13 Σεπ 2017

Γιορτάζουν σήμερα 13 Σεπτέμβριου

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΣΤΡΑΤΩΝ, ΚΡΟΝΙΔΗΣ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΣΕΡΑΠΙΩΝ, ΓΟΡΔΙΑΝΟΣ, ΣΕΛΕΥΚΟΣ, ΜΑΚΡΟΒΙΟΣ, ΟΥΑΛΕΡΙΟΣ, ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ, ΖΩΤΙΚΟΣ, ΗΛΕΙ, ΜΕΛΕΤΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ιερού Ναού της Αναστάσεως
Άγιος Κορνήλιος (1) ο Εκατόνταρχος
Άγιος Αριστείδης
Προεόρτια της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού
Άγιος Στράτων
Άγιοι Κρονίδης, Λεόντιος και Σεραπίων
Άγιοι Γορδιανός, Σέλευκος και Μακρόβιος
Άγιος Ουαλέριος
Άγιοι Λουκιανός, Ζωτικός και Ηλεί
Άγιος Μέλετος Πηγάς
Όσιος Πέτρος «ὁ ἐν τὴ Ἀτρώα»
Όσιος Ιερόθεος (2)ο Νέος

(1) Ο Άγιος Κορνήλιος, προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό από τον Απόστολο Πέτρο και αν και ήταν Ρωμαίος εκατόνταρχος, δεν δίστασε να τα παρατήσει και να κηρύξει το λόγο του Ευαγγελίου. Ξεκίνησε περιοδεία ώστε για να διδάξει και ο ίδιος τον χριστιανισμό, στις περιοχές   Φοινίκη, Κύπρο, Αντιόχεια και Έφεσο. Στη Σκήψη της Μυσίας χειροτονήθηκε επίσκοπος. Η δράση του προκάλεσε τους ειδωλολάτρες και ο έπαρχος Δημήτριος τον συνέλαβε και τον οδήγησε στον ειδωλολατρικό ναό προστάζοντας τον να αρνηθεί δημόσια το Χριστό. Ο Κορνήλιος, βλέποντας γεμάτο το ναό από κόσμο, άρπαξε την ευκαιρία και μίλησε για το Λόγο του Χριστού με παρρησία. Προανήγγειλε μάλιστα και ένα σεισμό από τον οποίο οι μόνοι που θα επιζούσαν ενώ βρίσκονταν στο ναό θα ήταν ο έπαρχος Δημήτριος, η γυναίκα του, και ο γιος του, πράγμα που συνέβη και ήταν η αιτία ολόκληρη η οικογένεια του έπαρχου να βαπτιστούν χριστιανοί.


(2) Ο όσιος Ιερόθεος ο Νέος,  γεννήθηκε στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου, το έτος 1686. Οι γονείς του αν και πλούσιοι, ήταν ευσεβείς χριστιανοί, ο ίδιος όμως από νωρίς αφιερώθηκε στον Κύριο ασκητεύοντας στο Άγιο Όρος.  Έκανε πολλά θαύματα απεβίωσε το 1745. Τον όσιο Ιερόθεο τον κατέταξε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας ο Άγιος Νικόδημος.


ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου