12 Απρ 2017

Θεατρική Άνοιξη στην Καλαμάτα, μεταξύ 20 και 28 Απριλίου 2017


Το φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη στην Καλαμάτα» θα διεξαχθεί από τις 20 έως και τις 28 Απριλίου 2017, στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και αποτελεί συνεργασία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας και της εταιρείας «Όψεις Πολιτισμού». Πρόκειται για μια σειρά παραστάσεων με αξιόλογους συντελεστές, που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το θεατρόφιλο κοινό της Καλαμάτας.
Οι παραστάσεις που θα ανέβουν, είναι οι εξής:
• «Αναφορά στον Γκρέκο», του Νίκου Καζαντζάκη, με τον Τάκη Χρυσικάκο & τη Γεωργία Νταγάκη, στις 20 & 21 Απριλίου
anafora-sto-gkreko

Είναι ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!
Μια παράσταση, όπου μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.
Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσοστομος Καραντωνιου, παίζοντας κλασική κιθάρα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία-εικαστικά: Τάκης Χρυσικάκος
Συνεργάτης - σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου
Επιλογές τραγουδιών: Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης – Γεωργία Νταγάκη
Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλίδης
Παράσταση: Πέμπτη 20 & Παρασκευή 21 Απριλίου, ώρα 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων, δωρεάν είσοδος σε Α.Μ.Ε.Α
• FAITH (Intrigue with Faye) της Kate Robin, με τη Ζέτα Δούκα και τον Παναγιώτη Μπουγιούρη, στις 22 Απριλίου
faith-
Τι σημαίνει αληθινή πίστη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι; Πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί; Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε, για να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση μας;
Το πρωτοποριακό για την εποχή του έργο της Kate Robin ανεβαίνει στις 22 Απριλίου στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, για να μας αποδείξει ότι όλα είναι δυνατά στην αγάπη και τον έρωτα!
Η συγγραφέας μπαίνει βαθιά στη ψυχοσύνθεση ενός πληγωμένου ζευγαριού και παρακολουθεί βήμα βήμα τις αντιδράσεις τους, σε ένα παιχνίδι επιβολής και αλλεπάλληλων συναισθηματικών συγκρούσεων και εναλλαγών, που οδηγούν σε ένα θεαματικό φινάλε.
O Κεν και η Λίζα, μετά από τέσσερα χρόνια σχέσης, ανακαλύπτουν πως η σχέση τους βρίσκεται σε αδιέξοδο και ανάμεσα τους υπάρχουν μυστικά και ψέματα. Εκείνη, συντηρητική Νεοϋορκέζα ψυχοθεραπεύτρια, αφοσιωμένη στη σχέση τους κι εκείνος μποέμ κινηματογραφιστής... Όταν έρχεται η πρώτη αποκάλυψη, η ρωγμή είναι καταλυτική. Πώς εκείνος θα καταφέρει να επουλώσει τις πληγές και να ξανακερδίσει την χαμένη εμπιστοσύνη της; Tι θα επακολουθήσει όταν συναινέσουν να μπει ανάμεσα τους κριτής σε αυτή τη «μάχη» μια κάμερα που θα τους παρακολουθεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο; Θα κερδίσουν τη χαμένη ελευθερία ή θα μπουν σε μια νέα φυλακή; Ένα παιχνίδι όπου ο έρωτας δείχνει αγεφύρωτος, αλλά η αληθινή αγάπη είναι γέφυρα, που στο τέλος θα ενώσει τις ψυχές τους.
Πρωταγωνιστούν : Ζέτα Δούκα και Παναγιώτης Μπουγιούρης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: Kate Robin
Απόδοση-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βάλαρης
Σκηνικά: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης
Κοστούμια: Αλέξης Φούκος
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Video art: Βασίλης Αντωνιάδης (filmskin)
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Ειδικός συνεργάτης: Ντίνος Λέλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Κοτζαηλία
Γραφιστικά: Ρούλα Δανιήλ
Παραγωγή: Φιλοθέατον Ε.Ε.
Φιλική συμμετοχή στα video της παράστασης: Άκης Σακελλαρίου, Μαρία Κορινθίου, Σύλβια Δεληκούρα και Γιώργος Βάλαρης
Παράσταση: Σάββατο 22 Απριλίου, ώρα 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων, δωρεάν είσοδος σε Α.Μ.Ε.Α
• «Εκτός ύλης», με το Γεράσιμο Σκιαδαρέση, στις 23 Απριλίου
ektos-ylhs
Το θεατρικό έργο «Εκτός Ύλης» ή «Ο μονόλογος ενός καθ' ομολογία παράλογου» του συγγραφέα Κώστα Λεϊμονή, βραβευμένο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, μετά την παρουσίαση του στο θέατρο Αλκμήνη, ταξιδεύει στην Καλαμάτα την Κυριακή 23 Απριλίου, με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.
Η πολιτική και η ορθή άσκησή της κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου, καθώς θεωρείται ως η σημαντικότερη βάση για την ευημερία ενός κράτους και του λαού του. Σήμερα, οι πολίτες της Ελλάδας -και όχι μόνο- δεινοπαθούν λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει γίνει και κρίση αξιών.
Όπως εύστοχα έχει σημειώσει ο συγγραφέας Arthur Clarke, «ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές». Στο βραβευμένο έργο του Κώστα Λεϊμονή, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης μετατρέπεται από πολιτικάντης σε πολιτικός, εκφωνώντας πριν παραιτηθεί, τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή. Η παράσταση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα καθίσουν στα έδρανα της Βουλής ως συνάδελφοι πολιτικοί ή θα παρακολουθήσουν από τα θεωρεία ως αγανακτισμένοι πολίτες.
Συντελεστές:
Κείμενο: Κώστας Λεϊμονής
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά-Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Περού
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
Video/Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη
Σκίτσο: Ιουλία Μακρή (www.behance.net/iouliaMak)
Γραφιστική Επιμέλεια: Γιάννης Στιβανάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής
Προώθηση παράστασης: Άντζυ Νομικού
Με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Τάσος Κονταράτος, Νίκη Σκιαδαρέση, Δημήτρης Κακαβούλας.
Το θεατρικό κείμενο «Εκτός ύλης ή ο μονόλογος ενός καθ' ομολογία παράλογου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Kριτική».
Παράσταση: Κυριακή 23 Απριλίου, ώρα 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων, δωρεάν είσοδος σε Α.Μ.Ε.Α
• «ΛΩΞΑΝΤΡΑ», με την Άννα Βαγενά, στις 24 Απριλίου
loxandra-
Η Άννα Βαγενά διασκεύασε το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου «ΛΩΞΑΝΤΡΑ» (Εκδ. ΕΣΤΙΑ) και το παρουσιάζει η ίδια, σ' έναν συγκλονιστικό μονόλογο διάρκειας 2 ωρών, τη Δευτέρα 24 Απριλίου, στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.
Η ΛΩΞΑΝΤΡΑ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας και διαβάστηκε με πάθος και αγαπήθηκε από πολλές γενιές Ελλήνων. Έγινε σήριαλ για την τηλεόραση με πολύ μεγάλη επιτυχία με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Βαλάση.
Η Λωξάντρα έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε, έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από την ζωή της, βλέπουμε παράσταση, το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν στην ζωή της.
Είναι ένας ύμνος στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη χαρά της ζωής και στη δύναμη της γυναίκας.
Η παράσταση παίζεται σ' ένα πλούσιο σκηνικό, που παρουσιάζει το σπιτικό της Λωξάντρας, με έπιπλα και αντικείμενα αντίκες, σαν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο.
Οι μουσικές και τα τραγούδια είναι επιλεγμένα από τον Λάμπρο Λιάβα, γνωστό από την εκπομπή της τηλεόρασης «Το αλάτι της γης» και μας μεταφέρουν όλο το μουσικό κλίμα της εποχής.
Η Μελίνα Μάσχα, με τους φωτισμούς της, συμπληρώνει την μοναδική ατμόσφαιρα της παράστασης.
Έτσι ο θεατής, επί δύο ώρες, μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ζωντανές, οι οικογένειες συναντιόντουσαν στις γιορτές, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Απόκριες, Καθαρή Δευτέρα και γλεντούσαν όλοι μαζί, σε μια παράσταση γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία και τρυφερότητα.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Μαρία Ιορδανίδου
Σκηνοθεσία, Θεατρική Διασκευή, Ερμηνεία: Άννα Βαγενά
Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Διάρκεια: 150 λεπτά
Παράσταση: Δευτέρα 24 Απριλίου, ώρα 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων, δωρεάν είσοδος σε Α.Μ.Ε.Α
• «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ», του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, στις 26 Απριλίου
tzoulia 1
Στη βιομηχανική περιοχή του Βοτανικού, μια νύχτα ξεφαντώματος γίνεται αφορμή για να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τα όριά τους η αριστοκράτισσα Δεσποινίς Τζούλια, ο υπηρέτης Ζαν και η μαγείρισσα Κριστίν, οι ήρωες του έργου του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια», που ανεβάζει η Ομάδα CARTEL.
Στον χώρο ενός παλιού γκαράζ, εκεί όπου η αλήθεια των ανθρώπων φανερώνεται στην πραγματική της διάσταση, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, η συνάντηση των ηρώων του Στρίντμπεργκ φέρνει στο φως ερωτήματα βαθιά κρυμμένα μέσα τους.
Τι σημαίνει «βγαίνω από τα όριά μου»; Πότε συμβαίνει αυτό; Ποια στιγμή; Πού ξεκινά και πού τελειώνει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Και ο εξευτελισμός; Πότε επέρχεται αυτός; Και από ποιον;
Πόσο άγρια μπορούν να γίνουν τα ένστικτα ενός ανθρώπου, προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει; Ποιος πονάει περισσότερο στη σχέση θύματος-θύτη; Υπάρχει νικητής και ηττημένος σ' ένα παιχνίδι εξουσίας; Για πόσο;
Ποιο το λάθος; Ποιο το σωστό; Και, κυρίως, ποιος το ορίζει; Τι ρόλο παίζει άραγε η πίστη; Ή η επίφασή της; Οι έσχατοι έσονται πρώτοι; Το αντίστροφο;
Πόσο έτοιμοι είναι τελικά οι άνθρωποι να δούνε τις ρωγμές τους στον καθρέφτη;
Ερωτήματα βασανιστικά, άμεσα συνυφασμένα με τα θέλω και τα φοβάμαι, τα πρέπει και τα μπορώ της Δεσποινίδος Τζούλιας, του Ζαν και της Κριστίν. Ερωτήματα για τα οποία μοιάζουν να ψάχνουν απαντήσεις όλο και πιο επιτακτικά όσο προχωράει η γιορτινή(;) αυτή νύχτα, κατά την οποία ο ακραίος ρεαλισμός μπλέκεται βρώμικα αλλά και μαγικά με τα τοπία του ονείρου, τα τοπία της ψυχής.
Όταν τελειώσει η «νύχτα της αθώας ευτυχίας», όπως την αποκαλεί η ίδια η Δεσποινίς Τζούλια, και βγει ο ήλιος, οι ήρωες του Στρίντμπεργκ θα έχουν βρει τις οδυνηρές απαντήσεις που ζητούσαν. Και τότε μια ησυχία θα απλωθεί στον χώρο. Κατανυκτική. Μια ησυχία ματαίωσης. Αμαρτωλή. Και ταυτόχρονα προδιαγεγραμμένη. Διαχρονική.
Συντελεστές
Μετάφραση: Χρήστος Νικολόπουλος
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
Σκηνικός χώρος - Επιμέλεια κοστουμιών - Μουσική επιμέλεια: Ομάδα CARTEL *
Στίχοι: Δήμητρα Παπαδήμα **
Επιμέλεια κίνησης: Αγγέλα Πατσέλη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Βοηθοί σκηνοθέτη: Στέλιος Τυριακίδης, Στεφανία Βλάχου
Φωτογραφίες promo/αφίσας: Γιώργος Καπλανίδης
Φωτογραφίες προβών: Αντιγόνη Μακ Λέλλαν
Σχεδιασμός αφίσας: Πήτερ Οικονόμου
Trailer: Στέλλα Καρακατσάνη
Διεύθυνση παραγωγής: Φαίη Τζήμα
Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Κάρλος, Λάμπρος Παπούλιας
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελεονώρα Αντωνιάδου (Δεσποινίς Τζούλια), Βασίλης Μπισμπίκης (Ζαν), Δήμητρα Παπαδήμα (Κριστίν).
Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Βαλάσης, Μανώλης Δέφτος, Ελένη Κερολλάρι, Δημήτρης Ξοξάκος, Έφη Σολωμού, Γκρέτα Σπάρου, Θαλειάννα Τσιρίγου (Χωρικοί)
* Η Ομάδα CARTEL ευχαριστεί θερμά τον Κέννυ Μακ Λέλλαν για τη συμβολή του στη διαμόρφωση του σκηνικού χώρου και την επιμέλεια των κοστουμιών.
** Από το βιβλίο «Επάγγελμα Παραισθησιολόγος», Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα.
Παράσταση: Τετάρτη 26 Απριλίου, ώρα 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων, δωρεάν είσοδος σε Α.Μ.Ε.Α
• «Ελένη», του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στις 27 Απριλίου
eleni
Ο Δ. Αβδελιώδης μετά τη συγκλονιστική αναπαράσταση της δίκης του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου στο έργο «Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που καθήλωσε ανθρώπους κάθε ηλικίας και εξακολουθεί να διακρίνεται παντού ανά τον κόσμο, παρουσιάζει τη νέα του παράσταση, σκηνοθετώντας για πρώτη φορά Γιάννη Ρίτσο με τον ποιητικό και διαχρονικό μύθο της Ελένης.
Η Βερονίκη Αργέντζη, στην πρώτη της συνεργασία με τον Δήμο Αβδελιώδη, ερμηνεύει μοναδικά το εμβληματικό αυτό έργο του μεγάλου μας ποιητή. Μέσα από ένα γερασμένο και γκρεμοτσακισμένο κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων και αποτυχημένων ονείρων που ζωντανεύουν αλληγορικά την μετεμφυλιακή εικόνα της Ελλάδας, αναδύεται το φάσμα της «Ελένης», ολοζώντανο, απαλλαγμένο από κάθε είδους ιστορικότητα, στην αναζήτηση μιας απελευθερωτικής αυτογνωσίας και επιλογής μιας νέας συνειδητής ταυτότητας.
Συντελεστές:
Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύει η Βερονίκη Αργέντζη
Ενδύματα: Αριστείδης Πατσόγλου
Μουσική: The Flower Duet (Lakmé), Λεό Ντελίμπ
Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου
Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις: Κυριάκος Κερανόπουλος
Παραγωγή: Anagnorisis, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου Κινηματογράφου
Παράσταση: Πέμπτη 27 Απριλίου, ώρα 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων, δωρεάν είσοδος σε Α.Μ.Ε.Α
• «LEBENSRAUM», του Θανάση Τριαρίδη, στις 28 Απριλίου
lebensraum
Μετά την πολυσυζητημένη Ισορροπία του Nash, η Πηγή Δημητρακοπούλου επανέρχεται με ένα ακόμη έργο-πρόκληση, το Lebensraum (Ζωτικός Χώρος) του Θανάση Τριαρίδη, που ήδη αποτελεί έναν ασυνήθιστο φαινόμενο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας καθώς ξεκίνησε τις παραστάσεις του στο Βερολίνο (μεταφρασμένο στα γερμανικά – σε σκηνοθεσία της Έλενας Σωκράτους) και ταξίδεψε σε τρεις χώρες και εφτά πόλεις, δημιουργώντας κυριολεκτικά το αδιαχώρητο όπου κι αν παίχτηκε.
Πρόκειται για ένα έργο-πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, στην αθωότητα και την ενοχή, στην κωμωδία και το θρίλερ, στην αλήθεια και το ψέμα. Το έργο έχει ως αφετηρία την ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum) και την μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα.
Δύο άντρες συναντιούνται στη σκηνή ενός θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία, ώσπου κάποια στιγμή τα πράγματα «στραβώνουν» και το Πειραματόζωο έρχεται αντιμέτωπο με την ηθική του. Πόση διαπραγμάτευση τού είναι επιτρεπτή; Και πόσο μπορούν να αντέξουν οι θεατές τη θεατρική σύμβαση και να παραμείνουν «θεατές»;
«Συναυτουργούς» στο εγχείρημά της η Πηγή Δημητρακοπούλου θα έχει τους ηθοποιούς Πάνο Ζουρνατζίδη και Σήφη Πολυζωίδη στους δύο ρόλους του Χειριστή και του Αποδέκτη του εφιαλτικού πειράματος.
Συντελεστές:
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου
Σκηνικά: Κώστας Παππάς
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης
Επιμέλεια Κίνησης: Βαγγέλης Πιτσιλός
Παίζουν: Πάνος Ζουρνατζίδης, Σήφης Πολυζωίδης
Παράσταση: Παρασκευή 28 Απριλίου, ώρα 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων, δωρεάν είσοδος σε Α.Μ.Ε.Α
Προπώληση εισιτηρίων: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Τ.27210-87902
Βιβλιοπωλείο «Όλα Χαρτί», Τ. 27210-63690
Πληροφορίες- Κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα, Τ. 2310-257218
anafora-sto-gkreko.jpgektos-ylhs.jpgeleni.jpgfaith-.jpglebensraum.jpgloxandra-.jpgtzoulia_1.jpg
 Πηγή: http://kalamata.gr
Περισσότερα »

Σούπερ τροφές για μυαλό ξυράφι


φαγητό παιδί μνήμη τροφή μυαλό ξυράφι
Θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τη μνήμη και τροφές στις οποίες τα συναντάμεΤης Έφης Δέδε
Όσο κι αν προσπαθήσετε να μυήσετε τα παιδιά σας στα μυστικά μιας ισορροπημένης διατροφής, όσο κι αν τους προσφέρετε υγιεινές λιχουδιές δοσμένες με χίλιους δύο απολαυστικούς τρόπους εκείνα, κάποια στιγμή θα βγουν από το δρόμο των φρούτων, των λαχανικών και των σπιτικών φαγητών για να αναζητήσουν τα πατατάκια, τις τυρόπιτες, τις πίτσες και τα γεμάτα σοκολάτα κρουασάν.
Έτσι, καλό είναι να φροντίσουν οι γονείς να ακολουθούν τα παιδιά τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την καλύτερη απόδοση και στις σχολικές εξετάσεις.
Θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τη μνήμη και τροφές στις οποίες τα συναντάμε:
Ο εγκέφαλος αποτελεί την έδρα πολύπλοκων ανώτερων πνευματικών λειτουργιών όπως η σκέψη, η βούληση, η μνήμη, η όρεξη, ο κορεσμός, κ.α. Αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα, τα οποία έχουν ανάγκη να εφοδιάζονται με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την επαρκή λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος ακόμη και σε μικρής διάρκειας διαταραχές της αιμάτωσής του και μπορεί να υποστεί μόνιμες βλάβες. Η παρουσία ή η απουσία θρεπτικών συστατικών επηρεάζουν την λειτουργία, τη διατήρηση της ισορροπίας του εγκεφάλου και την συμπεριφορά του.
Τα συστατικά αυτά περιέχονται στις διαφορετικές τροφές που πρέπει να παίρνουμε με την καθημερινή διατροφή.
-Γλυκόζη: Η γλυκόζη είναι το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου, πράγμα που σημαίνει ότι όταν στερήσουμε τα εγκεφαλικά κύτταρα από την ουσία αυτή διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους. Ακόμη η γλυκόζη συμβάλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, που είναι βασικός νευροδιαβιβαστής και συμμετέχει στη διατήρηση της μνήμης. Σε μια πρόσφατη έρευνα μελετήθηκε η επίδραση της γλυκόζης στη μνήμη ηλικιωμένων ατόμων. Τους δόθηκαν διάφορα τεστ μνήμης μετά το πρωινό τους γεύμα. Η πρώτη ομάδα ήπιε λεμονάδα με ζάχαρη και η δεύτερη με λεμονάδα με ζαχαρίνη για πρωινό. Βρέθηκε τελικά ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας (που είχαν καταναλώσει ζάχαρη στο πρωινό) είχαν καλύτερες αποδόσεις στα τεστ μνήμης σε σχέση με τα άτομα της δεύτερης ομάδας.
Σε μια άλλη σχετική έρευνα τα άτομα που κατανάλωσαν ζάχαρη αφού είχαν διαβάσει ένα κείμενο θυμόντουσαν περισσότερα την επόμενη μέρα σε σχέση με τα άτομα που είχαν καταναλώσει ζαχαρίνη.
Πολλοί διαβάζοντας ότι η ζάχαρη βοηθάει τη μνήμη μπορεί να προβούν σε υπερβολική πρόσληψη. Πριν το κάνετε αυτό να θυμάστε ότι η υπκατανάλωση ζάχαρης είναι επιβλαβής για την υγεία. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Έτσι, η συχνή και σωστή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες όπως, τα φρούτα, οι χυμοί, το πολύσπορο ψωμί, οι πατάτες, το καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, οι ρυζογκοφρέτες, οι φρυγανιές/κριτσίνια ολικής αλέσεως, πλιγούρι, όσπρια, cream crackers σίκαλης, το μέλι, η μαρμελάδα, μπορεί να μας εφοδιάσει με κατάλληλη ποσότητα ενέργειας αλλά και της γλυκόζης, που είναι το απαραίτητο καύσιμο για την καλή λειτουργία της μνήμης.
-Σίδηρος (Fe): η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς, ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ).
Η ανάπτυξη και η λειτουργία του εγκεφάλου όπως προαναφέρθηκε επηρεάζεται από την παροχή σιδήρου. Έλλειψη του επηρεάζει αρνητικά πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ένα από τα αποτελέσματα της έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό είναι και η εξασθένηση της μνήμης και της δυνατότητας εκμάθησης. Έχει αποδειχθεί ότι η σιδηροπενική αναιμία συσχετίζεται με εξασθενημένη νοητική και ψυχοκινητική ανάπτυξη και λειτουργία στα παιδιά. Τα παιδιά για παράδειγμα με σιδηροπενική αναιμία παρουσιάζουν χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας και ικανότητα εκμάθησης, καθώς και χειρότερη συμπεριφορά στην τάξη.
Πηγές: Σπανάκι, συκώτι μοσχαρίσιο, κρέας μοσχαρίσιο, αυγά, φασόλια ξηρά, σύκα ξερά, αμύγδαλα, μαύρο ψωμί, σαρδέλες, σόγια.
- Χαλκός: Ο χαλκός παίζει ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ελάττωσή του μπορεί να είναι επιζήμια για τη μνήμη τη σκέψη και την προσωπικότητα μας.
Επειδή ο χαλκός είναι μια ουσιαστική θρεπτική ουσία για το σώμα, είμαστε ευτυχείς ,για μια φορά ακόμα, διότι η επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι ο χαλκός, βοηθάει στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο Αλτσχάιμερ», λέει ο John Fennell, Διευθύνων Σύμβουλος, του Κέντρο Ανάπτυξης Χαλκού.
Ένα πειραματικό φάρμακο (PBT2) που αναπτύχθηκε από την Εταιρεία Ερευνών Νευροεκφυλιστικών Διαταραχών, βελτίωσε την αποκατάσταση της γνωστικής λειτουργίας (μνήμης και σκέψεις) σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ με την δράση ενεργών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σε νευρώνες του εγκεφάλου που έχουν πληγεί από την ασθένεια.
Εάν σκεφτούμε ότι 1 στα 25 άτομα άνω των 60 ετών, πάσχουν από την νόσο του Αλτσχάιμερ, με έκπτωση των λειτουργιών του εγκεφάλου δηλαδή της μνήμης, της σκέψης και απώλεια της προσωπικότητας τους, τότε τα παραπάνω νέα είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα.
Πηγές: Ξηροί καρποί, οστρακοειδή, συκώτι, νεφρά, σταφίδες, ξηρά ψυχανθή.
- Β1 (Θειαμίνη): αποτελεί βασικό παράγοντα για το μεταβολισμό των τροφών με σκοπό την απελευθέρωση ενέργειας. Συνεπώς, συνεισφέρει στην σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του καρδιαγγειακού και του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ παίζει ρόλο και στη διαβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων. Έτσι, αυξάνει την πνευματική μας δραστηριότητα.
Η θειαμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επηρεάζει τη λειτουργία της μνήμης. Για αυτό το λόγο, αρκετοί την χρησιμοποιούν ώστε να βελτιώσουν την μαθησιακή τους ικανότητα, να έχουν καλύτερο μνημονικό, να νιώθουν πιο ενεργοί και να καταπολεμήσουν την νωθρότητα, να έχουν καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, να έχουν καλύτερη διανοητική υγεία και καλύτερο μηχανισμό καταπολέμησης του στρες.
Πηγές: Δημητριακά ολικής άλεσης, πατάτα, γάλα, κρέας, λαχανικά, φρούτα και ψωμί πολύσπορο.
-Β12 (Κυανοκομπαλαμίνη): Η βιταμίνη Β12 (κυανοκομπαλαμίνη), εκτός των άλλων είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη και ισορροπία του νευρικού συστήματος, την διατήρηση της ακεραιότητας του νευρικού ιστού (συμβάλλει στην αυτοσυγκέντρωση και στην μνήμη). Έλλειψη της, εκτός από αναιμία, οδηγεί και σε νευρολογικά συμπτώματα, νοητική καθυστέρηση καθώς και σε πολλά άλλα κλινικά προβλήματα. Είναι επίσης πιθανόν στον οργανισμό να εμποδίζεται ή να ανατρέπεται κάποιο μέρος της μείωσης της νοητικής λειτουργίας η οποία συμβαίνει φυσιολογικά με την άνοδο της ηλικία, με την βελτιωμένη κατάσταση της βιταμίνης Β12, Β6 και φολικού στον οργανισμό.
Πηγές: Συκώτι, κρέας, αυγά, ψάρια (πέστροφα), ταραμοσαλάτα, τυρί μαλακό, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως σε ψάρια όπως ο σολοµός, ο τόνος, το σκουµπρί, ο κολιός και οι σαρδέλες, προστατεύουν τον οργανισµό από την εξασθένηση της µνήµης. Τα ω-λιπαρά οξέα είναι ουσιώδη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, μιας και συμβάλλουν στη σύνθεση των κυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων και ιδιαίτερα δοκοσαεξανοικού οξέος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα εκμάθησης και την νοητική λειτουργία.
Ευεργετικές είναι όµως και όσες τροφές είναι πλούσιες σε χολίνη (αυγά, σοκολάτα, συκώτι κ.ά.), καθώς ενισχύουν τη δυνατότητα της συγκέντρωσης.
Τέλος, απαραίτητη κρίνεται η συχνή κατανάλωση υγρών (χυµοί, νερό), καθώς η αφυδάτωση, μειώνει τη συγκέντρωση και µπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και κούραση.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνω για να αριστεύσω στις εξετάσεις;
  1. Γάλα: Δυναμώνει (και) το μυαλό: Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν αποδείξει τη συμβολή του γάλακτος τόσο στην ισορροπία του νευρικού συστήματος, όσο και στην εγκεφαλική λειτουργία. Μπορεί, λοιπόν, το ασβέστιο να βοηθά στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του σκελετού και στην προστασία των δοντιών, το ασβέστιο όμως, σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τις πρωτεΐνες που περιέχει, κάνουν το γάλα σύμμαχο των μικρών μαθητών, αφού κατά κάποιο τρόπο συμβάλει ακόμα και στην ενίσχυση της σχολικής τους επίδοσης.
  2. Δημητριακά: Χαρίζουν ενέργεια
  3. Γάλα και δημητριακά ολικής αλέσεως – αυτός είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να ξεκινήσουν τα μικρά σας την ημέρα τους, αφού το συγκεκριμένο πρωινό τους χαρίζει την ενέργεια που χρειάζονται για να παρακολουθήσουν το μάθημα, να τρέξουν στο προαύλιο, να γυμναστούν. Αν μάλιστα συνδυαστεί και με την υψηλή θρεπτική αξία των δημητριακών ολικής αλέσεως, τότε θα καταφέρετε να δώσετε ένα «σπρώξιμο» και στη συγκέντρωσή των μικρών σας, αφού σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα παιδιά που τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν την τάση να συγκεντρώνονται πιο εύκολα στην τάξη.
  4. Σολομός: Εξυψώνει το πνεύμα: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που κρύβονται στον σολομό (αλλά και σε διάφορα άλλα ψάρια όπως τη σαρδέλα και τον φρέσκο τόνο) συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν την πνευματική λειτουργία, δυναμώνουν τη μνήμη και κατ' επέκταση κάνουν ακόμα πιο αποδοτική τη μελέτη. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσετε και τις αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις τους, τότε, θα καταλάβετε ότι μιλάμε για μια πολύ σημαντική τροφή, η οποία είναι καλό να κάνει την εμφάνισή της στο οικογενειακό τραπέζι τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.
  5. Αβγά: Για ξεκάθαρη σκέψη:Στα αβγουλάκια συναντάμε τη βιταμίνη Β12 η οποία βοηθάει τη μνήμη και τη μάθηση, αλλά και σημαντική ποσότητα βιταμίνης D η οποία συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Επίσης, τα αβγά περιέχουν πρωτεΐνες οι οποίες από τη μία ενισχύουν τη «δουλειά» των νευροδιαβιβαστών κάνοντάς τους να μεταφέρουν ακόμα πιο γρήγορα τα μηνύματα στον εγκέφαλο ενισχύοντας έτσι τη διαδικασία της σκέψης, κι από την άλλη είναι πλούσιες σε αμινοξέα τα οποία με τη σειρά τους ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης.
  6. Ξηροί καρποί: Φουλ στη... μνήμη: Οι ξηροί καρποί περιέχουν αμέτρητα στοιχεία, ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Δύο από τα πιο σημαντικά; Ο σίδηρος και το μαγνήσιο τα οποία επίσης συμβάλλουν στην τόνωση της μνήμης, κάνοντας τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τις σταφίδες πρώτης τάξης λιχουδιές – ειδικά σε περίοδο έντονης μελέτης κι εξετάσεων.
  7. Φρούτα: Τα βοηθούν να μην ξεχνάνε...Εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες και τις φυτικές ίνες, τα φρούτα περιέχουν επίσης και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να ξεκινάει το μικρό μας την ημέρα του πίνοντας ένα ποτήρι φυσικού χυμού φρέσκων φρούτων;
  8. Κρέας: Για ακόμα καλύτερες επιδόσεις Το κρέας –και ειδικά το κόκκινο– θεωρείται μια από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου, στοιχείο το οποίο ενισχύει τη μνήμη των μικρών μαθητών. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες, οι οποίες εκτός από την απαραίτητη ενέργεια, χαρίζουν στα μικρά μας ακόμα καλύτερη μνήμη. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις!
  9. Κακάο: Βελτιώνει τη διάθεση: Πλούσιο σε πολυφαινόλες, το κακάο προστατεύει την καρδιά, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και –χάρη στις ενδορφίνες οι οποίες απελευθερώνονται στον οργανισμό με την κατανάλωσή του– βελτιώνει τη διάθεση. Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, η κατανάλωσή του (σε υγρή ή... στέρεα μορφή) ενδείκνυται ειδικά κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Βασική προϋπόθεση; Να καταναλώνεται με μέτρο...
  10. Βασιλικός: Δρα συνδυαστικά!Κρυμμένος στις σάλτσες, τα κεφτεδάκια και σε άλλα φαγητά, ο βασιλικός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι έρευνες που μας έχουν δείξει ότι ο βασιλικός, έχει τη δύναμη να μαλακώνει τυχόν πονοκεφάλους. «Παντρεμένος» λοιπόν με τις πρωτεΐνες του κιμά (στα κεφτεδάκια) και την ενέργεια των υδατανθράκων (σαν σάλτσα σε ρύζι και μακαρόνια) αποτελεί μια εξαιρετική τροφή για τα μικρά μας!
  11. Κανέλα: Για έξτρα ενέργεια Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κανέλα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου μετριάζοντας την πρωινή αδυναμία που μπορεί κάποιες φορές να νιώθουν τα μικρά μας. Αν επιθυμούμε, λοιπόν, να τους χαρίσουμε λίγη έξτρα ενέργεια, πασπαλίζουμε τη φρυγανιά με το μέλι ή τα δημητριακά τους με λίγη κανέλα.
  12. Γιαούρτι: «Θωρακίζει» τον οργανισμό: Χάρη στα υγιή βακτήρια που περιέχει, το γιαούρτι έχει τη δύναμη να θωρακίσει το ανοσοποιητικό μας, ενώ προσφέροντάς το με λίγο μέλι, σιρόπι, φρούτα ή δημητριακά στα παιδιά, αποτελεί ένα υπέροχο σνακ που τους χαρίζει ενέργεια στο λεπτό!
  13. Φύλλα Ginkgo:Το βότανο αυτό, εκχύλισμα των φύλλων του δένδρου Ginkgo biloba, έχει κινέζικη προέλευση και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από τους λαούς της Ανατολής. Στην Γερμανία είναι ένα από τα πιο συχνά χορηγούμενα προϊόντα για νοητικές διαταραχές.
  14. Το στανταρισμένο εκχύλισμα EGb 761 του Ginkgo biloba κυκλοφόρησε στην Γαλλία και την Γερμανία πριν 30 χρόνια και σήμερα θεωρείται ως διατροφικό συμπλήρωμα στις Η.Π.Α.
    Περιέχει φλαβονοειδή, τερπενοειδή και οργανικά οξέα. Έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος Ginko biloba στην επιβράδυνση της προόδου της άνοιας, αλλά και στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης στους ηλικιωμένου
  15. Γλυκό σα μέλι:Ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, το μέλι, μας προσφέρει όσα χρειαζόμαστε για να ενισχύσουμε την μνήμη μας . Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και το νευρικό μας σύστημα: χάρη στα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη ιών, βακτηρίων και μυκήτων. Για ακόμα πιο γερό οργανισμό: Το μέλι σε συνδυασμό με την κανέλα μας προσφέρουν μια πραγματικά αποτελεσματική ασπίδα προστασίας της υγείας μας.
Ποιες συνήθειες θα με βοηθήσουν να έχω καλή μνήμη;
  1. Δίνοντας βάση και αναπτύσσοντας τις παρακάτω συνήθειες, θα βοηθείσετε σημαντικά στο να αποκτήσετε μία καλή μνήμη
  2. Ξεκινήστε την ημέρα του με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά για καλύτερη σχολική απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης.
  3. Ετοιμάστε ένα κολατσιό για το σχολείο, καθώς προσφέρει στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται ώστε να είναι δραστήρια και αποδοτικά στις ενδοσχολικές τους ασχολίες.
  4. Το μεσημεριανό φαγητό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας. Είναι προτιμότερο να υπάρχει μια σταθερή ώρα όπου παρευρίσκεται όλη η οικογένεια καθώς συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στη διαμόρφωση των διατροφικών τους προτύπων.
  5. Μην ξεχνάτε το απογευματινό σνακ
  6. Το βραδινό είναι προτιμότερο να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό, μιας και οι καύσεις με το πέρας της ημέρας έχουν μειωθεί ταυτόχρονα με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.
  7. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να διατηρήσετε το βάρος των παιδιών σας σε φυσιολογικά για την ηλικία τους επίπεδα. Σε περίπτωση, όπου διαθέτουν παραπανίσια κιλά βοηθήστε τα να τα χάσουν, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού διαιτολόγου, και όχι με χημικές και στερητικές δίαιτες, ώστε να προσεγγίσουν το ιδανικό τους βάρος και να το συντηρήσουν.
  8. Φροντίστε, λοιπόν, να αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, έτσι ώστε να εξασφαλίζετε στα παιδιά σας μια διατροφή, καθημερινά πλήρη σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, νερό και φυτικές ίνες, που προστατεύουν, θωρακίζουν και δυναμώνουν τον οργανισμό.
  9. Περιορίστε την κατανάλωση ανθυγιεινών και πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη σνακ (fast food, κρουασάν, πατατάκια κ.α.). Σε αυτό συμβάλλει, η 'σπιτική' μαγειρική παρασκευή των τροφών σε συνδυασμό με την αποφυγή χρήσης αλλά κυρίως κατάχρησης,'γρήγορου έτοιμου φαγητού' ως τροφή για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
  10. Αυξήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην καθημερινή τους διατροφή (προτιμάτε αυτά με χαμηλά λιπαρά) τουλάχιστον 3 - 4 μερίδες.
  11. Τέλος, δώστε τους κίνητρα ώστε να διατηρούνται σε ένα καλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, μέσω της ενασχόλησής τους με κάποιο άθλημα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ποδηλασία, κωπηλασία, κ.α., καθώς βοηθά να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας, ευεξίας, ψυχολογικής ανανέωσης και ένα επιθυμητό σωματικό βάρος
  12. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον 2 φορές/ εβδομάδα,
  13. Η καθημερινή κατανάλωση σπόρων: Oι καλύτεροι είναι οι κολοκυθόσποροι και οι λιναρόσποροι. Εναλλακτικά μπορεί να καταναλωθεί λινέλαιο και η πρόσληψη συμπληρωμάτων ω-3 (πάντα με βιταμίνη Ε, 400iu).
  14. Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες, αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων & λαχανικών διαφόρων χρωμάτων καθημερινά (τουλάχιστον 6 μερίδες/ ημέρα), κατανάλωση ξηρών καρπών, ελαιολάδου, πράσινου τσαγιού, κόκκινου κρασιού, σπόρων & ξηρών καρπών
* Η Έφη Δέδε είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc, Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας - dede@logodiatrofis.gr
 Πηγη:  
Περισσότερα »

«Ξεκινήστε τη μέρα σας, όμορφα! Πείτε απλά Καλημέρα σας » !


Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Παραδοσιακή "Καλαματιανή" !!!!

Η Μαγειρίτσα που σας προτείνουμε είναι "κόκκινη" και αυγολέμονο αλλά υπέροχη!!!!

