22 Ιαν 2018

Γιορτάζουν σήμερα 22 ΙανουαρίουΤΙΜΟΘΕΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΜΑΝΟΥΗΛ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΛΕΩΝ, ΓΑΒΡΙΗΛ, ΣΙΩΝΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΛΕΩΝ, ΙΩΣΗΦ, ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΙΩΑΣΑΦ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Άγιος Τιμόθεος (1)ο Απόστολος
2.         Άγιος Αναστάσιος (2)ο Πέρσης ο Οσιομάρτυρας
3.         Άγιοι Μανουήλ Επίσκοπος, Γεώργιος Επίσκοπος Δεβελτού,
            Πέτρος Επίσκοπος, Λέων Επίσκοπος Νικαίας, Γαβριήλ, Σιώνιος, Ιωάννης,
            Λέων, Πάροδος Πρεσβύτερος και άλλοι τριακόσιοι εβδομήντα επτά Μάρτυρες
4.         Όσιος Αναστάσιος ο Διάκονος
5.         Όσιος Ιωσήφ ο ηγιασμένος ο Σαμάκος
6.         Όσιος Μακάριος εκ Ρωσίας
7.         Άγιος Ιωάσαφ Φωτιστής της Αλάσκας
8.         Εύρεσις της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Ελεηστρίας Κορώνης
(1) Ο Άγιος Τιμόθεος, γεννήθηκε στα Λύστρα της Λυκαονίας. Ο πατέρας του ήταν  Έλληνας  τον οποίο έχασε πολύ μικρός και η μητέρα του ήταν η  Ιουδαία Συνίκη, έτσι όταν ορφάνεψε από πατέρα έμεινε με την γιαγιά του, την  Λωίδα, η οποία και ανέλαβε την ανατροφή του. Η χριστιανική του παιδεία ήταν σύμφωνα με τις διδασκαλία του Κυρίου και για το λόγο αυτό δεν όταν ο Απόστολος Παύλος  επισκέφτηκε τα Λύστρα, δεν δίστασε να τον ακολουθήσει. Ο Απόστολος Παύλος, εκτιμώντας την χριστιανική του παιδεία, τον πήρε μαζί του, στην Β΄ αποστολική περιοδεία όπου έζησε όλες τις περιπέτειες του κορυφαίου αποστόλου για τη διάδοση του Ευαγγελικού μηνύματος. Επέστρεψε στην Έφεσο μετά τον θάνατο του Απόστολου Παύλου, όπου  κατά την διάρκεια μιας ειδωλολατρικής γιορτής, προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος βρήκε μαρτυρικό θάνατο από άγριο ξυλοδαρμό από τον όχλο των ειδωλολατρών επειδή επέκρινε τα όργιά τους. Το σκήνωμά του μεταφέρθηκε τον 4ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

(2) Ο Άγιος Αναστάσιος, ο επονομαζόμενος και ως Πέρσης, έζησε τον 7ο μ.Χ.  αιώνα όταν  βασιλιάς ήταν ο  Χοσρόης  και ήταν Πέρσης. Πατέρας του ήταν ο μάγος Βαβ και  ο ίδιος ονομαζόταν Μαγουνδάτ πριν γίνει χριστιανός, πράγμα που έγινε όταν  το 614 μ.Χ.  οι Πέρσες κυρίευσαν τα Ιεροσόλυμα πήραν μαζί τους τον Τίμιο Σταυρό. Τα πολλά θαύματα που σημειώθηκαν στην Περσία την εποχή εκείνη είχαν σαν αποτέλεσμα  πολλοί Πέρσες να γίνουν χριστιανοί. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Μαγουνδάτ, ο οποίος βαπτίστηκε και πήρε το όνομα Αναστάσιος.  Στη συνέχεια όταν επισκέφθηκε την Καισαρεία, όπου διοικητής ήταν  Μαρζαβανά  διετάχθη ο βασανισμός του και αφού δεν αρνιόταν τον χριστιανισμό διετάχθη ο αποκεφαλισμός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου