25 Δεκ 2018

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Υλικά 2 κιλά αλεύρι

4 Φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ γ αλάτι
1 κ γ ζάχαρη
3 κ γ μαχλεπι ή γλυκάνισο
1/2 κ γ μπαχάρι
2 κσ ελαιόλαδο
2 κσ ξύδι
1300  λίτρο χλιαρό νερό ( περιπου)
Λίγο σουσάμι
10 Καρύδια για στολισμα


Εκτέλεση

Μέσα σε μία λεκάνη βάζουμε λίγο από το χλιαρό νερό και προσθέτουμε τις μαγιές και  τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε το μπαχάρι, το μαχλέπι, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και λίγο αλεύρι ώστε να γίνει ένας χυλός και θα ανακατέψουμε πάλι με το σύρμα.
σε αυτή τη φάση Και αφού έχουν ενοποιηθεί όλα μας τα υλικά τα προσθέτουμε εναλλάξ αλεύρι και νερό μέχρις ότου να φτιάξουμε μία λεία ζύμη.
Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και ξαναζυμώνουμε. Την ξανά αφήνουμε άλλα 5-6 λεπτά και ξαναζυμώνουμε και πάλι.

Τώρα ήρθε η ώρα να ετοιμάζουμε τα ταψάκια μας.τα υλικά μας είναι Για δύο χριστόψωμα του ενός κιλού το καθένα.
Θα πάρουμε δύο ταψάκια με διάμετρο 30Χ30 τα οποία θα πασπαλίσουμε με λίγο καλαμποκάλευρο. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο κομμάτια. από το κάθε κομμάτι αφαιρούμε ένα μικρό κομματάκι για να φτιάξουμε δύο λουρίδες δηλαδή το σταυρό πάνω στο χριστόψωμο μας. Το ζυμαράκι που θα κρατήσουμε για κάθε χριστόψωμο είναι περίπου  μισή κούπα του τσαγιού πλάθουμε τα δύο καρβελάκια και τα βάζουμε μέσα στα ταψάκια μας. με τα κομματάκια που έχουμε κρατήσει από τη ζύμη πλάθουμε τέσσερις λωρίδες τις οποίες τοποθετούμε σε σχήμα Σταυρού πάνω σε κάθε χριστόψωμο!
Παίρνουμε τα 5 καρύδια ή αμύγδαλα αν θέλουμε με το μαχαιράκι μας χαράζουμε τη ζύμη και βάζουμε στις τέσσερις γωνιές του Σταύρου και στο κέντρο από ένα αμύγδαλο καρύδι!
Βρέχουμε λίγο το χριστόψωμο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι!
αφήνουμε τα ταψάκια στην άκρη αφού τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα σε ένα ζεστό μέρος μέχρις ότου να διπλασιαστεί η ζύμη μας!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς για 50 - 55 λεπτά.
αφού θα ψήσουμε και τα δύο χριστόψωμα μαζί για να ψηθούν καλά Θα πρέπει στο ενδιάμεσο να τους αλλάξουμε θέσεις,  ώστε να ψηθούν καλά!

Καλή Επιτυχία !
Σίσυ Μ.Περισσότερα »