21 Ιαν 2018

Γιορτάζουν σήμερα 21 ΙανουαρίουΜΑΞΙΜΟΣ, ΝΕΟΦΥΤΟΣ, ΑΓΝΗ, ΖΩΣΙΜΟΣ, ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ΟΥΑΛΕΡΙΑΝΟΣ, ΚΑΝΔΙΔΟΣ, ΑΚΥΛΑΣ, ΕΙΡΗΝΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ, ΓΑΒΡΙΗΛ, ΣΙΩΝΙΟΣ,ΤΙΜΩΝ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Όσιος Μάξιμος (1)ο Ομολογιτής
2.         Άγιος Νεόφυτος ο Μάρτυρας
3.         Αγία Αγνή (2)
4.         Άγιος Μάξιμος ο Γραικός
5.         Όσιος Ζώσιμος επίσκοπος Συρακουσών
6.         Άγιοι Ευγένιος, Ουαλεριανός, Κάνδιδος και Ακύλας οι εκ Τραπεζούντας
7.         Σύναξη της Αγίας Ειρήνης
8.         Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες
9.         Όσιος Νεόφυτος Προσμονάριος της Μονής Βατοπαιδίου
10.       Άγιος Αναστάσιος ο Μάρτυρας
11.       Άγιος Πάτροκλος
12.       Άγιοι Πάντες Μάρτυρες από του Πρωτομάρτυρα Στέφανου μέχρι σήμερα
13.       Όσιος Απολλώνιος ο Αναχωρητής
14.       Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας
15.       Άγιοι Γαβριήλ και Σιώνιος οι Μάρτυρες
16.       Όσιος Τίμων εκ Ρωσίας
(1) Ο Άγιος Μάξιμος ο επονομαζόμενος και ως , ο ομολογητής,  γεννήθηκε στην από πλούσιους γονείς το 580μ.χ. στην Κωνσταντινούπολη, επί εποχής αυτοκρατόρων Ηρακλείου και Κώνστα. Η οικονομική ευμάρεια των γονέων του, τον βοήθησε ώστε να πραγματοποιήσει λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Η ανώτερη αυτή μόρφωση που απέκτησε ήταν και η αιτία που προσελήφθη ως αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Γρήγορα όμως παραιτήθηκε και αφιερώθηκε στην υπεράσπιση της ορθόδοξης πίστης εναντίον της αίρεσης των Μονοθελητών. Έγινε μοναχός  και έκανε σκοπό της ζωής του τον αγώνα κατά των αιρετικών, ο οποίος όμως ήταν πολύ επίπονος και αυτό επειδή ο αυτοκράτορας Κώνστας ήταν υπέρμαχος των Μονοθελητών.  Ο αυτοκράτορας Κώνστας συγκάλεσε μια ψευδο-σύνοδο, κατά την οποία καταδικάστηκε ο Άγιος Μάξιμος και τον παρέδωσαν στον έπαρχο της πόλης για να τιμωρηθεί. Φρικτό το μαρτύριό του, μαστιγώθηκε του έκοψαν τη γλώσσα και το δεξί του χέρι. Έζησε τρία χρόνια σε εξορία  μέχρι που παρέδωσε το πνεύμα του το 662μ.χ..

(2) Η Αγία Αγνή,  γεννήθηκε στη Ρώμη, από ευγενείς γονείς. Από μικρή είχε αφιερωθεί στον χριστιανική πίστη την οποία υπερασπιζόταν με σθένος. Είχε κάνει σκοπό της ζωής της να φέρνει τις παραπλανημένες  ψυχές στον δρόμο του Χριστού. Όπως ήταν φυσικό αυτό δεν άρεσε στον τοπικό άρχοντα με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να της ζητήσει να απαρνηθεί την πίστη της στον Κύριο.  Η ίστη όμως της Αγίας Αγνής ήταν μεγάλη και αδιαπραγμάτευτη. Αυτό εξόργισε περισσότερο τον άρχοντα ο οποίος για να σπιλώσει την τιμή της έναντι των άλλων χριστιανών αλλά και για να την κάψει την έριξε σε κάποιο πορνείο. Η προσευχή της Αγίας Αγνής όμως εισακούστηκε από τον Κύριο και ω του θαύματος έγινε μεγάλος σεισμός και οι γυναίκες του πορνείου έντρομες την έβγαλαν έξω από αυτό. Ο τοπικός άρχοντας όμως δεν πτοήθηκε και την έριξε στη φωτιά όπου παρέδωσε τη ψυχή της στον Κύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου