15 Οκτ 2017

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΚΡΙΘΑΡΕΝΙΑ της Ρηνούλας

Υλικά       


500 γρ. Αλεύρι σταρένιο Ολικής αλέσεως
500 γρ. Αλεύρι κριθαρένιο
2 Φακελάκια ξηρή μαγιά
3 κ.σ. Ελαιόλαδο
2 κ.σ. Ξύδι  
1 κ.γλ. Αλάτι
½ κ.γλ. Ζάχαρη
500 ml Νερό


Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το νεράκι μας ώστε να είναι χλιαρό. Ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια προσθέτοντας μέσα το αλάτι.
Μέσα σε μια λεκάνη ρίχνουμε λίγο από το χλιαρό νεράκι, προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να λιώσει η μαγιά μας.
Αφήνουμε στην άκρη τη λεκάνη για ένα πεντάλεπτο περίπου ώστε να αρχίσει η Μαγιά τη ζύμωση!
Προσθέτουμε το αλεύρι  και όλα τα υπόλοιπα υλικά (λίγο - λίγο όμως το νερό)  μέχρι να φτιάξουμε μία λεία και εύπλαστη ζύμη!
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε για 5-10 λεπτά να ξεκουραστεί!
Στη συνέχεια πλάθουμε μία φραντζόλα την οποία θα κόψουμε κατά μήκος σε δύο ή τέσσερις λουρίδες κατά μήκος ( αν θέλουμε μικρά σε 4 ή μεγάλα παξιμάδια σε 2). Πλάθουμε ελαφρά ώστε να γίνουν τέσσερις νέες φραντζόλες  τις οποίες θα τοποθετήσουμε πάνω σε αντικολλητικό  χαρτί στο ταψί μας.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος τις φραντζόλες μας για 3 ωρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους!
Στη συνέχεια με μια σπάτουλα χαράζουμε σε χοντρές φέτες, προσέχοντας η σπάτουλα να μην φτάνει μέχρι τον πάτο και αποκόψει εντελώς τη μία από την άλλη. Ψήνουμε τις φραντζόλες μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις)   για 50-60 λεπτά.


Βγάζουμε τα παξιμαδάκια   μας τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα διαχωρίζουμε .
Σε αυτή τη φάση τα παξιμαδάκια  είναι ακόμα μαλακά και για να γίνουν  Τραγανά, θα πρέπει να τα βάλουμε πάλι στο φούρνο στους 120 C αντιστάσεις για 45 λεπτά. Γυρίζουμε τα Παξιμάδια από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε στο φούρνο για αλλα 45 λεπτά.
Βγάζουμε τα Παξιμάδια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσουμε .


Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.


ΥΓ:  αν ψήσουμε στον αέρα θα πρέπει να επιλέξουμε 185 C θερμοκρασία για το ψήσιμο και 100 C για το στέγνωμα!
Αν θέλουμε μικρά παξιμαδάκια θα Κόβουμε την κάθε φραντζόλα σε 15 τεμάχια.
Αν θέλουμε μεγάλα παξιμάδια θα χωρίσουμε την αρχική φραντζόλα σε 2 μέρη και την κάθε νέα φραντζόλα σε 14-15 τεμάχια. Στα μεγάλα παξιμάδια ο χρόνος ψησίματος και αποξήρανσης θα είναι μεγαλύτερος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου