εμένα με βολεύει αντί οδοντογλυφίδας να τα περνάω με μία χοντρή βελόνα σε μία κλωστή και να κάνω κομπολόγια. Αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε και μπαστουνάκια κόβοντας θα σε περισσότερα κομμάτια!
Στη συνέχεια θα τα βάλουμε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό και θα τα βράσουμε για 15 λεπτά.

(Σε όλη τη διαδικασία  παρασκευής του γλυκού, όταν το  βράζουμε και αφρίζει, με μία τρυπητή κουτάλα θα αφαιρουμε τους αφρούς ώστε να ξεπικρίζει πιο γρήγορα!)

Θα χύσουμε το νερό θα προσθέσουμε κρύο και θα τα ξανά βράζουμε για άλλα 15 λεπτά.

Τώρα θα τα αφήσουμε μέσα στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό για τουλάχιστον δύο μέρες, το μόνο που θα κάνουμε σε αυτό το διάστημα θα είναι να αλλάζουμε πολλές φορές την ημέρα το νερό. Αυτό το κάνουμε για να ξεπικρίσουν!

Τη δεύτερη μέρα, μπορούμε να προσθέτουμε και λίγο αλάτι στο νερό θα γίνουν πιο νόστιμα!

Είμαστε τώρα στην τρίτη μέρα δοκιμάζουμε τα περγαμόντα μας αν έχουν ξεπικρίσει αν όχι θα πρέπει να τα αφήσουμε τουλάχιστον ακόμα για μία μέρα αλλάζοντας φυσικά πάντα το νερό ώστε να ξεπικρίσουν!

Εφόσον έχουν ξεπικρίσει τα περγαμόντα μας αρχίζουμε τη διαδικασία του γλυκού.

Βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες ή τις κλωστές γιατί εν τω μεταξύ θα έχουν κρατήσει το σχήμα τους  και βάζουμε τα περγαμόντα μας στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για 40 λεπτά. Στην αρχή μέχρι να πάρει βράση στη δυνατή φωτιά (9) και μετά σε μέτρια (6).
Στη συνέχεια θα χύσουμε αυτό το νερό και θα τα βάλουμε ξανά μέσα στην κατσαρόλα αυτή τη φορά όμως θα προσθέσουμε τα τρία φλιτζάνια νερό μετρημένα και ενάμιση κιλό ζάχαρη !
Θα τα αφήσουμε να βράσουν όλα μαζί εδώ ο χρόνος βρασίματος είναι σχετικός, γιατί έχει να κάνει από το πόσο σκληρή είναι η φλούδα του περγαμόντου αλλά και από της κουζίνες μας.. μέχρι τον πρώτο βρασμό θα έχουμε δυνατή φωτιά (9) και στη συνέχεια από το χαμηλώσουμε στο (5).
Οπότε θα έλεγα κάθε μισή ώρα περίπου να δοκιμάζουμε λίγο για να δούμε αν έχουν βράσει ώστε να δυναμώσουμε τη φωτιά και να δέσουμε το γλυκό μας, σε αυτή τη φάση θα προσθέσουμε και το χυμό λεμονιού ώστε να μη ζαχαρώσει !
Αν οι φλούδες μας είναι σκληρές ενδέχεται ο βρασμός του γλυκού να κρατήσει και τρεις ώρες αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει.
Για να είμαστε σίγουροι ότι το γλυκό μας έχει δέσει και δεδομένου ότι θα θέλαμε το φυλάξουμε σε βάζα για αρκετό καιρό, καλύτερα θα είναι να το αφήσουμε να ξεκουραστεί για ένα βράδυ και την επόμενη μέρα να το τοποθετήσουμε στα αποστειρωμένα βάζα μας.
Τη διαδικασία της αποστείρωσης και τοποθέτησης του γλυκού μέσα στο βάζο θα τη βρείτε ΕΔΩ.


Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.
Περισσότερα »

13 Ιαν 2019

ΣΥΝΤΑΓΗ:ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Υλικά
8 Μπριζόλες Χοιρινές
8 Φέτες πατάτες χοντρές
8 Ροδέλες Πιπεριάς
8 Ροδέλες Ντομάτας
8 τεμάχια τυρί σκληρό της αρεσκείας μας
1 Κρεμμύδι ξερό μεγάλο
2-3 σκελίδες σκόρδο
4-5 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
8 τεμάχια λαδόκολλα
8 τεμάχια αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση.    
 Πλένουμε τις μπριζόλες, τις πιπεριές και τις ντομάτες καθαρίζουμε το κρεμμύδι,  το σκόρδο και τις πατάτες.
Βάζουμε τις μπριζόλες μέσα σε μία λεκάνη προσθέτοντας ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι ψιλοκομμένη τη ρίγανη και το κρεμμύδι χτυπημένο στο μπλέντερ.
Κρύβομαι στα χέρια μας να πάει παντού όλο το μείγμα.
Αφήνουμε για καμιά ώρα περίπου να τραβήξουν όλα τα υλικά.
Στο διάστημα αυτό πλένουμε τις ντομάτες τις πιπεριές και τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες περίπου πάχους 1 εκατοστό η κάθε μία.
τοποθετούμε πάνω σε ένα τραπέζι τα φύλλα του αλουμινόχαρτο και πάνω σε αυτό τα κομμάτια της λαδόκολλας.
Βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα μία μία μπριζόλα ένα κομμάτι ντομάτα μία πιπεριά και την πατάτα και το τυρι.  
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και λίγο σκόρδο στην καθεμία που εν τω μεταξύ το έχουμε λιώσει στο μπλέντερ.
με ένα κουτάλι βάζουμε και από το μείγμα με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο που έχει μείνει μέσα στη λεκάνη μας σε κάθε μία μπριζόλα. καλό είναι αυτό να το κάνουμε τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε να τυλίξουμε μία-μία για να μην τρέξουν τα ζουμιά!
Τυλίγουμε καλά πρώτα με τη λαδόκολλα γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες και μετά με το αλουμινόχαρτο!
Βάζουμε 1-1 πακετάκι μέσα σε ένα ταψί.
Ψήνουμε για μιάμιση ώρα περίπου σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει πριν στους 230 βαθμούς.
Στη 1:30 Θα ανοίξουμε τα πακετάκια και θα τα αφήσουμε να πάρουν λίγο χρώμα!
Σερβίρουμε με ρύζι ή τηγανιτές πατάτες!




Καλή Επιτυχία!

Σfίσυ Μ.
Περισσότερα »

«Ένα ανεκδοτάκι τώρα, είναι ότι «πρέπει», για να γελάσουμε και λίγο…. » !!!


Περισσότερα »