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ «ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ»
(10 άτομα)

Υλικά

1 συκωταριά
1 αντεριά (έντερα) *
4 ποδαράκια &*
1 πατσάς *
1 φλιτζάνι λάδι
3 μαρούλια ψιλοκομμένα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 χυμό ντομάτας
1 αυγό
2 λεμόνια
Μάραθο ή Άνηθο
Αλάτι -Μπαχάρι κόκκος – Γαρίφαλο άτριφτο  – Κανέλα ξύλο- πιπέρι τριμμένο

Εκτέλεση
Πλένουμε τα έντερα με κρύο νερό και τα γυρίζουμε ανάποδα με ένα καλαμάκι για σουβλάκια (κόβουμε τη μύτη για να μην τρυπήσουν). Αφού τα πλύνουμε καλά τα πλέκουμε πλεξίδα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε τον πατσά και τον τρίβουμε με λεμονόκουπες.
Καψαλίζουμε τα ποδαράκια στην  φωτιά (γκαζάκι ) και αν δεν έχουμε βάζουμε μέσα σε ένα μεταλλικό σκεύος ένα κομμάτι βαμβάκι μουσκεμένο σε οινόπνευμα το ανάβουμε και καίμε τα ποδαράκια, ώστε να μην υπάρχουν καθόλου τρίχες. Στη συνέχεια πλένουμε καλά τα ποδαράκια.
Πλένουμε καλά την συκωταριά και την κόβουμε σε κομμάτια.
Πλένουμε τα μαρούλια, τα κρεμμυδάκια και τον μάραθο και τα κόβουμε σε κομμάτια πάχους  2 περίπου εκατοστών.
Διαδικασία:
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά με μπόλικο νερό και λίγο αλάτι και την αφήνουμε να βράσει. Όταν κοχλάσει το νερό ρίχνουμε μέσα  τις πλεξίδες με τα έντερα, τον πατσά και τα ποδαράκια. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά όχι παραπάνω, απλά να ζεματιστούν και σουρώνουμε. Ψιλοκόβουμε τον πατσά με ένα ψαλίδι και κόβουμε σε κομμάτια τα έντερα που με το βράσιμο έχουν «σφίξει».
(Την διαδικασία μέχρι εδώ μπορούμε να την κάνουμε και από την προηγούμενη ημέρα ή την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο που σε αυτή την περίπτωση μόλις βγάλουμε τα ποδαράκια, πατσά και έντερα από το νερό θα τα αφήσουμε να κρυώσουν και θα τα φυλάξουμε στην κατάψυξη μέχρι την Μ. Παρασκευή το βράδυ που θα τα βγάλουμε να ξεπαγώσουν, ώστε να κάνουμε την μαγειρίτσα το Μ. Σάββατο.)
Πλένουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε πάνω στη φωτιά και πάλι με νερό και λίγο αλάτι και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε ξανά τα έντερα, τον πατσά και τα ποδαράκια και τα αφήνουμε μια ώρα να βράσουν. Σε αυτό το διάστημα ξαφρίζουμε κάθε φορά που βλέπουμε αφρούς στην κατσαρόλα. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα υλικά μας και φυλάμε τον ζωμό, τον οποίο θα προσθέσουμε στη μαγειρίτσα.
Στη συνέχεια, σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε ένα φλιτζάνι λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να σοταριστούν. Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και μόλις «πιούν» τα υγρά που θα βγάλουν ρίχνουμε τα μαρούλια τον μάραθο  και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας και τα υπόλοιπα υλικά, πλεξίδες, πατσά ποδαράκια και τα μπαχαρικά (καλό είναι να τα βάλουμε μέσα σε φουρκέτα-σουρωτήρι ή μεταλλικό αυγό). Προσθέτουμε αλάτι και ζωμό από την μαγειρίτσα και τα αφήνουμε για μια δύο ώρες σε χαμηλή φωτιά ακόμα μέχρι να βράσουν. Στο μεσοδιάστημα ελέγχουμε την κατσαρόλα γιατί τα υλικά είναι βαριά και υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουν στην κατσαρόλα. Αν χρειάζεται νερό στο διάστημα του μαγειρέματος βάζουμε τον ζωμό που έχουμε φυλάξει και αν θέλουμε την μαγειρίτσα μας πιο κόκκινη τότε θα βάλουμε μια κουταλιά πελτέ.
Όταν έχει γίνει η μαγειρίτσα την βγάζουμε από την φωτιά για να μην συνεχίσει το μαγείρεμα και μας κολλήσει, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να επιστρέψουμε από την εκκλησία της ανάστασης.
Τότε ζεσταίνουμε την μαγειρίτσα και σε ένα πιάτο χτυπάμε με πιρούνι 2 ασπράδια αυγών, μόλις τα χτυπήσουμε λίγο μέχρι να γίνει μια ρευστή μαρέγκα προσθέτουμε τους κρόκους και ρίχνουμε σιγά-σιγά τον χυμό λεμονιού. Όταν αναμειχθεί καλά το λεμόνι, ρίχνουμε λίγο-λίγο (για να μην «κόψει») με την κουτάλα ζεστό ζουμί από την μαγειρίτσα μας ώστε να ενοποιηθεί,  το ρίχνουμε στην  κατσαρόλα μας, δίνοντάς του ένα φιλί (έθιμο!)
Ανακατεύουμε  ελαφρά το μείγμα κουνώντας την κατσαρόλα ώστε να πάει  το αυγολέμονο παντού και απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά!

Καλή επιτυχία!
Καλή Ανάσταση!
Σίσυ Μ.



*ΥΓ: Αν δεν μας αρέσουν τα εντόσθια, τότε δεν τα βάζουμε και συνεχίζουμε την διαδικασία ως έχει μόνο με την συκωταριά.
Περισσότερα »