9 Σεπ 2018

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΜΑΡΜΕΛΆΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ και χρηστικές συμβουλές

Υλικά
1 κιλό ροδάκινα καθαρισμένα
1 κιλό Ζάχαρη
2 Βανίλιες
1 φλ. Τσαγιού νερό
1 μικρό φλιτζάνι. Καφέ χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ροδάκινα από τα κουκούτσια και τις φλούδες!
Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια κομμάτια και τα τοποθετούμε μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά (9). Αφήνουμε τη δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και χαμηλώνουμε στο (7).
Προσθέτουμε το λεμόνι και αφήνουμε να βράσει η μαρμελάδα μας για μισή ώρα περίπου!
Προσθέτουμε τη βανίλια ανακατεύουμε καλά δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά για 2-3 λεπτά, αλλά ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην μας κολλήσει και αποσύρουμε από τη φωτιά!
Με ένα ραβδομπλεντερ ή στο multi λιώνουμε τα ροδάκινα μας και η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη για τα βάζα!
Αν θέλουμε να φυλάξουμε την μαρμελάδα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου οδηγίες θα βρείτε ΕΔΩ


Χρηστικές Συμβουλές

Τα ροδάκινα όπως και τα Βερίκοκα ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε πηκτίνη. Αυτό δυσκολεύει τη μαρμελάδα ή το γλυκό μας να “δέσει”, οπότε θα πρέπει να το βοηθήσουμε εμείς!
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ρίξουμε μέσα στο γλυκό μας η στην μαρμελάδα μας 4-5 κουκούτσια επειδή έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πηκτίνη και φλούδες. Εγώ βάζω μόνο κουκούτσια τα μετράω για να τα βγάλω πριν λιώσω την μαρμελάδα για να μην μου σπάσουν τις λεπίδες του ραβδομπλεντερ ή του multi!
Προσοχή για τον ίδιο λόγο το λεμόνι θα το βάλουμε στα 10-15 λεπτά γιατί είναι όξινο και αυτό θα βοηθήσει στην πήξη, όπως και η δυνατή φωτιά στην αρχή και στο τέλος!
Τα ροδάκινα δεν αργούν να βράσουν στη μισή ώρα η στα σαράντα λεπτά είναι έτοιμα αλλά αυτό θα το δείτε και εσείς θα πρέπει να έχουν γίνει διάφανα!!!! Προσοχή στο χρόνο γιατί οι παλιές κουζίνες είναι πιο αργές και να μην γίνει η μαρμελάδα μας καραμέλα…..
Επίσης τα ροδάκινα μας να μην είναι πολύ ώριμα Γιατί πάλι θα μας δυσκολέψουν στην πήξη… όσο πιο ώριμα τόσο λιγότερη πηκτίνη!

Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου