12 Απρ 2017

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ Παραδοσιακή "Καλαματιανή" !!!!

Η Μαγειρίτσα που σας προτείνουμε είναι "κόκκινη" και αυγολέμονο αλλά υπέροχη!!!!

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ «ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ»
(10 άτομα)

Υλικά

1 συκωταριά
1 αντεριά (έντερα) *
4 ποδαράκια &*
1 πατσάς *
1 φλιτζάνι λάδι
3 μαρούλια ψιλοκομμένα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 χυμό ντομάτας
1 αυγό
2 λεμόνια
Μάραθο ή Άνηθο
Αλάτι -Μπαχάρι κόκκος – Γαρίφαλο άτριφτο  – Κανέλα ξύλο- πιπέρι τριμμένο

Εκτέλεση
Πλένουμε τα έντερα με κρύο νερό και τα γυρίζουμε ανάποδα με ένα καλαμάκι για σουβλάκια (κόβουμε τη μύτη για να μην τρυπήσουν). Αφού τα πλύνουμε καλά τα πλέκουμε πλεξίδα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε τον πατσά και τον τρίβουμε με λεμονόκουπες.
Καψαλίζουμε τα ποδαράκια στην  φωτιά (γκαζάκι ) και αν δεν έχουμε βάζουμε μέσα σε ένα μεταλλικό σκεύος ένα κομμάτι βαμβάκι μουσκεμένο σε οινόπνευμα το ανάβουμε και καίμε τα ποδαράκια, ώστε να μην υπάρχουν καθόλου τρίχες. Στη συνέχεια πλένουμε καλά τα ποδαράκια.
Πλένουμε καλά την συκωταριά και την κόβουμε σε κομμάτια.
Πλένουμε τα μαρούλια, τα κρεμμυδάκια και τον μάραθο και τα κόβουμε σε κομμάτια πάχους  2 περίπου εκατοστών.
Διαδικασία:
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά με μπόλικο νερό και λίγο αλάτι και την αφήνουμε να βράσει. Όταν κοχλάσει το νερό ρίχνουμε μέσα  τις πλεξίδες με τα έντερα, τον πατσά και τα ποδαράκια. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά όχι παραπάνω, απλά να ζεματιστούν και σουρώνουμε. Ψιλοκόβουμε τον πατσά με ένα ψαλίδι και κόβουμε σε κομμάτια τα έντερα που με το βράσιμο έχουν «σφίξει».
(Την διαδικασία μέχρι εδώ μπορούμε να την κάνουμε και από την προηγούμενη ημέρα ή την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο που σε αυτή την περίπτωση μόλις βγάλουμε τα ποδαράκια, πατσά και έντερα από το νερό θα τα αφήσουμε να κρυώσουν και θα τα φυλάξουμε στην κατάψυξη μέχρι την Μ. Παρασκευή το βράδυ που θα τα βγάλουμε να ξεπαγώσουν, ώστε να κάνουμε την μαγειρίτσα το Μ. Σάββατο.)
Πλένουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε πάνω στη φωτιά και πάλι με νερό και λίγο αλάτι και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε ξανά τα έντερα, τον πατσά και τα ποδαράκια και τα αφήνουμε μια ώρα να βράσουν. Σε αυτό το διάστημα ξαφρίζουμε κάθε φορά που βλέπουμε αφρούς στην κατσαρόλα. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα υλικά μας και φυλάμε τον ζωμό, τον οποίο θα προσθέσουμε στη μαγειρίτσα.
Στη συνέχεια, σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε ένα φλιτζάνι λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να σοταριστούν. Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και μόλις «πιούν» τα υγρά που θα βγάλουν ρίχνουμε τα μαρούλια τον μάραθο  και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας και τα υπόλοιπα υλικά, πλεξίδες, πατσά ποδαράκια και τα μπαχαρικά (καλό είναι να τα βάλουμε μέσα σε φουρκέτα-σουρωτήρι ή μεταλλικό αυγό). Προσθέτουμε αλάτι και ζωμό από την μαγειρίτσα και τα αφήνουμε για μια δύο ώρες σε χαμηλή φωτιά ακόμα μέχρι να βράσουν. Στο μεσοδιάστημα ελέγχουμε την κατσαρόλα γιατί τα υλικά είναι βαριά και υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουν στην κατσαρόλα. Αν χρειάζεται νερό στο διάστημα του μαγειρέματος βάζουμε τον ζωμό που έχουμε φυλάξει και αν θέλουμε την μαγειρίτσα μας πιο κόκκινη τότε θα βάλουμε μια κουταλιά πελτέ.
Όταν έχει γίνει η μαγειρίτσα την βγάζουμε από την φωτιά για να μην συνεχίσει το μαγείρεμα και μας κολλήσει, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να επιστρέψουμε από την εκκλησία της ανάστασης.
Τότε ζεσταίνουμε την μαγειρίτσα και σε ένα πιάτο χτυπάμε με πιρούνι 2 ασπράδια αυγών, μόλις τα χτυπήσουμε λίγο μέχρι να γίνει μια ρευστή μαρέγκα προσθέτουμε τους κρόκους και ρίχνουμε σιγά-σιγά τον χυμό λεμονιού. Όταν αναμειχθεί καλά το λεμόνι, ρίχνουμε λίγο-λίγο (για να μην «κόψει») με την κουτάλα ζεστό ζουμί από την μαγειρίτσα μας ώστε να ενοποιηθεί,  το ρίχνουμε στην  κατσαρόλα μας, δίνοντάς του ένα φιλί (έθιμο!)
Ανακατεύουμε  ελαφρά το μείγμα κουνώντας την κατσαρόλα ώστε να πάει  το αυγολέμονο παντού και απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά!

Καλή επιτυχία!
Καλή Ανάσταση!
Σίσυ Μ.



*ΥΓ: Αν δεν μας αρέσουν τα εντόσθια, τότε δεν τα βάζουμε και συνεχίζουμε την διαδικασία ως έχει μόνο με την συκωταριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου